joi, 24 octombrie 2013

89 de vieţi îngropate sub nămol cu cianuri

Certej -o tragedie ce riscă să se repete

89 de oameni, bărbaţi, femei, copii, şi-au pierdut vieţile într-o singură noapte la Certej, îngropaţi sub 300 000 metri cubi de nămol cu cianură.
S-a întâmplat acum 42 de ani, în zorii zilei de 30 octombrie 1971.
Muntele de steril de la exploatarea de aur Certej a alunecat, barajul de la iazul de decantare s-a rupt şi într-un sfert de oră nămălul acid a înghiţit 89 de oameni, surprinşi în somn,  a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere, patru locuinţe individuale şi 24 de gospodării.


Cadavrele recuperate din mâl erau goale, cu urme de arsuri . Cianura le arsese hainele. Oamenii veniţi să-i salveze pe cei care mai strigau din mâlul orăvit, nu se puteau apropia, căci riscau să aibă aceeaşi soartă. Trupurile recuperate au fost aduse în sala căminului cultural, după ce fuseseră spălate cu furtunul. Din multe familii nu supravieţuise nimeni. 




Cine a fost de vină

Comisia de ceretare tehnică a tragediei a pornit de la opt posibile cauze ale producerii acesteia. De la cârtiţele care ar fi putut săpa vizuini în masa de steril, la posibile mişcări tectonice, toate au fost eliminate. S-a reţinut doar pierderea în timp a stabilităţii masivului de steril pe una din laturi, datorită creşterii peste limita critică în înălţime. De asemenea, conţinutul iazului a fost eterogen. În perioada de exploatare a iazului au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca  granulaţie, tasare şi umiditate care au creat o falie de alunecare. 
În Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală din 20 mai 1972,  se arată că aceste deficienţe nu explică complet cauzele dezastrului şi prin urmare “nu se poate reţine vinovăţia vreunei persoane".

În mod asemănător, acum 10 ani, când poluarea catastrofală cu cianuri a fost considerată al doilea cataclism eclogic după cel de la Cernobâl, firma străină care dirija tehnologia a spus că de vină au fost..precipitaţiile abundente.

Să nu uităm asta

Nu s-a ţinut doliu naţional, aşa cum ar fi trebuit, atunci, în 1971
Asta nu înseamnă că cei care au pierit trebuie să fie uitaţi.
Nu am aflat desre ei, atunci.
Dar acum, după 42 de ani, putem să le aprindem o lumânare.
Duminică seara, pe 27 septembrie, sau miercuri, pe 30 octombrie, aprindeţi o lumînare pentru Certej!
Ţineţi lumânarea pe trotuar, sau puneţi-o la fereastră, într-un vas decorat de voi.
Pentru că vieţile semenilor noştri contează!

Pentru că cine uită greşelile trecutului riscă să le repete.

42 de ani mai târziu, un nou proiect minier cu cianuri amenință să pună în pericol viața locuitorilor din Certej, a comunităților învecinate, dar și a orașului Deva, aflat la aproximativ 10 kilometri, în linie dreaptă.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe langa cei 89 de morti, au fost si peste 70 de raniti. Iar acum se planuieste un nou lac cu cianuri, foarte aproape de oras. Iar primarul din Certej isi bate joc de cetateni, zicand ca " cine mananca peste din lacul cu cianuri isi imbunatateste viata sexuala" ! Asta, chiar e culmea! Victimele de acum 42 de ani nu sunt de ajuns? Atunci, macar se exploata aurul PENTRU NOI, acuma urmeza sa-l ia altii - ceea ce e chiar in noaptea mintii!

Horia spunea...

Fotografia aceasta a victimelor ....N-am cuvinte sa spun ....parca oamenii aceia se ridica sa ne spuna sa nu mai facem asemenea greseli, niciodata. Sa nu uitam tragedia lor.

Omidel spunea...

CEL MAI BUN PROFET AL VIITORULUI ESTE TRECUTUL