luni, 21 octombrie 2013

Semne ce pot anunţa un cutremur

Prevestirea cutremurelor

Ştim care sunt zonele cu mare risc seismic, dar nu se poate prezice când anume se va petrece următorul cutremur, unde şi cu ce magnitudine, cu suficientă precizie pentru a organiza o evacuare, în afară de cazul în care mişcări seismice pregătitoare dau o alertă.


Tot ce se poate face este să se observe fenomenele naturale care se produc cu puţin înainte de un cutremur (uneori cutremure tăcute).

Cercetătorii au observat:

- succesiuni de seisme mici
- ridicarea conţinutului de radon din apele subterane (oamenii pot observa schimbarea culorii şi gustului apei şi un aspect de parcă apa ar fierbe în fîntînă)
- variaţia nivelului apei din puţuri sau din foraje
- anomalii electromagnetice (descărcări electrice în cer, apariţia unor nori cu aspect de panglici paralele, paraziţi electrici la liniile de telefonie mobilă, televiziune şi radio)
- schimbări în comportamentul animalelor.

Din păcate, toate aceste semne se pot petrece uneori şi fără a fi urmate de cutremure mari şi deci nu pot oferi preziceri sigure.
În China, în anii 60 şi 70 s-au observat sistematic de către mii de voluntari toate semnele ce ar fi prevestit un cutremur şi s-a reuşit evacuarea în timp util (cu 8 ore înainte) locuitorilor dintr-un orăşel cu 100000 de locuitori care a fost apoi distrus de un cutremur. În schimb, după un an nu s-a reuşit prezicerea unui alt mare cutremur...

Date statistice

Datele istorice oferă informaţii ce pot fi prelucrate statistic, pentru a estima probabilitatea apariţiei unui nou cutremur. Pentru asta se studiază documentele din arhive, dar şi pagubele constatate în situri arheologice şi chiar urmele lăsate în peisaj în urmă cu mii de ani.
În Franţa, de pildă, există o bază de date (Neopal) constituită în acest fel pe durata a două milioane de ani.

Se studiază, de asemenea, faliile  pentru a prevedea magnitudinea următorului seism. Cu cât ruptura este mai lungă, cu atât seismul va fi mai important.

Cutremure tăcute

S-au observat fenomene încă puţin cunoscute , care sunt foarte utile pentru prevederea cutremurelor puternice: rupturi foarte lente, care nu emit unde seismice. 
Mulţumită unei reţele dense de staţii GPS care înregistrează continuu deformările solului, astăzi se pot detecta acele rupturi lente, numite cutremure tăcute. După unii cercetători, aceste fenomene pot anunţa cutremure mari. Ei spun că acest fenomen ar arăta acumularea subterană de apă în locul faliei, ceea ce ar fi un semnal care să anunţe iminenţa unui cutremur.

Măsurarea ecoului în cer


Alţi cercetători prezic seismele măsurând mişcările atmosferei cu ajutorul sateliţilor.. Când Pământul suferă un cutremur, el vibrează şi această vibraţie este amplificată în atmosferă. Astfel, o deplasare cu un milimetru pe secundă la sol provoacă o mişcare de 10- 100 m pe secundă în atmosferă.

De asemenea, pentru a încerca prezicerea cutremurelor, se studiază perturbările electromagnetice din atmosfera înaltă. Se pare că aceste perturbaţii, ce au fost înregistrate de mai mulţi sateliţi, încep cu câteva ore înainte de mişcările pământului.

Creşterea electricităţii statice

Un cercetător american instalează magnetometre de-a lungul faliei seismice cu risc seismic cunoscut, detectând pulsaţiile magnetice provocate de descărcări electrice în subteran.
Tom Bleier a declarat că înainte de un cutremur apar curenţi de până la 100000 Amperi înaintea unui seism cu grad 6 şi un milion pentru unul cu gr.7 Richter. 

Neliniştea animalelor.

Auzul fin al animalelor are un spectru mai întins decât al omului şi ele pot percepe zgomote pe care noi le ignorăm.
Înainte de un cutremur, câmpul magnetic al pământului se schimbă şi apar nori de sarcină pozitivă, ce sunt detectaţi de  păsări şi lilieci.
Liliecii şi insectele, dar şi elefanţii  percep de exemplu ultrasunetele, care pentru noi sunt inauzibile.
Ei au perceput iminenţa tsunami-urilor.
Şerpii sunt sensibili la variaţiile câmpului magnetic din sol. S-a observat că ei ies din pământ înainte de cutremure. 
Găinile, gâştele şi porumbeii manifestă o agitaţie puternică înainte de cutremur. E posibil ca aceste păsări să perceapă radonul care iese din straturile subterane ale pământului.
Poate că şi alte simţuri le ajută pe animale să evite pericolele legate de seisme. 
Se citează numeroase cazuri în care agitaţia animalelor i-a avertizat pe stăpâni de pericolul ce se apropia.
- În 1738, la Messina, câinii au urlat cu câteva minute înainte ca un mare cutremur să distrugă oraşul.
- În 1910, în Germania, albinele au ieşit din stupi, rotindu-se în aer, cu câteva minute înainte de seism.
- În 1953, în Grecia, berzele s-au ridicat brusc în aer şi s-au rotit în mod neobişnuit cu o jumătate de oră înainte ca un cutremur să distrugă 20000 de case.
- În ziua marelui cutremur din 1964 din Alaska, urşii kodiak au ieşit din hibernare şi şi-ai părăsit adăposturile cu două săptămâni mai ănainte ca de obicei.
- La 4 martie 1977, în România, găinile şi vacile s-au agitat şi au dat semne că vor să iasă afară cu o oră înainte de cutremur.
- În 1969, în China, autorităţile au observat agitaţia tigrilor, cerbilor şi urşilor panda din grădinile zoologice cu două ore înainte de seism.
-Un geobiolog german a studiat timp de trei ani furnicile roşii care trăiesc în zona unei falii seismice şi care îşi modifică comportamentul cu mai multe ore înainte de un seism cu magnitudinea mai mare de 2 pe scare Richter, ieşind noaptea din furnicar.
Unele manifestări chiar nu au putut fi explicate
După unii martori, cu o oră înainte ca bomba atomică să fie lansată la Hiroşima, sute de câini au început să urle a mort.
Pisicile, care de obicei se ascund sub mobile când se sperie, în cazul ruperii unui baraj la Fréjus, în amonte de oraş, au încercat să iasă din case şi dacă au putut, au fugit afară.
Unii spun că o nelinişte inexplicabilă ar apărea şi la oameni, începând cu 24 de ore înainte de cutremur. Numai că oamenii au pierdut obişnuinţa de a-şi asculta propriile semnale.


În 2008, în China, au fost observate fenomene neobişnuite, pe care guvernul chinez le-a ignorat :

-Cu trei luni înainte: unii pomi şi tufele de cartofi au înflorit în afara sezonului, unele păsări nu s-au întors primăvara , peşti ieşeau aproape de suprafeţele mărilor şi lacurilor, şobolanii aveau comportamente ciudate. 
- Cu  săptămâni înainte: măgarii răgeau fără oprire, peşti erau aproape de suprafeţele apelor, crabi pe plaje, porcii s-au muşcat reciproc în ţarcuri, găinile s-au agitat.
-Cu  zile înainte:  timpul era cald şi uscat. Pot apărea mici cutremure, care pot reprezenta indicii dacă mai există şi celelalte indicii amintite; animale marine pot eşua pe uscat; şerpi ies din găuri. Dacă se observă împreună toate aceste semne, pe lângă cele de mai înainte, ar fi cazul să părăsim locuinţele şi să ne instalăm în corturi, în locuri deschise. 
- În ziua dinainte: micile mamifere, şoarecii, şerpii şi miriapodele părăsesc oraşele şi se înderaptă spre dealuri; câinii latră; vacile nu vor să mănânce şi nici să intre în staule. Dacă vitele şi caii sunt la câmp, ele se află deseori pe terenul mai jos; porumbeii părăsesc oraşul în cîrduri; peştii şi crabii eşuează în număr mare - caz în care ar putea apărea tsunami.
- Cu câteva ore înainte: animalele domestice intră în panică, orătăniile fac zgomot, se pot vedea pe stradă şobolani sau şerpi; perscăruşii strigă şi se rotesc în zbor
- Cu câteva minute înainte: Urlete puternige şi huruieli anunţă cutremurul.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La Hârşoveni, lângă Vaslui, au înflorit merii
Înaintea marilor cutremure din 1940 şi din 1977, au fost cutremure mai mici, cam unul pe lună, de magnitudine aproximativ 4 .
S-a mai observat că la data producerii cutremurului era lună plină, iar cutremurele mari s-au produs noaptea.

Un comentariu:

Popeasca spunea...

Din pacate, motanul meu pleaca noaptea prin vecini, iar cutremurele mai sunt mai mult noaptea, asa ca nu ma pot ajuta cu motanul. Oratanii de curte nu am, ca nu am curte. Blocul nostru n-a fost expertizat, asa ca nu are bulina rose. In schimb, a fost imbracat cu polistiren. Asa ca nu se mai vad crapaturile, pe dinafara. Se vad doar prin interior.