joi, 31 octombrie 2013

Cutremur in Banat

Seism lângă Haţeg

Pe 31.10.2013, la ora 8,10 s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3.2 °R, cu epicentrul la adâncimea de numai 1 km şi situat la S-SV de Haţeg, la sud de localitatea General Berthelot şi la S-SE de Tuştea, la nord de Toteşti. Se observă că în septembrie au mai fost o serie de cutremure exact în această zonă, tot la mică adâncime. Epicentrele acestor cutremure sunt aliniate în acelaşi fel ca şi cutremurele de la Schela-Negrea Izvoarele (din apropiere de Galaţi). 


Punând pe hartă distanţele dintre aceste aliniamente ale cutremurelor, regăsim, în mod misterios, aceleaşi module de distanţă. (Vedeţi postarea : "Harta cutremurelor de lângă Izvoarele") . Sperăm să nu urmeze şi în Haţeg o serie de cutremure ca cele din preajma Galaţiului. Mai ales că nu departe se află bisericuţa cea mai veche din ţara noastră, cea de la Densuş. 


 Update 01.12.2013

Cutremur lângă Drobeta-Turnu Severin 

Pe 1 Decembrie 2013, de ziua naţională, a avut loc şi un cutremur în Banat, aproape de Drobeta-Turnu Severin. (în afară de alte cutremure, cu epicentrul în Vrancea, pe care le puteţi vedea pe postarea "cutremur în Vrancea").
Cutremurul nu apare pe site-ul INFP (cel puţin până acum, la ora 17:45, dar apare pe site-ul EMSC, cu menţiunea că sursa informaţiilor este Institutul de Supraveghere Seismică din Serbia.


01.12.2013 
03:42:08
3.4 °R  
191km
44.67N
22.71E
Puţinei, Banat     
EMSC*
*Source parameters provided by:
 
Seismological Survey of Serbia -- Belgrad, Serbia (BEO)

Curios cum pe site-ul INFP apar şi diferite cutremure din Serbia sau Bulgaria, dar nu apare tocmai acesta, care a avut loc la noi! 
Şi asta după ce avem un sistem performant de supraveghere seismică ce înregistrează orice mişcare a pământului cu maximă acurateţe?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 16.12.2013
Cutremur de foarte mică adâncime- doar 6 km!
Cutremur de mică adâncime în zona concesionată : "EX-12 CRAI NOU" către Carpathian Energy (conform hărţii ANRM)
(Acord de concesiune petrolieră pentru "explorare-dezvoltare-exploatare")
Titular:  (MOESIA OIL AND GAS PLC) transferat  la
MOESIA EXPLORATION (Crai Nou) SRL (50%) şi NIS PETROL SRL (50%).
Concesiune aprobată prin HG 1103/02.11.2011 şi aprobată ulterior prin O 284/21.08.2012 (orice ar fi însemnând asta, pentru că singura menţiune găsită pe net este într-o listă de concesiuni  namr)

  • MOESIA EXPLORATION (Crai Nou) SRL este o firmă înfiinţată în mai 2012, cu profil de activitate: extracţia gazelor naturale şi cu capital social: 10 000 lei
  • NIS PETROL S.R.L. este o companie sârba de petrol şi gaze, controlată de grupul rus Gazprom Neft.
56% din NIS aparţine Gazprom Neft, iar restul e împărţit între Guvernul Serbiei, care are 29%, şi diverşi acţionari minoritari. NIS mai lucrează în Angola, Turkmenistan, Bosnia şi Herţegovina. 
În România, deţine şi perimetrele Tria şi Băile Felix. 


16-12-2013   02:2345.37 N  21.19 E  6 km2.6 0R
 Deta,Banat
Canadienii , ruşii şi sârbii s-au asociat pentru exploatarea gazelor de şist din România
Falcon Oil & Gas Ltd, societate de exploatare de gaze şi petrol de şist  a anunţat în ianuarie 2013 asocierea cu NIS -unde Gazprom Neft (deţine 56%) pentru exploatarea de gaze de şist în Ungaria, dar şi în România şi în alte ţări din zonă.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Stimata doamna/domnisoara Monica Basarab,

Imi exprim pe aceasta cale dezamagirea fata de lipsa totala de feed-back care va caracterizeaza, cel putin in ultima perioada. Eu am avut initial convingerea ca sunteti o persoana deschisa spre dezbaterea unor subiecte. Am crezut, de asemenea, ca va doriti sa fiti cat mai bine informata cu privire la unele aspecte. Din nefericire, senzatia este ca articolele publicate sunt doar simple ganduri si/sau preluarea mot-a-mot (total sau partial) a unor articole deja existente, fara vreo atenta analiza asupra lor. Totodata, imi pare rau ca nu ati gasit interesant sa publicati comentariul meu (medical) pe marginea articolului "Batrani romani si batrani europeni". Era in primul rand pentru dumneavoastra, din moment ce ati avut acele nedumeriri din articol. Nu ati binevoit sa raspundeti nici la partea "non-medicala" pe care o continea acel mesaj, desi v-am lasat o adresa de mail. Fireste, este blogul dumneavoastra si puteti face ce doriti, inclusiv sa ignorati. Este dreptul dumneavoastra.

Daca mi-ati fi dat o adresa de mail, as fi fost scutit de neplacerea de a publica un asemenea mesaj aici. Dar poate ca totusi este un lucru pozitiv, din moment ce in acest spatiu public poate fi vazut si de alte persoane. Fata de acestea, imi cer scuze pentru acest comentariu.

Imi exprim inca o data parerea de rau pentru faptul ca nu se poate avea un dialog cu dumneavoastra. Prin urmare, nu-mi mai ramane decat sa va urez o seara buna si multa sanatate.

Monica Basarab spunea...

Stimate domnule "Anonim",
Nu văd nici un comentariu la articolul "Bătrâni români şi bătrâni europeni". Se vede că softul nu funcţionează întotdeauna aşa cum ar trebui.
Am verificat chiar acum, nu este nici un comentariu acolo.
Totuşi, după cum se vede, nimic nu v-a împiedicat să vă exprimaţi opiniile aici.
Desigur, un blog este făcut ca să poată fi văzut şi de alte persoane. Şi comentariile, de asemenea.
În general nu preiau articole mot a mot, dar mă documentez şi îmi formez o opinie personală despre subiect ,apoi mi-o formulez, aducând ca argumente şi date din documentarea respectivă.
Uneori într-adevăr aduc aici câte un articol din publicaţii străine,sau date istorice de la noi, specificând acest lucru, pentru că mi se pare util ca cei de la noi să afle conţinutul acelor articole.
Opiniile cititorilor sunt foarte importante şi sunt binevenite.
Dacă uneori softul blogului pune piedici, trebuie să insistaţi: o să-şi revină!Poate nu am fost "pe fază" cu moderarea.
Nu sunt permanent on line.
Sau poate dumneavoastră nu aţi completat corect mesajul grafic.

Aceleaşi bune urări şi dumneavoastră!
dg

Cristian spunea...

Stimata doamna/domnisoara Basarab,

Am citit si eu comentariul acestui domn "anonim" si doresc sa va atrag atentia cu privire la urmatoarele :
1. La articolul in cauza a fost activata moderarea comentariilor. Prin urmare, nu vad cum cineva ar putea sa insiste cu un comentariu din moment ce acesta trebuie mai intai aprobat de catre moderatorul blogului, adica dumneavoastra. Intelegeti ? Poate reusiti sa modificati. Nu este singurul articol care beneficiaza de aceasta "protectie".

2. Ati putea sa-i raspundeti acestui domn in legatura cu absenta unei adrese de contact. Ar fi mai bine decat sa vedem si alte comentarii "off-topic".

3. Domnule "anonim", nu trebuie sa va cereti scuze. Eu va inteleg, desi nu aprob tonul dur pe care l-ati folosit in comentariu.

4. Nu sunt avocatul nimanui, insa dumneavoastra nu ati raspuns la toate problemele ridicate de aceasta persoana care a dorit, dintr-un motiv sau altul, sa-si pastreze anonimatul.


PS. Cum preferati, doamna sau domnisoara ?

Monica Basarab spunea...

A fost o mică problemă de soft în privinţa comentariilor, dar acum s-a rezolvat.
Pe curînd!

Cristian spunea...

Am trimis cateva intrebari pe data de 1 noiembrie, pe acest blog "Cutremur in Banat".

Multumesc pentru dezinteresul pana la sfidare afisat in mod repetat, nu doar cu aceasta ocazie. Probabil se datoreaza varstei.

Chiar si asa, eu va urez cu caldura o dumnica frumoasa.

Cristian spunea...

Am trimis cateva intrebari pe data de 1 noiembrie, pe acest blog "Cutremur in Banat".

Multumesc pentru dezinteresul pana la sfidare afisat in mod repetat, nu doar cu aceasta ocazie. Probabil se datoreaza varstei.

Chiar si asa, eu va urez cu caldura o dumnica frumoasa.

Monica Basarab spunea...

Pentru Cristian>
După cum se poate vedea, comentariul dumneavoastră din 1 noiembrie figurează aici-sper că l-aţi văzut înainte de a scrie "mulţumirile" de mai sus.
De asemenea, sper că aţi văzut şi explicaţia privind mica problemă de soft anterioară, în urma căreia la unele postări apărea moderarea, iar la altele-nu, astfel încât nu "mă prindeam" că mai sunt comentarii în aşteptare. Acum am uniformizat totul, astfel încât toate comentariile vor fi citite de mine înainte de apariţie. Dar asta nu înseamnă decât o mică aşteptare-după cum vedeţi, comentariile apar, chiar dacă nu sunt laudative şi chiar dacă sunt pe un ton nervos.
Vă urez o duminică la fel de plăcută.

Cristian spunea...

Lasati ironiile. Comentariul meu continea un set 5 intrebari si nu se regaseste aici. Sa fi fost iarasi o problema de soft, in ciuda faptului ca am primit confirmarea ca a fost trimis si salvat ?

In definitiv, dumneavoastra nici macar nu v-ati obosit sa raspundeti la intrebarile din primul comentariu din data de 1 noiembrie. In schimb, va lansati in tot felul de explicatii.

Daca mai aveti ceva de adaugat, va invit sa-mi raspundeti pe adresa mea de mail.

Monica Basarab spunea...

Cristian
Am publicat toate intervenţiile din partea dvs, se poate vedea mai sus comentariul din 1 noiembrie, în care vă exprimaţi nemulţumirea faţa de sistemul de moderare , aprobaţi "tonul dur" folosit de cititorul "Anonim" ,şi mă somaţi să-i comunic adresa mea de mail persoanei anonime, declarând de asemenea că înţelegeţi dorinţa acelei persoane de a rămâne anonimă.
Aş prefera să vă referiţi, totuşi la subiectul din articol şi să lăsăm deoparte comentariile "off topic".
Am dat şi explicaţii privind apariţia comentariilor trecute, însă de acum consider că acest subiect trebuie închis. Nu o putem ţine aşa la infinit.
Hai să discutăm, totuşi, dacă se poate pe marginea subiectelor tratate în articole.
Iar corespondeţa personală să rămână personală.

Cristian spunea...

Corespondenta personala unde ???
Despre asta a fost vorba de la bun inceput.

Reformulez. Domnisoara Monica Basarab, exista vreo posibilitate de a avea o corespondenta privata ? Adica puteti pune la dispozitie o adresa de mail pentru subiecte off-topic ? Da sa nu ?

Daca dvs ati priceput ca fiind vreo somatie, nu mai zic nimic.

Monica Basarab spunea...

Doresc să precizez că încerc să disociez activitatea publică, pe blog, de activitatea privată, în care intră şi corespondenţa privată.
Cred că este bine să procedez astfel, pentru ca discuţiile legate de blog să se refere la subiectele tratate pe blog şi nu la chestiuni private, personale. Iar discuţiile personale să fie legate strict de relaţiile personale, private sau profesionale.
Vă mulţumesc pentru înţelegere.

Cristian spunea...

Monica, ce anume va este neclar in "exista vreo posibilitate de a avea o corespondenta privata" ?
Sincer, domnisoara Monica, ce anume nu ati inteles ?

Cristian spunea...

Unde anume pot eu sa comunic cu dumneavoastra in privat ?

Monica Basarab spunea...

Cristian,
Sper ca am inteles ca doriti sa avem o corespondenta privata, dar sper de asemenea ca si dumneavoastra ati inteles ca eu nu doresc acest lucru.
Nu vad sensul unei corespondente private pe niste teme pe care eu le supun dezbaterii publice.
De asemenea, nici nu doresc ca activitatea legata de blog sa imi acapareze tot timpul in detrimentul celorlalte activitati pe care le mai am.
De asemenea, o discutie publica pe temele articolelor cred ca este mai profitabila pentru cititori, care pot beneficia si ei de opiniile celorlalti cititori. In final, cititorii isi pot forma propriile lor opinii, in urma informatiilor si opiniilor capatate din lecturile de pe net, printre care si a blogurilor.
De aceea consider util sa furnizez cat mai multe informatii pe teme ce mi se par de interes general.
Haideti sa facem asa, deci.
Adica sa postam aici si nu in particular opiniile si informatiile pe temele in chestiune.
O zi buna!