Săteni păcăliţi să semneze pentru gaze de şist
În comuna Băceşti, unde Chevron intenţionează să amplaseze a doua sondă "de explorare" pentru gaze de şist (în satul Păltiniş) s-a desfăşurat o acţiune "de informare" a cetăţenilor. Aflăm din "Vremea nouă" în ce a constat acţiunea: persoane ce se recomandau ca fiind ziarişti s-au deplasat miercuri şi joi, în satele Iezer şi Băbuşca cu reprezentanţi ai firmei Chevron, însoţiţi de maşini ale IPJ Vaslui şi ale Jandarmeriei şi le-au înmânat locuitorilor pliante ale firmei Chevron şi apoi i-au invitat să semneze pe nişte tabele pentru a fi abonaţi gratuit la ziarele: Monitorul de Vaslui, Obiectiv de Vaslui şi Adevărul.
Oamenii au semnat pe acele tabele, aflând ulterior că au semnat de fapt pentru...extragerea de gaze de şist!
Acţiunea a continuat vineri şi sâmbătă la Păltiniş şi Armăşoaia.
S-a constatat ulterior că persoanele cu tabelele erau falşi ziarişti (unii spuneau că ar fi de la Protecţia Mediului- sic!).
Jurnalişti veritabili de la ziarele în chestiune au fost chemaţi pe 16 noiembrie la Armăşoaia, ceea ce i-a determinat pe falşii ziarişti să-şi ia tălpăşiţa în mare grabă, refuzând orice dialog cu presa.
Interogaţi cu privire la escortarea "ţeparilor" de către maşinile instituţiilor de ordine publică, Col. Paul Smântână de la Jandarmerie a spus că jandarmii veniseră pentru un accident de circulaţie, iar Mihaela Straub-purtător de cuvânt al IPJ Vaslui au spus că " poliţiştii au desfăşurat acţiuni... cu privire la cazuri aflate în lucru".
Curat campanie de câştigarea încrederii!
Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea de sonde în "perimetrul Siliştea", comuna Pungeşti. Sonda de explorare va costa 3 milioane de lei, iar lucrările vor dura 120 de zile: două luni pentru amenajare şi două luni pentru foraj şi probe. Şi după aceea? Păi- pentru ce cheltuiesc ei 3 milioane de lei?
Prima sondă va fi la 650m de Săliştea şi 950m de Pungeşti şi va fora la adâncimea de 3000m.
Platforma de extracţie va avea suprafaţa de 20290m2
Sonda va consuma 35000 de litri de apă pe zi- conform avizului. (35m3/zi adică vreo 8400 m3/an). Dar asta, în faza de explorare. pentru faza de exploatare nu se ştie câtă apă va consuma.
Chevron mai deţine certificate de urbanism în judeţul Vaslui în perimetrele Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Piuieşti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Conform Agerpres, cinci persoane dintre sutele de protestatari din Siliştea ce demonstrau împotriva amplasării de sonde pentru gaze de şist au fost transportate la spital, "în urma altercaţiilor cu forţele de ordine".
Curios efect al unor altercaţii- mă gândesc. dat fiind că " altercaţie" înseamnă schimb violent de cuvinte, rezultă că forţele de ordine au folosit cuvinte foarte grele, de au avut asemenea efect asupra localnicilor.....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Din documentaţia pentru acord de mediu pentru sonda Păltiniş IA din comuna Băceşti (amplasată la 700m nord de Păltiniş şi la 750m sud de Babusa) aflăm care vor fi fluidele de foraj folosite în prima etapă, aceea de explorare:
- pe adâncimea 35-500m -GEL/POLYMER
- pe adâncimea 500- 3000m - BOREMAX
- pe adâncimea 0-3000m -KCl (KCl/PHPA sau KCl/Glycol sau KCl/Silicate)- polimeri folosiţi ca aditivi suplimentari
plus:
- HYDROGUARD -fluid de foraj cu apă şi săruri
- ENVIROMUL -produs pe bază de ulei folosit la forările orizontale (pe mărirea distanţelor de forare pe orizontală pe distanţe de 3-4 km după ce se forează vertical pe distanţe similare), pentru extragerea gazelor de şist
Durata lucrărilor de explorare: 55-90 de zile pentru amenajarea platformei, drumului şi montarea sondei +62 de zile pentru explorarea propriu-zisă.
După care: dacă nu s-au găsit hidrocarburi se demontează sonda, dar dacă s-au găsit (după cum e de presupus), ........sonda rămâne pe loc.
Ce tehnologie şi ce fluide de foraj va folosi sonda în exploatare ?
Un comentariu:
Incredibil! Chiar atata bataie de joc?
Trimiteți un comentariu