miercuri, 12 decembrie 2012

Case pe acoperișul blocurilor în Franța


Case pe acoperiș




Amplasate în Franța, în cartierul  Mordacs în Champigny-sur-Marne, cele 114 de apartamente proiectate de Edouard François sunt originale, fiind constituite din case de tip unifamilial plasate pe acoperișul unor blocuri sociale din cartier. Cartierul respectiv este alcătuit din clădiri de tip bară sau turn, dar cuprinde și locuințe de tip tradițional.


Structurile sunt interconectate prin pasarele și portice din lemn.
Proiectul este organizat în cadrul unui program inițiat în 2006, al cărui obiectiv este "să se integreze mai bine noul cartier Mordacs în continuitatea orașului, pentru a atenua efectele de ruptură și de a dezvolta legături între cartierele cu caractere diferite ale acestuia.. de a atenua ruptura dintre diferitele cartiere . 




Interesant de menționat că prețul caselor tradiționale în zonă ( LES HAUTS MORDACS la Champigny-sur-Marne) este estimat la  3294 €/  în medie ; el poate varia țntre 2777 €/ și 3788 €/ în funcțiede adresă și de tipul de casă.

De notat că, așa cum se vede în secțiunea făcută de arhitectul Paul Raftery, casele de pe acoperiș nu au fost adăugate ulterior, așa cum s-a întâmplat în unele cazuri la noi, ci au fost proiectate de la început în acest mod, ceea ce exclude accidentele datorate unei solidarizări defectuase între bloc și casa de pe acoperiș.


Arhitecții au privit orașul ca pe un organism complex, ei au suprapus tipurile de construcții găsite la fața locului, gândind clădiri  cu complexuri comerciale la bază,cu un bloc de locuințe di anii 1950 în mijloc, și cu case unifamiliale pe acoperiș, fiecare fiind citit ca un arhetip în sine, dar integrat în ansamblu.
Dincolo de crearea unei noi magazine de vânzare cu amănuntul, percepția de unitate  este  consolidată prin crearea de numeroase intrări , pasarele, linii de vedere, și alei care se deschid  spre bloc. Acestea ancorează proiectului în contextul său. Vilele au intrări separate de la nivelul trotuarului. Fațadele de cupru, zinc, și țiglă finalizează scenografia.
  
surse:
batiactu.com
L'immobilier LES HAUTS MORDACS   



Niciun comentariu: