miercuri, 6 noiembrie 2013

Cladire noua in centrul vechi

 H & M pe Lipscani 

De mai multă vreme era în construcţie o clădire nouă pe strada Lipscani. Cum centrul vechi este pe "lista scurtă" a obiectivelor turistice recomandate străinilor,  şi chiar a devenit cea mai atractivă atracţie turistică din România, după cum ne anunţă Dan Mihai Agathon, e de presupus că această zonă ar trebui să fie tratată cu o atenţie deosebită (şi) din punct de vedere arhitectonic.
Cum multe dintre clădirile aflate acolo se află în stare jalnică, unele ajungând să se prăbuşească inopinat (după cum se spune), construirea unei clădiri noi acolo suscită un mare interes.



Cum va fi? Va respecta specificul zonei ? Cum se va integra între clădirile vechi de acolo?
Unul dintre marile defecte ale capitalei noastre este aspectul discordant al clădirilor noi faţă de cele mai vechi, înconjurătoare. Rareori putem găsi în oraş ansambluri construite într-un stil unitar, specific, adică tocmai ceea ce face farmecul altor oraşe.
Măcar pentru zonele de mare importanţă, ar trebui să se respecte unitatea de stil arhitectonic.

Şi iată că această clădire prinde contur.
Este o...clădire modernă, care nu are comun cu clădirile din jur decât înălţinea.
Vi se pare că se potriveşte?

Dar H&M nu ne lasă în pace nici la statuile de la Universitate






Înainte de realizarea parcajului subteran de lângă Universitate, statuile erau înconjurate de o zonă verde, o oază între spaţiile de circulaţie . Acum, spaţiul dintre statui a rămas fără spaţiu verde şi chiar fără o amenajare peisagistică, spaţiul liber fiind în schimb este populat cu diferite "cutii" cu reclame stridente sau alte alcătuiri cu caracter provizoriu . Puţin mai încolo, paralelipipedul de sticlă de la intrarea în pasajul subteran acoperă parţial perspectiva spre Biserica Tineretului, o bijuterie arhitecturală. 

Cum vă plăcea mai mult: cu pastilă plantată, sau ca acum?



Un comentariu:

Ascanio spunea...

Interesant, cine le-o fi dat autorizatie de construire cu proiectul asta care nu are nici in clin nici in maneca cu nimic din preajma?