joi, 13 decembrie 2012

Daniil Sihastrul



Daniil Sihastrul


Fișier:Daniil Sihastrul.JPG

 
A fost un pustnic ortodox român, duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Ștefan cel Mare(1457-1504) și egumen al Mănăstirii Voroneț. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română  cu numele de "Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul" și zi de prăznuire a fost stabilită la 18 decembrie.

Contemporan cu Ștefan cel Mare, Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, primind la botez numele Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Rădăuți.
După un timp, s-a retras la Mănăstirea "Sfântul Laurențiu" de lângă satul Vicovu de Sus
Fiind un duhovnic renumit, ieromonahul David de la Mănăstirea "Sf. Lavrentie" era asaltat de o mulțime de credincioși care-i cereau ajutorul în diverse probleme. Dorind să se roage în liniște, el a îmbrăcat schima cea mare, primind numele de schimonah de Daniil. El s-a retras ca pustnic (sihastru) într-o zonă împădurită ascunsă și greu accesibilă, înspre munte, în apropierea vărsării pârâului Vițău în râul Putna.
Acolo a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis.
Aici a venit Ștefan cel Mare în anul 1451, după ce fusese ucis tatăl său Bogdan al II-lea, la Reuseni. pustnicul Daniil i-a proorocit că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul1457.
.
Se mai văd și azi pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată în piatră, care îi slujea drept chilie.


 Fișier:Chilia lui Daniil Sihastru - Putna.JPG
Tot la îndemnul lui Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare a construit Mănăstirea Putna în anul1466. După sfințirea, în 1470, a acestui lăcaș, Daniil  s-a retras la Voroneț, pe malul pârâului Voroneț, sub stânca Șoimului, unde și-a continuat viața monahală.

Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a și întâmplat. În amintirea acestei victorii, în anul 1488 domnitorul a construit Mănăstirea Voroneț. După sfințirea mănăstirii, Daniil s-a mutat  de la chilie în mănăstire. Aici și-a petrecut  ultima parte a vieții, fiind ales  egumen al mănăstirii. A decedat în anul 1496 și a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneț. Pe piatra de mormânt care s-a făcut la dorința lui Ștefan cel Mare stă scris: "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil".
Daniil Sihastrul a fost la originea unei mișcări isihaste în nordul Moldovei, având mulți ucenici în pădurile din preajma Voronețului, precum și la schiturile și mănăstirile din zonă. El l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să lupte pentru apărarea creștinătății și să construiască lăcașuri sfinte (la îndemnul lui a fost construită Mănăstirea Putna).
A fost considerat sfânt încă din timpul vieții, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

La Voroneț l-a vizitat din nou Ștefan cel Mare, după înfrângerea de la Războieni din 1476, pentru a-i cere   sfatul.

 sursa: wikipedia

Niciun comentariu: