miercuri, 26 decembrie 2012

SITUATIA TIGANILOR IN FRANTA



Nomazii din Franța (Gens du voyage) nu vor mai avea  carnet de circulație, ci doar un livret.



Dans ce carnet doit appraître la couleur du teint et la corpulence, aux côtés de la taille, de la couleur des yeux et des signes particuliers.



Modificările legislative referitoare la nomazii (țiganii) din Franța

Consiliul Constituțional (echivalentul Curții Constituționale de la noi) a invalidat prin decizia din 5 octombrie 2012 mai multe articole din legea din 3 ianuarie 1969, referitoare la obligațiile specifice ale nomazilor .
Este vorba despre carnetul de circulație, document ce trebuie să fie vizat la fiecare 3 luni și a cărui absență era pedepsită cu închisoarea. 
De asemenea, nomazii nu mai trebuie să aștepte 3 ani înainte de a avea drept de vot pe listele comunei de apartenență- ceea ce restrângea exercitarea drepturilor civile ale nomazilor cu cetățenie franceză.  
Consiliul Constituțional a menținut, totuși, livretul, considerând că el presupune mai puține constrângeri, căci necesită doar o viză pe an,  și obligația de a alege o comună de apartenență.
 În cazul în care aceste obligații nu sunt îndeplinite, se poate plăti o amendă de 1500 de euro, putând fi pronunțată și o pedeapsă cu închisoarea. Numărul celor care dețin un document de circulație legat de o comună continuă să fie  limitat la 3%  din populația acesteia. Nomazii trebuie să aibă livret de circulație de la vârsta de 16 ani. Acest livret ține deseori loc de carte de identitate.
Legea din 3 ianuarie 1969 înlocuise legea din 16 iulie 1912, care impunea nomazilor să aibă un carnet antropometric. 




Culoarea tenului

Pe acest livret trebuie să figureze  obligatoriu «comuna de apartenență», în lipsa unei adrese fixe. Dar trebuie să apară în primul rînd culoarea tenului și corpolența, ca și înălțimea, culoarea ochilor și semnele particulare. În trecut erau trecute și dimensiunea craniului, a piciorului stâng și a humerusului. 

Străinii din interior

Textul din 1969 limitează numărul nomazilor aparținători de o comună la 3% din populația acesteia. Cu alte cuvinte, nu toți solicitanții de carnete de circulație pot să le obțină, dacă a fost depășită cota   «comunei de apartenență» aleasă. Posesorii trebuiau să fie prezenți timp de minim trei ani  pe teritoriul «comunei de apartenență» pentru a avea drept de vot. 
«Aproximativ 500.000 francezi au acest carnet. Se așteaptă publicarea primului dicționar de limbă țigănească în Franța (Dictionnaire tsigane, dialecte des sinté, editura L'Harmattan).

Mai multe detalii


« Gens du voyage » (nomazi) este un termen administrativ care desemnează un mod de viață care nu este sedentar. Acest termen apare în două decrete din 1972, care se referă la legea din 1969 asupra exercitării activităților economice ambulante. 
Cu acest prilej s-a înlocuit carnetul antropometric instituit de legea din 1912 asupra nomazilor, cu un livret de circulație.

În practică, această denumire este deseori folosită pentru a-i desemna pe romii (țiganii) din Franța (ce mai sunt numiți manouches sau gitani), deși aceștia nu sunt nomazi decât în proporție de circa 15%.

Adoptarea denumirii « romi» de către țiganii din România și din Bulgaria a avut ca efect diferențierea acestora față de țiganii (gitanii) din Franța,sau Spania, care și-au păstrat vechiul lor nume tradițional. Țiganii din Franța sau din Spania nu vor să fie numiți « romi», pentru a nu fi confundați cu cei veniți din Europa de est.  La ei, țiganii sunt cei autohtoni, romii sunt cei expulzabili.

Care erau tipurile de livrete de circulație conform Legii din 1969


Legea din 1969 stabilise trei tipuri de livrete de circulație :
  • un livret special de circulație pentru francezii ce exercită o activitate ambulantă, dar și pentru persoanele care îi însoțesc,
  • un livret de circulație pentru persoanele care nu exercită o activiatate ambulantă, dar locuiesc permanent într-un adăpost mobil , dacă justifică mijloace de existență legale, 
  • un carnet de circulație pentru aceeași categorie de persoane, dar care nu pot justifica resurse suficiente de existență. 
Valabilitatea tipului de livret trebuia să fie prelungită la intervale stabilite.
Aceste dispoziții nu se aplică nici persoanelor fără adăpost, nici navigatorilor, legea fiind făcută special pentru nomazi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Situation toujours bloquée avec les gens du voyage à Bordeaux




http://www.vie-publique.fr/chronologie/chronos-thematiques/roms-gens-du-voyage.html
http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2012/10/05/01016-20121005ARTFIG00316-gens-du-voyage-vers-la-fin-du-carnet-de-circulation.php

Niciun comentariu: