marți, 25 decembrie 2012

Carbunele- sursa de energie a viitorului?


Cărbunele ar putea deveni prima sursă de energie pe plan mondial în 10 ani


Agenția Internațională a Energiei (AIE) a afirmat într-un raport că prima sursă de energie peste zece ani va fi cărbunele. 



În anul 2017, consumul de cărbune ar trebui să fie de 4,32 miliarde de tone, echivalând cu 4,4 miliarde tone de  petrol.
"Partea cărbunelui în buchetul energetic mondial continuă să crească în fiecare an și dacă nu se face nici o schimbare a politicilor actuale, cărbunele va ajunge din urmă petrolul în 10 ani" a precizat conducătoarea organizației din Paris, Maria van der Hoeven.
Printre explicațiile fenomenului un loc important e reprezentat de uriașul consum din țările emergente, cum ar fi India, dar mai ales China. Nici consumul de cărbune din Europa nu este neglijabil, având în vedere că europenii nu se pot lipsi de această sursă de energie. 
Având în vedere resursele abundente, dar și o cerere în creștere de energie pe piețele emergente, cărbunele a reprezentat aproape jumătate din cererea mondială de energie în primul deceniu al secolului al XXI-lea" a subliniat organizația energetică a țărilor dezvoltate.  
De notat că doar Statele Unite, care s-au orientat spre gazele de șist , ar putea vedea scăderea prețului gazelor naturale, ceea ce ar putea face cărbunele mai puțin competitiv. 
Gazele de șist prezintă, numeroase riscuri de poluare a apelor freatice cu cele 500 de produse chimice otrăvitoare folosite la extragerea gazelor,de consumul enorm de apă care poate secătui rezervele de apă ale regiunii respective și de producere de cutremure chiar în zone lipsite de seismicitate mai înainte. Aceste riscuri sunt cu atât mai mari în zone care au deja o seismicitate ridicată și care sursele de apă sunt neîndestulătoare , fapt pentru care Europa nu s-a orientat spre această direcție. 

În Franța exploatarea gazelor de șist prin fracturare hudraulică a fost interzisă în iulie 2011, fiind anulate cele trei permise de exploatare care fuseseră deja eliberate, dat fiind că această tehnologie extrem de poluantă și de periculoasă este singura disponibilă la ora actuală pentru căutarea și pentru extragerea gazelor de șist. Se caută, însă procedee alternative, acestea fiind încă în stadiu de cercetare.


Europa ar putea, în schimb , să profite de cărbunele din America de Nord! Prețul scăzut al gazelor în SUA ar face ca excedentul de producție de cărbune să fie exportat către Europa, unde cărbunele este preferat gazului, care este mai scump.

"Comisia europeană dorește să garanteze că orice evoluie viitoare în domeniul combustibililor fosili se desfășoară într-un cadru care asigură protecția sănătății, a climatului și al mediului și cu un maximum de claritate și de previzibilitate în materie de legislație pentru cetățeni și pentru operatori" se spune într-un comunicat din   



Niciun comentariu: