Binefacerile polenului crud
Nu se poate compara, ca eficienţă, cu polenul uscat. Iar ca gust, nici
atât. Luat proaspăt, din stupul albinelor, este o uzină de sănătate.
Polenul crud conţine o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente
dificil de găsit într-un alt produs natural. Activitatea biologică
a produsului crud se înjumătăţeşte, însă ‚ în 5-6 ore de la recoltare (Fănică Voinea Ene). El trebuie pastrat la frigider cateva ore sau congelat pana la consumare.
Însuşirile medicale ale polenului crud
Refacerea florei intestinale
Un întăritor de excepţie pentru copii
Lucru destul de puţin
cunoscut, polenul crud este un probiotic vegetal,avand .un important conţinut în lactobacili şi bifidobacterii a căror provenienţă
se află în stomacul albinelor. Toate acestea sunt folositoare tubului nostru
digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituală. Totodată, prezenţa
lactobacililor naturali din polen realizează şi o inhibiţie directă asupra
germenilor patogeni din tubul digestiv.. În plus, polenul crud conţine câteva
tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează contra instalării
unor micoze.
Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci când polenul este
încălzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. În schimb, dacă e păstrat
crud, la congelator, ele rămân într-o stare latentă, iar la decongelare
redevin active.
Polenul crud –
polivitaminizant
Polenul crud – polimineralizant
În polenul crud se găsesc practic toate
elementele chimice care constituie corpul omenesc. De menţionat ca macroelemente
minerale Ca, Mg, P, K, Na şi ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B,
Co, Cr, I, Mo.
Zincul, deşi aflat în organism în cantităţi foarte mici, mai puţin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestionează viaţa. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multă vreme, aflat în cantităţi mici în întreaga natură, iar în corpul uman circa 20 mg. După nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursă naturală de seleniu. Borul, un element puţin cunoscut, este necesar pentru rezistenţa oaselor, stimulează funcţiile cerebrale şi vivacitatea mentală, favorizează somnul, contribuie la reglarea secreţiilor de hormoni sexuali. Se găseşte destul puţin în surse naturale, iar polenul este una dintre ele.
Zincul, deşi aflat în organism în cantităţi foarte mici, mai puţin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestionează viaţa. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multă vreme, aflat în cantităţi mici în întreaga natură, iar în corpul uman circa 20 mg. După nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursă naturală de seleniu. Borul, un element puţin cunoscut, este necesar pentru rezistenţa oaselor, stimulează funcţiile cerebrale şi vivacitatea mentală, favorizează somnul, contribuie la reglarea secreţiilor de hormoni sexuali. Se găseşte destul puţin în surse naturale, iar polenul este una dintre ele.
Polenul – aliment funcţional
În medie, polenul poliflor conţine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%.
Proteinele se găsesc în polen în proporţie mai
mare decât în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub formă de aminoacizi,
care se absorb direct, fără eforturi din partea organismului. Bogăţia de
aminoacizi întrece în medie de 3 ori oul, brânza şi carnea.
Numărul reacţiilor chimice (cunoscute) care au loc în organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de către enzime. În polen se găsesc circa 100 de enzime, cât şi co-enzime şi pro-enzime.
Astăzi se ştie tot mai mult despre necesitatea consumării de antioxidante, spre a preveni îmbătrânirea şi îmbolnăvirile, în special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A şi E, care se găsesc în mari cantităţi în polen. Dar o mai intensă acţiune antioxidantă o conferă polenului flavonoidele din compoziţia sa. Se consideră că unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decât vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivalează cu consumul a 1350 g de broccoli… Flavonoidele reduc incidenţa cancerelor (ex. sân, prostată) asociate regimurilor alimentare bogate în grăsimi saturate. Fitosterolii din polen reduc absorbţia colesterolului şi influenţează excreţia de săruri biliare, reducând incidenţa cancerelor rectal şi de colon. Totodată menţin echilibrul mecanismelor imune.
Numărul reacţiilor chimice (cunoscute) care au loc în organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de către enzime. În polen se găsesc circa 100 de enzime, cât şi co-enzime şi pro-enzime.
Astăzi se ştie tot mai mult despre necesitatea consumării de antioxidante, spre a preveni îmbătrânirea şi îmbolnăvirile, în special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A şi E, care se găsesc în mari cantităţi în polen. Dar o mai intensă acţiune antioxidantă o conferă polenului flavonoidele din compoziţia sa. Se consideră că unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decât vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivalează cu consumul a 1350 g de broccoli… Flavonoidele reduc incidenţa cancerelor (ex. sân, prostată) asociate regimurilor alimentare bogate în grăsimi saturate. Fitosterolii din polen reduc absorbţia colesterolului şi influenţează excreţia de săruri biliare, reducând incidenţa cancerelor rectal şi de colon. Totodată menţin echilibrul mecanismelor imune.
Ce indicaţii are polenul?
- Afecţiuni hepatice.
- Cancerul de sân la femei
- Normalizarea nivelurilor de colesterol şi trigliceride
- Profilaxia osteoporozei
- Cure de slăbire
- Este un bun trofic pentru creier
- Polenul este un bun trofic muscular
- profilaxia şi tratamentul afecţiunilor cardio-vasculare
Utilizarea polenului
Polenul poate fi
ingerat şi în amestec cu miere
Păstrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade
îndelungate (luni, ani). Decongelat nu-şi pierde din proprietăţi. Datorită
conţinutului scăzut de apă, la decongelare nu se sparge membrana celulară şi nu
apare nici un “suc celular” în care să se piardă ori să se deterioreze
principii active. Patrice du Sert a făcut în laborator 12 congelări-decongelări
succesive, fără a se determina nici o degradare. Scos de la congelator, se
poate păstra fără a fi închis ermetic (lactobacilii au nevoie de aer spre a
supravieţui) până la 7-10 zile, la temperatura ambientală (în regim de
“cămară”) sau în frigider.
Dozele utile în regim obişnuit de viaţă sunt de 2-5 g/zi la copii sub un an, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30 g/zi peste vârsta de 10 ani. În regim de suprasolicitare (fizică sau intelectuală), cât şi în cure de încărcare nutritivă, cantităţile pot creşte până la 50-100 g/zi. La fel şi în curele de slăbire, când polenul poate înlocui una-două mese ale zilei. Este indicat ca persoanele cu probleme de sănătate să ceară sfatul unui medic apifitoterapeut.
Spre a se absorbi complet din tubul digestiv e bine ca polenul să fie predizolvat în apă cu suc de lămâie proaspăt, într-un suc fresh, borş sau kefir (iaurt); volumul orientativ (polen plus lichid): 150 ml pentru 30 g polen. Trebuie să stea la dizolvat minimum 20 de minute. Când este în doză unică, ideal se administrează dimineaţa. Cei care iau prima dată e bine să crească progresiv dozele şi să înceapă administrarea după ce au mâncat. Mai târziu, se poate trece la administrarea pe stomacul gol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu