duminică, 16 decembrie 2012

Plăcintă festivă cu afine


Plăcintă vegetariană cu afine 

By Lorraine Pascale



Vegetarian nut roast pie with cranberries


Am văzut acest fel de măncare explicat la televizor, dar n-am apucat să notez cantitățile și detaliile. Aflând că rețeta e publicată pe site, am tradus-o, ca să fie de folos și altor români. (Nu vă recomand traducerea automată)

Deși acesta este un fel vegetarian, aceasta este cu adevărat o masa regească. Nu e cea mai scurtă dintre retete, dar merită.
E nevoie de o formă pentru tort cu diametrul de 18cm.
Ingrediente
Pentru umplutura
  •  ulei de măsline-pentru uns
  • 4 fire de praz , fin feliate
  • 4 crenguțe de rozmarin , ales
  • 6 crenguțe  de cimbru proaspăt, tocate mare
  • 3 căței de usturoi  , tocate fin
  • 250g ciuperci albe , tocate fin
  • 5 frunze de salvie , tocate mare
  • 600g amestec de nuci  (de exemplu, nuci pecan, caju și alune)
  • 150g brânză Gruyère , rasă
  • 3 ouă (de preferință de la găini crescute în aer liber)
  • 150g afine uscate
  • 125g afine congelate
Pentru aluat:
  • 100ml de apă
  • 80g unt
  • 125g făină albă , ceva în plus pentru rularea aluatului
  • 150g  făină integrală
  • Un praf de sare
  • 1 ou , plus 1 ou  bătut pentru glazură
Pentru sos
Preparare
1.    Se preîncălzește cuptorul la 2000C/termostat 6.
2.    Se încălzește uleiul într-o tigaie si se înăbușe prazul, rozmarinul și cimbrul timp de 4-5 minute, sau până când se înmoaie. Se adaugă usturoiul și se mai coace  încă un minut.
3.    Adăugați ciupercile și salvia și mai coaceți timp de 2-3 minute, se ia  apoi de pe foc, se transferă într-un castron mare si se pune deoparte să se răcească. (Păstrați două linguri din acest amestec pentru sos.)
4.    Prăjiți nucile în cuptor timp de 8-10 minute (cu ochii pe ele căci se ard foarte ușor). Scoateți-le din cuptor si se lasa deoparte să se răcească.
5.    Râșniți nucile untr-un robot de bucătărie sau într-o mașină de râșnit nuci pentru a obține o pulbere mare, și adaugă la amestecul de praz , împreună cu  brânza. Se amestecă până la bine până devine o pastă omogenă și se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
6.    Se adaugă ouăle și se amestecă bine.
7.    Pentru aluat,se  încălzesc apa și untul într-o crăticioară, la foc mediu, până când untul se topeste si amestecul ajunge la fierbere.
8.    Se amestecă cele două feluri de făină, sarea și ouăle într-un castron, apoi se adaugă amestecul de unt și se amestecă împreună foarte rapid până se îngroașă. Se face o minge de  aluat (acesta ar trebui să fie destul de umed) și se lasă să se odihnească în frigider timp de cinci minute.
9.    Rupeți o cincime din aluat și puneți-l de-o parte, apoi se frământă destul de aluat pentru scurt timp și se rulează pe o suprafață de lucru bine presarata cu făină , realizându-se un cerc gros de 5 mm.
10. Dați cu făină partea de deasupra a aluatului, îndoiți-l în patru, și folosiți-l  pentru a tapisa o formă de tort cu diametrul de 18cm. Pune aluatul pliat în formă, cu vârful ascuțit spre mijloc, apoi despăturiți aluatul astfel încât excesul să cadă peste margini (aluatul va fi destul de fragil). Se aranjează aluatul pe forma tăvii. Dacă se rup bucățele de aluat,  se presează din nou împreună, acest aluat permite asta.
11. Decupați marginile aluatului, lăsând o bordură de un  cm.
12. Turnați jumătate din umplutură în formă, presând bine cu o lingura de lemn. Se răstoarnă deasupra afinele uscate, apăsați-le puțin și să terminați cu restul de umplutură, apăsând bine.
13. Ungeți tot aluatul rămas la vedere cu ou bătut.
14. Întindeți aluatul pus de-o parte  într-un cerc, și folosind forma  ca ghid, tăiați un cerc cu o margine de 1 cm.
15. Puneți aluatul deasupra formei,strângeți și presați   capacul pe plăcintă pentru a o sigila, tundeți aluatul în surplus. Se taie o fantă în mijlocul plăcintei pentru a lăsa vaporii să iasă și se coace în cuptor pentru 20-25 de minute.
16. Scoateți plăcinta din cuptor și îndepărtați cu grijă forma de tort. Strecurați sub tartă un platou de servit ce merge la cuptor , ungeți părțile de sus și laterale  ale placintei cu ou bătut, apoi dați din nou  la cuptor pentru încă 15 minute, sau până când ea devine auriu-maronie.
17. Scoateți plăcinta din cuptor, ungeți-o din nou și decorați cu afinele congelate. Dați la cuptor pentru alte câteva minute (5-10).
18. Între timp, pentru sos, se topește untul într-o crăticioară si se adaugă amestecul de ciuperci și praz rezervate apoi pasta de tomate.Se amestecă pe foc mic timp de 2 minute, sau până când își schimbă culoarea într-o nuanță mai închisă de maro.
19. Adaugați extractul de drojdie, faina și rozmarinul, apoi adăugați treptat supa. Se aduce la fierbere, apoi se condimentează cu sare, piper și zahăr brun.
20. Fierbeți timp de 10-15 minute, până se îngroașă. (Puteți strecura amestecul pentru a obține un  sos lis, dacă doriți.)

Poftă bună!

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarian_nut_roast_pie_62864


Niciun comentariu: