marți, 12 noiembrie 2013

Romania si Bulgaria nu intra in Schengen

Barroso a anunţat că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen




Membre în UE din 2007, România şi Bulgaria nu vor intra nici la 1 ianuarie 2014 în spaţiul Schengen.
Preşedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso a anunţat oficial acest lucru luni seara, la clubul LCI.
El a spus, textual: "România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, pentru că sunt ţări care se opun".
Interviul filmat poate fi urmărit pe videos tf1 infos

Ce înseamnă asta?

România şi Bulgaria sunt acum supuse "Măsurilor restrictive tranzitorii " , dintre care- aş spune- cele ce ne interesează cel mai mult sunt restricţiile în privinţa dreptului de muncă.
Românii şi bulgarii pot rămâne până la trei luni în ţările din spaţiul Schengen, doar în calitate de turişti.
Dacă vor să lucreze de pildă în Franţa, ei trebuie să practice una dintre cele 291 de meserii înscrise într-o listă oficială a Ministerului Muncii de acolo (numărul de meserii a fost mărit de la 150 la 291 în luna octombrie a.c.) şi să poată prezenta un contract de muncă încheiat cu o întreprindere din Hexagon (la rîndul lui, angajatorul trebuie să justifice necesitatea de a angaja români sau bulgariş să declare unde vor locui aceştia şi să plătească o taxă, care nu e mică).

Cum se schimbă situaţia după 1.01.2014

Totuşi, după 1.01.2014 românii şi bulgarii vor putea munci în ţările din spaţiul Schengen, fără a fi nevoiţi să obţină un drept de sejur şi o autorizaţie de muncă, dar vor fi obligaţi să dispună de suficiente resurse pentru a se întreţine şi să aibă asigurare medicală, dacă vor să rămână mai mult de trei luni în spaţiul Schengen.
Dacă nu îndeplinesc aceste condiţii, ei vor fi consideraţi ca şi până acum în situaţie în neregulă şi vor putea fi expulzaţi de pe teritoriul Schengen.

Ce nu se schimbă

Nu vor fi abolite controalele la frontierele interioare din UE.
Chiar dacă cele două ţări au îndeplinit criteriile tehnice de admitere în spaţiul Schengen, unele ţări, cum ar fi Olanda, consideră că mai trebuie făcute progrese contra corupţiei, pentru ca frontierele exterioare să fie protejate eficient.
Francezii consideră  că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile .
Există şi varianta unei primiri în etape, în prima etapă fiind deschise aeroporturile, dar nu şi frontierele terestre. Îngrijorările celor din Schengen se referă la frontierele României şi Bulgariei cu Ucraina , Turcia şi Marea Neagră, pe unde ar putea veni imigranţi profitând de "corupţia de la  frontiere"
Transportatorii au motive de nemulţumire.

 Rromii din Franţa

În primul semestru din 2013 au fost expulzaţi peste 10000 de rromi din Franţa (observăm că schimbarea denumirii de tsigane în rom nu a ajutat practic la nimic. Am putea spune că dimpotrivă, s-a creat o delimitare netă între ţigani, care ar ar putea fi şi din Schengen şi romi, care sunt neapărat din România sau Bulgaria, deci expulzabili).
Numărul de etnici rromi aflaţi pe teritoriul francez este estimat la 15000-20000. Mulţi dintre ei au fost deja expulzaţi de două sau trei ori.

Niciun comentariu: