joi, 27 decembrie 2012

Sfântul Stefan 27 decembrie

Sfântul Ștefan 

Stephanus (n. 1 - d. 35) după Noul Testament a fost unul dintre primii evrei deveniți creștini și urmându-i pe apostoli și primul martir creștin.Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune” aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon.
Întrebat de același Caiafa care îl judecase pe Iisus cum răspunde acuzării de blasfemie contra lui Moise , Sfântul Ștefan a ținut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau pieirea: 
"Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!" 
(Faptele Apostolilor VII, 51-53).
Stefan inseamnă în greceștei "încoronat". 
 Pentru cultura , înțelepciunea și credința lui el a devenit primul arhidiacon din Ierusalim. El a devenit și   primul martir creştin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim.

File:San lorenzo prima.JPG
Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. După pronunțarea sentinței, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: "Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu". El a fost dus înafara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir - primul ucis pentru că mărturisise credința în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morții el a cerut  iertare pentru ucigașii săi. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.
Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale se află împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Bazilica  San Lorenzo fuori le Mura  a fost sediul patriarhului latin al Ierusalimului între anii  1374 și 1847,an în care   Pius IX a restaurat sediul din Ierusalim.  

Sfinte mare mucenice al lui Hristos Stefane, cel ce ai proslavit pe Dumnezeu întru madularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roaga pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să depărteze de la noi pe tot vrajmașul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales,  să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!” Scapă pe cei ce te cinstesc de toate nevoile, celor ce serbează cinstită pomenirea ta, ca cel ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ca să ne învrednicească curăţirii de păcate şi împărăţiei cerurilor”. 
  
Amin.

         

Niciun comentariu: