Plăcintă vegetariană cu afine
By Lorraine Pascale
Am văzut acest fel de măncare explicat la televizor, dar n-am apucat să notez cantitățile și detaliile. Aflând că rețeta e publicată pe site, am tradus-o, ca să fie de folos și altor români. (Nu vă recomand traducerea automată)
Deși acesta este un fel vegetarian, aceasta este cu adevărat o masa regească. Nu
e cea mai scurtă dintre retete, dar merită.
E nevoie de o formă pentru tort cu diametrul de 18cm.
Ingrediente
Pentru umplutura
- ulei de măsline-pentru uns
- 4 fire
de praz , fin feliate
- 4 crenguțe
de rozmarin , ales
- 6 crenguțe
de cimbru proaspăt, tocate mare
- 3 căței
de usturoi , tocate fin
- 250g ciuperci albe , tocate fin
- 5 frunze
de salvie , tocate mare
- 600g amestec
de nuci (de exemplu, nuci pecan, caju
și alune)
- 150g brânză
Gruyère , rasă
- 3 ouă (de preferință de la găini crescute
în aer liber)
- 150g afine uscate
- 125g afine congelate
Pentru aluat:
- 100ml de
apă
- 80g unt
- 125g făină albă , ceva în plus pentru rularea
aluatului
- 150g făină
integrală
- Un praf
de sare
- 1 ou , plus 1 ou bătut pentru glazură
Pentru sos
- 2
linguri de unt
- 1
linguriță pastă de tomate
- 1
linguriță extract de drojdie
- 1
lingura faina neteda
- Câteva crengute
de rozmarin
- 500ml
supă de legume
- Praf de zahăr brun
- sare și
piper negru proaspăt măcinat
Preparare
1. Se preîncălzește
cuptorul la 2000C/termostat 6.
2. Se încălzește uleiul într-o
tigaie si se înăbușe prazul, rozmarinul și cimbrul timp de 4-5 minute, sau până
când se înmoaie. Se adaugă usturoiul și se mai coace încă un minut.
3. Adăugați ciupercile și
salvia și mai coaceți timp de 2-3 minute, se ia apoi de pe foc, se transferă într-un castron
mare si se pune deoparte să se răcească. (Păstrați două linguri din acest
amestec pentru sos.)
4. Prăjiți nucile în
cuptor timp de 8-10 minute (cu ochii pe ele căci se ard foarte ușor). Scoateți-le
din cuptor si se lasa deoparte să se răcească.
5. Râșniți nucile untr-un
robot de bucătărie sau într-o mașină de râșnit nuci pentru a obține o pulbere
mare, și adaugă la amestecul de praz , împreună cu brânza. Se amestecă până la bine până
devine o pastă omogenă și se condimentează cu sare și piper negru proaspăt
măcinat.
6. Se adaugă ouăle și se
amestecă bine.
7. Pentru aluat,se încălzesc apa și untul într-o crăticioară, la
foc mediu, până când untul se topeste si amestecul ajunge la fierbere.
8. Se amestecă cele două
feluri de făină, sarea și ouăle într-un castron, apoi se adaugă amestecul de
unt și se amestecă împreună foarte rapid până se îngroașă. Se face o minge
de aluat (acesta ar trebui să fie destul
de umed) și se lasă să se odihnească în frigider timp de cinci minute.
9. Rupeți o cincime din aluat
și puneți-l de-o parte, apoi se frământă destul de aluat pentru scurt timp și
se rulează pe o suprafață de lucru bine presarata cu făină , realizându-se un cerc
gros de 5 mm.
10. Dați cu făină partea
de deasupra a aluatului, îndoiți-l în patru, și folosiți-l pentru a tapisa o formă de tort cu diametrul
de 18cm. Pune aluatul pliat în formă, cu vârful ascuțit spre mijloc, apoi
despăturiți aluatul astfel încât excesul să cadă peste margini (aluatul va fi
destul de fragil). Se aranjează aluatul pe forma tăvii. Dacă se rup
bucățele de aluat, se presează din nou
împreună, acest aluat permite asta.
11. Decupați marginile
aluatului, lăsând o bordură de un cm.
12. Turnați jumătate din
umplutură în formă, presând bine cu o lingura de lemn. Se răstoarnă
deasupra afinele uscate, apăsați-le puțin și să terminați cu restul de umplutură,
apăsând bine.
13. Ungeți tot aluatul
rămas la vedere cu ou bătut.
14. Întindeți aluatul pus
de-o parte într-un cerc, și folosind forma
ca ghid, tăiați un cerc cu o margine de
1 cm.
15. Puneți aluatul
deasupra formei,strângeți și presați capacul pe plăcintă pentru a o sigila, tundeți
aluatul în surplus. Se taie o fantă în mijlocul plăcintei pentru a lăsa vaporii
să iasă și se coace în cuptor pentru 20-25 de minute.
16. Scoateți plăcinta din
cuptor și îndepărtați cu grijă forma de tort. Strecurați sub tartă un platou
de servit ce merge la cuptor , ungeți părțile de sus și laterale ale placintei cu ou bătut, apoi dați din nou la cuptor pentru încă 15 minute, sau până când
ea devine auriu-maronie.
17. Scoateți plăcinta din
cuptor, ungeți-o din nou și decorați cu afinele congelate. Dați la cuptor
pentru alte câteva minute (5-10).
18. Între timp, pentru
sos, se topește untul într-o crăticioară si se adaugă amestecul de ciuperci și
praz rezervate apoi pasta de tomate.Se amestecă pe foc mic timp de 2 minute,
sau până când își schimbă culoarea într-o nuanță mai închisă de maro.
19. Adaugați extractul de
drojdie, faina și rozmarinul, apoi adăugați treptat supa. Se aduce la
fierbere, apoi se condimentează cu sare, piper și zahăr brun.
20. Fierbeți timp de 10-15
minute, până se îngroașă. (Puteți strecura amestecul pentru a obține un sos lis, dacă doriți.)
Poftă bună!
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarian_nut_roast_pie_62864
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu