luni, 17 decembrie 2012

Separarea puterilor


SEPARAȚIA PUTERILOR ÎN STAT           


 Cea mai normală separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlnește la majoritatea națiunilor moderne, unde este vorba de puterile legislativăjudiciară și executivă, cu mențiunea că aceste funcții nu au voie să se afle în aceeași mână. Acest principiu a fost enunțat încă de către John Locke ("Two treatises on government", 1690) și mai ales de către C. de Montesquieu ("De l'esprit des lois", 1748) în lupta împotriva statului absolutist, principiul acesta devenind baza statului constituțional modern. Prin separata transmitere a funcțiilor către parlament, guvern, administrație, precum și către judecători independenți, puterea statală este ținută în echilibru prin intermediul unor controale reciproce (echilibrul puterilor), apărând astfel pe cetățeni de eventualele acțiuni despotice ale statului.

Dar la noi, cum stau lucrurile?


S-a vorbit mult despre separarea dintre puterea judiciară și cea executivă și, de exemplu, doamna Mona Pivniceru a trebuit să demisioneze din toate funcțiile judiciare pentru a putea fi ministru al Justiției.

Dar puterea executivă este separată de puterea legislativă?
Păi...nu prea e, atâta vreme cât parlamentarii pot fi în același timp și miniștri (și vice-versa).

Am auzit și explicații ale unor parlamentari care nu au putut fi prezenți la ședințele din Parlamentul României pentru că erau ocupați la ministerele de care- chipurile -se ocupă.

Deci, pe lângă contradicția legată de aparteneța la două domenii ale puterii diferite, care ar trebui să fie separate în statul de drept, mai este și considerentul de bun simț că cineva nu poate fi în două locuri în același timp și nu se poate ocupa așa cum trebuie de două slujbe de mare importanță în același timp. 

Acuma, când vom avea un nou guvern și un nou parlament, ar fi momentul să se adopte regula ca parlamentarii care sunt incluși în guvern să demisioneze din parlament.

Asta ar mai rezolva-în parte-și problema locurilor din sala de ședințe a acestui parlament-mamut

Ce ziceți?                  
  


Niciun comentariu: