vineri, 7 decembrie 2012

7 decembrie Sfânta muceniță Filofteia
Rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia:

Sfânta Mare Muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere tocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreje fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El Insuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.
Așa Sfânta Mare Muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinurile maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfânta Muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcie, prigoniri de la vrajmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta ca să nu pătimeasca și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: Bucură-te fecioară, Mare Muceniță Filoftee. Amin.
Procesiune la Curtea de Argeș

Moaştele Sfintei, aflate în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeş, au fost scoase în procesiune şi aşezate sub baldachinul din faţa Catedralei Arhiepiscopale. Mii de credincioşi se află acolo şi se închină la sfintele moaşte, după cum a transmis corespondentul Radio TRINITAS în Eparhia Argeşului şi Muscelului Părintele Ciprian Necula.


Sfânta Filofteia, un sfânt copil, o fetiță de 12 ani care a trăit și a murit pentru Hristos, al cărei trup neputrezit și înmiresmat sălășluiește, prin voia Domnului și a sfintei, la noi în tară, la Mănăstirea Curtea de Argeș, este un model și o întărire pentru toți ortodocșii de astăzi care trebuie să reziste multor prigonirit.

Numele sfintei  înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. 

Sfânta Filofteia este considerată în tradiţia populară ocrotitoarea copiilor şi tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. 
Ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi“. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate. 

Surse:
http://www.basilica.ro/stiri/procesiune-la-curtea-de-arges_1784.html
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/12/07ectia-unui-copil-mucenic//sfanta-filofteia-l

Niciun comentariu: