miercuri, 19 decembrie 2012

arhitectura contemporana Zaha Hadid






Un splendid centru de artă contemporană proiectat de Zaha Hadid în orașul chinez Chengdu






Centrul de artă contemporană va fi cel mai mare centru cultural din China.  Proiectat de arhitecta anglo-irakiană Zaha Hadid,(în arabă : زها حديد), el va adăposti un muzeu de artă contemporană de 30000 m2, un centru de expoziții de 12 000 m2  și un mare teatru, cu 1800 de locuri pe scaune. Spațiile pentru expoziții vor beneficia de lumină naturală. Spațiul exterior a fost tratat cu aceeași atenție ca și spațiul interior , fiind gândit ca o vastă amenajare peisageră (140000 m2 ),ce va face legătura cu restul orașului. Forma ondulată și alungită a clădirii centrale, cu lungimea de 470 de meri, va alcătui o contrabalansare a zgârie-norilor din restul orașului. El va alcătui un ansamblu armonios cu cea mai mare „clădire integrată” din lume,care  va fi construită în  fața lui , între cele două edificii urmând a fi o fântână decorativă prevăzută și cu jocuri de lumini. 

 „New Century Global Center”. Va avea o înălţime de 100 de metri şi se va întinde pe o suprafaţă de 1,7 milioane de metri pătraţi, dintre care 400.000 vor fi ocupaţi de magazine de lux. Clădirea va include şi birouri, săli de conferinţe, un complex universitar, două centre comerciale, două hoteluri de cinci stele, un cinematograf Imax, un „sat mediteranean” şi un patinoar. Pe lângă toate acestea, va mai fi amenajată o plajă artificială cu o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi. De asemenea, oamenii vor putea privi răsăritul şi apusul pe un un ecran cu diode electroluminiscente (LED), cu o lungime de 150 de metri şi o înălţime de circa 40 de metri, ce va bate recordul pentru cel mai mare ecran instalat vreodată.
Legătura cu spectaculosul complex se va face şi prin intermediul unei staţii de metrou ce va fi amenajată în interior şi denumită „Parcul oceanic”.
*
Suprafaţa întreagă a „New Century Global Centre” va fi  de cinci ori mai mare decât a Casei Poporului şi de aproape trei ori mai mare decât Pentagonul. Totul va fi gata în mai 2013.


Sau, poate vă place mai mult acest proiect pentru un complex din Belgrad?

zaha hadid beko building belgrade

Niciun comentariu: