marți, 5 noiembrie 2013

Mina Certej

Cam cum ar arăta exploatarea de la Certej



Am încercat să pun pe hartă desenul de pe eldoradogold com, ca să-mi dau seama cam ce suprafaţă ar fi afectată de această "altă Roşia Montană".
Aşa, poate avem o imagine mai clară.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 14.12.2013

Exploatarea de aur Certej  primit aviz de mediu

Eldorado Gold Corporation a primit aviz de mediu!
4 t de aur şi 20,3 t de argint extrase anual cu 1600 tone de cianuri, ce vor afecta 450 de hectare, inclusiv într-o zonă protejată!
Dar cine sau ce mai e protejat la noi?
În ziare se scrie că:
Exploatarea auriferă de la Certej se va întinde pe o suprafaţă de 456 de hectare, iar aici ar fi procesate 45 de milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă. Reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare

Să vedem ce scrie pe site-ul eldoradogold (actualizat în 2012):
LOCATION
Located in the highly prospective "Golden
Quadrilateral" area of the Apuseni Mountains of
Transylvania in Western Romania
DEPOSIT
Epithermal gold/silver
RESERVES (100%; at December 31, 2011)
Proven + Probable
2.4 Moz @ 1.6 g/t Au, 17.3 M oz @ 11.5 g/t Ag 
RESOURCES (100%; at October 25, 2012)
Measured + Indicated
4.3 Moz @ 1.3 g/t Au, 30.6 Moz @ 9.0 g/t Ag
OWNERSHIP (PROPRIETATE)
80% (through Deva Gold) (prin intermediul Deva Gold)
PROJECT STATUS AND HISTORY
  • Brownfield site with excellent infrastructure and mining permit in place                                             site Brownfield cu infrastructură excelentă şi permis de exploatare minieră acordat
  • Environmental Permit approved by the Timisoara Regional Department of the Environment in July 2012
  • Definitive Feasibility Study completed
  • Constrcution decision Q4 2012/Q1 2013
  • Plant designed to process 3.0 MtpaB
  • Mine life of 12 years
Durata de viaţă a minei: 12 ani
Prin urmare în urma explorărilor făcute până la sfârşitul anului 2012, se estima o concentraţie a aurului de 1,3g/t, nu 1,8 g/t, cât ni se anunţă nouă. 

Pe site se descrie proiectul:
"Proiectul Certej este situat în partea de sud a Munților Apuseni din centrul României, la circa 12 km NNE de municipiul Deva, județul Hunedoara.
Concesiunea de exploatare Certej se întinde pe o suprafață de aproximativ 26.7km2 (2670 hectare) în zona Certej din județul Hunedoara."
În apropiere de Gioagiu Băi.

Pentru comparaţie, oraşul Deva are suprafaţa de 34 km2.

Adică ar trebui să credem că li s-au dat spre exploatare 2670 de hectare, dar ei se vor limita la 450 de hectare?

Dacă pentru Roşia Montană s-au publicat schiţe cu proiectul preconizat, în cazul zonei Certej am găsit doar aceste zone colorate , fără nici un fel de detalii suplimentare. Pe plan se vede o zonă gălbuie ce se scurge din porţiunea în care se propune excavarea deschisă (în prima etapă) , care se uneşte cu încă o scurgere gălbuie mai de la vest, dinspre "Teascu Măgura"  şi care se lărgeşte spre sud, spre Deva, în afara zonei concesionate. Cum harta nu are nici o legendă, nu putem decât să observăm că porţiunea gălbuie se suprapune peste localităţile  Certeju de Nord, Certeju de Sus , Nojag, Hondol, Săcărâmb, Vărmaga, Bârsău, mergând spre Şoimuş, periferia Devei.
Reiese însă că exploatarea ar fi foarte aproape de Deva, în amonte de oraş, deci orice avarie similară cu cea care s-a mai întâmplat în trecut ar înghiţi de data asta oraşul Deva?
Vedeţi aici ce s-a întâmplat deja acolo:
http://nazone.ro/2013/10/89-de-vieti-ingropate-sub-namol-cu.html
Cât de mare ar fi lacul de cianuri? Unde ar fi barajul? Cine va avea răspunderea întreţinerii barajului după ce canadienii vor lua aurul şi vor pleca? Cât ne va costa pe noi întreţinerea acestui baraj de-a lungul secolelor?

Probabil că ei vor produce acelaşi tip de aliaj ca şi RMGC- adică un amestec de aur şi de argint , precum şi de alte metale, în proporţiile în care acestea se găsesc în roci, urmând ca rafinarea propriu-zisă să se facă în alte ţări, cu alte costuri. 
În presa noastră se calculează cam cât s-ar obţine pe cele 4 tone de aur extrase anual de canadieni: 160 milioane $. În schimb, se preconizează cheltuieli de exploatare de 52 milioane $.(400$/uncia de aur, iar cele 130 000 uncii de aur preconizate a se extrage echivalează cu 4,o4t). Ar rămâne un profit pe an de 108 milioane $, din care am lua şi noi20%, adică 21,6 milioane $ = 15,7 milioane euro.
Dar de fapt nu s-ar obţine atâta, pentru că aliajul extras ar trebui să fie rafinat în altă parte, deci ar trebui să fie vândut mult mai ieftin decât preţul aurului rafinat, vândut la bursă.
Nimeni nu vorbeşte despre calea pe care o va urma aliajul produs de canadieni până la forma finală, de lingouri de aur, argint şi ce o mai fi pe acolo. Se va vinde aliajul ca atare, la ce preţ se va putea obţine pe el, sau se va plăti rafinarea în terţe ţări pentru a se obţine lingourile vandabile la bursă?

Cât va pierde România din toate acestea? Pentru că de câştig e cam greu să vorbim....
Aflăm tot din presă că Eldorado Gold a cumpărat anul trecut European Goldfields, care avea concesiunea de la Certej, cu 2,4 miliarde de dolari. Dar noi am dat-o pe gratis! Adică am pierdut deja 2,4 miliarde de dolari!
Mai pierdem şi 2670 de hectare din teritoriul nostru!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->Citesc pe totb ro:
"Un utilizator Facebook, membru al grupului Certej fără cianură ("autor" al imaginii de mai jos, care arată zona Certejului cu proiectul Deva Gold suprapus peste ea)..." şi e reprodusă imaginea de pe această postare, făcută de mine!
Numele utilizatorului Facebook este  Mihut Nicolae. Dacă a preluat imaginea făcută de mine, de ce a pretins că este autorul ei şi nu a indicat sursa, aşa cum ar fi fost corect?
Mă rog, acuma am scris şi numele blogului pe imagine.....crezusem că nu e nevoie, dar.....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Update 17.12.2013
Printre toate aparentele scandaluri dintre actorii politici - care, totuşi, se înţeleg foarte bine - anunţul avizării exploatării cu cianuri de la Certej trece aproape neobservat. Chiar aşa?


Niciun comentariu: