Gutuia
MICĂ ISTORIE A GUTUII
Gutuia este originară din Balcani și de pe malurile mării Caspice.
Ea era cunoscută din Antichitate și cultivată chiar cu 400 de ani
înainte de Cristos.
Era foarte apreciată de romani, care o mâncau gătită cu miere. Ei o
foloseau , de asemenea, și în parfumerie.
La vechii greci, gutuia era un cadou ritual făcut cu ocazia căsătoriei.
Plutarc scrie chiar că mireasa mesteca o gutuie înainte de a intra în camera
nupțială, pentru a-și parfuma gura.
În Franța devenit foarte
apreciată din secolul XV și era folosită în bucătărie, dar și în parfumerie și medicină.
Gutuiul era plantat în șiruri ce delimitau parcelele de teren.
Gutuia și sănătatea noastră
Gutuia conține foarte puține calorii: doar 28 kcal/100g. Ea
are puține glucide, proteine și doar urme de lipide.
Pulpa gutuii conține însă numeroase minerale și
oligo-elemente, ca: potasiu din abundență,(200 mg/100g), fosfor,calciu,
magneziu, fier, și cupru, urme de zinc, de mangan și de fluor.
Vitaminele din gutuie sunt foarte diversificate. Cantitatea
de vitamină C , de 15 mg în medie, este distrusă în mare parte în timpul
preparării termice. Dar gutuia conține de asemenea și vitamine din grupele B,
B1 și vitaminele B2,B3,B6, precum și o cantiate de provitamină A (0,03
mg/100g).
Toate aceste caracteristici nutriționale joacă un rol
important pentru sănătatea noastră.
Excelentă pentru intestine
Fibrele din gutuie (tanini și pectine), au proprietăți
antidiareice , o acțiune protectoare asupra mucoasei, iar pectinele au proprietăți antiseptice,
favorizând reținerea apei.
Anticolesterol
Fibrele în cantitate importantă (6g/100g) , dintre care 75%
sunt fibre insolubile, în asociere cu pectinele favorizează scăderea
colesterolului din sânge, încetinind absorbția lipidelor și crescând eliminarea
lor.
Anticancer
Conținutul mare de tanini și de fibre poate de asemenea să
prevină cancerul de colon, permițând să se reducă concentrația și stagnarea
substanțelor potențial cancerigene.
Regimuri de slăbire
În cadrul unui regim de slăbire, gutuia este un aliat de
nădejde, prin numărul mic de calorii conținut.
Gutuia în bucătărie
Gutuia se mănâncă deseori gătită, având pulpa destul de tare.
Odată decojită, gutuia se oxidează foarte repede. Stropiţi-o cu zeamă
de lămâie.
Se poate
folosi gutuia în compoturi, în combinație cu mere, sau cu pere și banane.
Se prepară
deseori dulceață și peltea.
(Termenul
marmeladă însemna la origine dulceață de gutui)
Se poate
găti și în mâncăruri cu carne (cu carne de rață sau cu carne de porc), sau fără carne, în
mâncăruri de post. Se poate condimenta cu scorțișoară, care este la rândul ei
benefică sănătății.
Gutuia se
culege când e bine coaptă și are culoarea galbenă și degajă o aromă foarte
plăcută. Gutuia se conservă ușor mai multe săptămâni într-un loc răcoros.
Rețete mai puțin cunoscute la noi:
Desert cu gutui și banane
Ingrediente
(pentru 4 persoane)
- · 150 g gutui
- · 2 banane
- · 50 g unt
- · 150 g brânză de vaci
- · 2 ouă întregi
- · 100 g zahăr
- · 50 g stafide
Preparare
Încălziți
cuptorul la 1600 C (termostat 6)
Lăsați la
înmuiat stafidele 15 minute în puțină apă caldă
Curățați
gutuia de coajă și dați-o pe răzătoare
Puneți toate
celelalte ingrediente într-un bol de mixer și obțineți o pastă netedă.
Adaugați
gutuia rasă și stafidele
Amestecați
bine și turnați amestecul într-o formă de tartă unsă cu unt.
Coaceți la
cuptor 30-35 de minute
Pudrați cu
zahăr și serviți călduț
Jeleuri din pasta de gutui
- 1 kg gutui
- 1 kg zahăr
Ștergeți gutuile frecându-le cu o cârpă, pentru a îndepărta puful, apo
tăiați-le în patru.
Păstrați deoparte partea din mijloc, cu semințele , puneți-le într-un
săculeț de pânză și fierbeți-le împreună cu feliile de gutui în puțină apă până se înmoaie. Când s-au
înmuiat, scoateți săculețul și apoi scurgeți apa.
Puneți gutuile în mixer și faceți din ele un piure, adăugând aceeași
greutate de zahăr.
Amestecați și puneți pe foc într-o cratiță, amestecând mereu.
Pasta e gata când e translucidă și se detașează în masă.
Puneți pasta într-o formă și lăsați-o să se răcească una sau două zile
în loc răcoros.
Decupați pasta obținută în cubulețe, dați-le prin zahăr crstalizat și
serviți.
Gutui la cuptor
4 porții
Ingrediente:
- 2 gutui
- 375 ml vin roșu
- 1 bețisor scorțișoară
- 150 g zahăr
- 1 cuișoară
- 1 măr
- 1 1/2 lingură suc lămâie
Preparare:
Se încălzește cuptorul la 120grade C
Se curăță gutuile,(se păstrează cojile), se taie în jumătate, se scot cotoarele, se stropesc jumătățile cu suc de lămâie
Într-un vas cu capac ce merge la cuptor se amestecă vinul cu scorțișoara , cu cuișoara și cu zahărul.
Se pun în vas jumătățile de gutui cu fața în jos, se presară deasupra cojile și mărul dat prin răzătoare.
Se acoperă vasul și se lasă în cuptorul încins 5-7 ore, până când gutuile se înmoaie și devin roșiatice.
Se servesc stropite cu sosul din vas și decorate cu smântână, sau cu frișcă, sau cu înghețată, sau cu iaurt gras, sau simplu.
Galbena gutuie
Refren:
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră
Când eram copil acasă
Şi Crăciunu-l aşteptam
Era bucuria mare
Noi copii ne adunăm
Refren:
Galbenă gutuie dulce,amaruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră
Mi-a pus mama la fereastră
In odaia de la drum
O gutuie-ngălbenită
S-o păstrez pentru Ajun
Refren:
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Luxul mamei cel mai mare
Cand copii ne adunam
Era pâinea de pe masă
Şi gutuia de la geam
Refren:
Galbena gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata vïaţa noastră
Galbenă gutuieGalbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră
Când eram copil acasă
Şi Crăciunu-l aşteptam
Era bucuria mare
Noi copii ne adunăm
Refren:
Galbenă gutuie dulce,amaruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră
Mi-a pus mama la fereastră
In odaia de la drum
O gutuie-ngălbenită
S-o păstrez pentru Ajun
Refren:
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Luxul mamei cel mai mare
Cand copii ne adunam
Era pâinea de pe masă
Şi gutuia de la geam
Refren:
Galbena gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata vïaţa noastră
Versuri "Adrian Paunescu - Colindul gutuii din geam"
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!
Dulce, galbenă lumină
Cum şi eu bălai-eram
Mi-a pus mama o gutuie
Ce se coace-ncet la geam...
Aş muşca-o dar mă doare
Mă cuprinde-un fel de jind
Şi acum când trece anul
Parc-o simt îmbătrânind.
Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!
Mama mea n-avea nici globuri
Nici beteală şi nici stea
Sărbătorile de iarnă
Cu gutui le-mpodobea...
Mi-a pus mama o gutuie
În fereastra dinspre drum
Şi o văd că luminează
N-am puterea s-o consum.
Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată ïarna noastră!
Principale surse :
- energie-sante
• Aprifel
• Chacun son bio
• Cuisine - Journal des femmes
• Le Figaro - santé
• Marmiton
• Santé Planet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu