vineri, 21 decembrie 2012

Reabilitarea termica a unei cladiri inalte


Renovarea turnului tinerilor căsătoriți la Noisel, Franța



Turnul Verde, supranumit Turnul tinerilor căsătoriți, situat la   Noisiel (77-Ile de France – Seine& Marne) este un proiect exemplar de reabilitare termică și estetică, prin care clădirea s-a încadrat, după renovare, în categoria de  de clădire cu consum redus de energie.

Blocul de locuințe, cu fațada sa cu linii rotunjite, datează din anii 70. El cuprinde 121 de apartamente (locuințe sociale)  și  are 15 etaje. 
Clădirea era încadrată inițial în clasa E de consum energetic. Aducerea ei la clasa de consum redus de energie va aduce locatarilor o scădere importantă a cheltuielilor pentru energie. 
Reabilitarea a urmărit trei obiective principale:
  • sprijinirea solvabilității locatarilor
  • respectarea directivelor de protejare a mediului
  • valorizarea unei clădiri cu arhitectură valoroasă prin împrospătarea aspectului ei.
Pentru finisajul fațadei au fost alese panouri din ALUCOBOND-care îndeplinea cele trei cerințe : respectarea regulilor de siguranță la foc, cu un produs M00, confortul termic pentru o clădire cu consum mic de energie și în același timp o estetică remarcabilă, precum și posibilitatea de adaptare a materialelor la formele curbe ale fațadei. 
Cei 24 cm grosime de izolație termică sunt alcătuiți din vată de sticlă, dat fiind că se cerea un material incombustibil (clasa M0). 
Panourile de Alucobond, suple și rigide în același timp, au oferit și aspectul estetic urmărit de arhitect.
Cu ocazia reabilitării s-a construit și o rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Renovarea s-a ocupat în primul rând de fațadă, înlocuindu-se și ferestrele existente cu ferestre duble din aluminiu eficiente energetic, cu geam colorat și cu jaluzele exterioare reglabile.
Au fost reabilitate și insalațiile interioare ale clădirii: instalația electrică a fost înlocuită în totalitate, atît în apartamente, cât și în părțile comune. Sistemul de ventilație a fost de asemenea înlocuit.


surse: S.C.Batiactu , Alucobond



Niciun comentariu: