vineri, 7 decembrie 2012

REFERENDUM ROSIA MONTANA

CARE E ADEVĂRATA ÎNTREBARE DE LA REFERENDUM
Aud că se face într-o mică localitate din România un așa-zis referendum cu privire la o parte importantă din averea noastră, a tuturor cetățenilor României. Am aflat despre el doar pentru că la televizor au început să se perinde mai mulți angajați ai companiei miniere străine care ne rugau pe noi să votăm cum vor șefii lor, pentru ca ei, amărâții, să nu fie dați afară!
Vorba este că pe noi  NU NE ÎNTREABĂ NIMENI, NIMIC! Doar ei, amărâții care au fost lăsați de izbeliște de autoritățile statului român sunt împinși să voteze – ce?

Cetățenilor din Roșia Montană li se pun, în mod perfid, două întrebări într-una singură:
Adică:
" Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montana?". 

Întrebarea cuprinde două întrebări într-una, ceea ce este interzis în cazul unui referendum. Firește că orice rezultat ar avea, acest referendum nu poate fi luat în seamă. Dar pentru el se cheltuiesc bani grei, tocmai din banii acelor amărâți care ar avea nevoie de atâtea. Cei 300.000 de lei cheltuiți pentru acest  referendum ar fi putut fi folosiți pentru dezvoltarea unei activități economice durabile în zonă, fără dinamitarea munților.  Pe lângă acești bani se cheltuiesc însă multe alte sume de bani pentru reclamele televizate la posturile naționale, deși noi, cetățenii din alte zone nu putem vota acolo. De ce se aruncă acești bani, în loc să se facă într-adevăr ceva pentru oamenii din zonă? De ce nu se construiește  de pild[ un aeroport acolo, ca să poată veni turiștii (de vreme ce se pare că autostrăzi nu putem să facem)?
Simplu: pentru că nu se vrea ca oamenii de acolo să o ducă mai bine, se vrea ca ei să fie în mizerie și să accepte chiar să fie furați pe față, doar ca să nu moară de foame. Pentru că de fapt asta ar urma să se întâmple:
Adevăratul sens al întrebării este:

 Sunteți de acord ca străinii să vă ia bogățiile subsolului- nu doar aur, ci și argint și alte metale chiar mai valoroase decât aurul, iar pe unii dintre voi să vă plătească timp de câțiva ani ca să scoateți aceste bogății și să le faceți lingouri, ca străinii să le poată căra la ei? Sunteți de acord să vă aruncați singuri în aer munții, ca să aveți în loc niște munți de steril, care vor otrăvi aerul și apa cu diverse otrăvuri? Sunteți de acord să aveți un imens lac plin cu cea mai periculoasă otravă, care să rămână la voi pe vecie și care se va evapora otrăvind aerul, căzând apoi cu ploaia asupra voastră? Sunteți de acord ca generațiile următoare să nu mai aibă aur sau argint, dar să nu mai aibă nici munți, nici ape curate, ci doar lacuri de otravă  generatoare de boli și de moarte și să nu mai poată crește vite, sau cultiva pământul, sau să primească turiști, pentru că totul va fi otrăvit?  

Sau, mai pe scurt:

 Vreți să aduceți Apocalipsa pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu?  

Bieții locuitori ai zonei nu sunt, firește, informați corect. Nimeni nu le spune că mineritul ar putea fi făcut chiar de noi, românii, nu numai de RMGC. Și, bineînțeles, nu cu tehnologia criminală cu cianuri, ci prin alte procedee, cum ar fi tehnologia separării gravitaționale și flotației, aplicată în Finlanda, sau tehnologia românească descoperită de băimărenii din echipa SC Larechim , prin care se obţine de 1,5- 2 ori mai mult aur şi argint decît prin tehnologiile pe bază de cianuri, dar la preţuri de 2,5 ori mai mici. Dacă adăugăm cîştigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen,rezultată în urma acelui proces tehnologic,  avem în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României. Pentru aceasta, mai este nevoie de o investiţie, de circa 100.000 de euro, care să ţină în viaţă grupul de chimişti băimăreni. Adică exact cât s-a cheltuit pe  referendumul  ilegal și pe propaganda mincinoasă legată de el difuzată la tv. Și unde mai pui că aurul ne-ar rămâne nouă, nu l-ar lua străinii!

Deci, până la urmă, oamenii ar trebui să fie întrebați:

“Vreți să vă ia alții aurul și să vă lase vouă în schimb multă otravă, sau vreți să lucrați într-o întreprindere românească, aplicând o tehnologie românească și să vă rămână vouă aurul?“

Cam despre asta e vorba, oameni buni!

 Surse:

Niciun comentariu: