marți, 15 octombrie 2013

Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat

Se mai respectă Constituţia la noi?

ARTICOLUL 34: Dreptul la ocrotirea sănătăţii     
          (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.     
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.     
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii
Vedem că din ce în ce mai mult dreptul la ocrotirea sănătăţii a devenit garantat doar în funcţie de mărimea veniturilor. Adică, este garantat doar pentru cei cu venituri mari.
De aceea se spune oare, că nu mai e bună actuala Constituţie?



Se pune la punct în aceste zile un nou pachet de servicii de care vor beneficia românii care trăiesc în România. Aflăm din presă că el ar fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi că ar fi în dezbatere publică, dar dacă mergi la adresa menţionată găseşti doar un anunţ :

 Pachetul general de servicii medicale şi tichetele pentru sănătate  ...   În construcţie.

Trebuie să ne mulţumim doar cu ce ne destăinuie presa. Înţelegem că "dezbaterea publică" are loc într-un cadru restrâns....

Şi ce ni se spune în presă?
1. Nu va mai fi nici o diferenţă între "asiguraţi" şi "neasiguraţi". Asta înseamnă, implicit, că dispare noţiunea de "asigurat". Cineva ar putea întreba, atunci, pentru ce plătesc unii birul acela intitulat CAS.
Oricum, nu e vorba despre o asigurare de sănătate. E pur şi simplu un bir, fără legătură cu nimic. Fie că îl plăteşti, fie că nu îl plăteşti, tot de aceleaşi servicii medicale (nu) beneficiezi. În schimb, dacă apuci să-l plăteşti ca salariat, să spunem, şi mai lucrezi şi ca persoană fizică autorizată, plăteşti şi pe venitul respectiv. Dacă închiriezi o casă, plăteşti iar acest bir, ca să asiguri probabil sănătatea casei, că tu eşti deja asigurat ca salariat, sau ca "pfa", sau ca pensionar, dar nu ca să beneficiezi de asistenţa medicală gratuită (care îţi era garantată de constituţie, parcă, nu?)

2. Cetăţenii ar putea, totuşi, aş spune în mod excepţional, să beneficieze de câteva servicii medicale - nu ca un drept câştigat prin asigurare, ci ca un fel de pomană, ca să nu se spună că n-avem asistenţă medicală. Fiindcă ce altceva ar fi:

  • Copiii până la 18 ani- o consultaţie/an la medicul de familie. (Şi când mă gândesc cât de des se îmbolnăvesc copiii în ziua de azi, tot timpul cu "roşu în gât", tot timpul cu viroze, cu bronşite (favorizate şi de poluarea accentuată) , cu Salmonella, cu Giardia etc etc...Ce să facă părinţii dacă au un copil ce se îmbolnăveşte mai des de o dată pe an? Să apeleze la atotştiutoarele bunici? Să le dea copiilor medicamente după reclamele de la televizor? (Doar suntem bombardaţi cu reclame la medicamente ce alină durerea copiilor, nu?). Bine,bine, dar pentru copii s-au specializat medicii pediatri, oare de ce? Dacă medicul de familie al părinţilor îi "rezolvă" şi pe copii?
  • Tinerii până la 39 de ani- o consultaţie/trei ani! (Doar se ştie că tineretul e sănătos tun, la noi, nici n-o să ştie când au trecut cei trei ani. Deci, între 18 şi 39 de ani ar avea posibilitatea să meargă de 7 ori la medic. Şi dacă, totuşi, are nevoie să consulte mai des un medic? Să plătească nişte consultaţii particulare? Dar, poate că nu-i ajunge salariul, poate are rate la bancă, poate a făcut imprudenţa să facă şi copiii...Nu-i rămâne decât să plece în străinătate.
  • Cei trecuţi de 40 de ani vor putea beneficia de o consultaţie pe an. Oricum, dacă până la vârsta asta nu au fost aproape deloc la medic, probabil că acum au numeroase boli cronice netratate. Pe care dintre ele să o spună mai întâi medicului, în unica audienţă de care ar avea parte pe an, mai ales că şi durata consultaţiilor va fi limitată?
  • Nu se spune nimic despre pensionari. Probabil că se consideră că această categorie nici nu va mai exista....

Pe de altă parte se spune că medicii vor fi obligaţi să facă grafice şi să cheme pacienţii pentru evaluarea unor aspecte maladive, cum ar fi depresia - pentru depistarea căreia se vor pune fix două întrebări.
Păi, dacă e vorba doar de două întrebări, probabil că medicul va pune întrebările astea la telefon, că poate pacientul e bolnav şi nu poate să vină....Despre vizita medicului la domiciliul pacientului nu se mai pomeneşte. Oricum nu veneau ei, medicii de familie, acasă, aşa că măcar să fie oficial. Te-ai îmbolnăvit? Ghinion!

Medicii de familie vor oferi asistenţă medicală îndeosebi grupurilor vulnerabile, prin asta înţelegându-se mamele, copiii şi persoanele cu boli transmisibile. Cum copiii se sdresează medicilor pediatri, medicii de familie generalişti vor avea în grijă "îndeosebi" mamele şi bolnavii cu boli transmisibile. Dar, cum pacienţii care nu vor plăti nu vor ajunge în cabinetul medical, de unde ar putea şti medicul de familie că pacienţii săi au contractat o boală transmisibilă, de exemplu? Deci, s-a "rezolvat" şi cu asta.

Cu mamele e mai complicat.
Gravidele vor fi urmărite de medicul de familie. Ele vor fi luate în evidenţă în primul trimestru de sarcină- să spunem în prima lună. Apoi, din luna a treia până în luna a şaptea vor fi văzute o dată pe lună. Până în luna a treia - nu e cazul. Poate se răzgândeşte....
Lăuzele vor fi urmărite de medicul de familie două săptămâni. După asta, nu mai sunt considerate  - probabil - mame, pentru că mai pot intra în cabinetul medicului doar peste trei ani! Deci adio urmărire de către medicul de specialitate. Medicul de familie va suplini toate specialităţile.

Pacienţii cu afecţiuni cardiace sau diabet pot accesa serviciile medicale de patru ori pe an, asta după ce sunt diagnosticaţi. Desigur, nu au cum să fie diagnosticaţi dacă nu dau pe la doctor decât de maximum o dată la trei ani . Iar analizele gratuite s-au împuţinat şi ele, drastic. 

Un bolnav de cancer ar putea merge la medic de 6 ori pe an. Dar, cum diagnosticarea s-ar face foarte târziu, poate că nu va mai avea nevoie de aceste consultaţii. Ce să-i mai spună medicul, dacă el a ajuns deja în ultima fază? Iar în spital se vor face internări doar pentru anumite boli. Oricum, spitalul este un mediu foarte periculos, ticsit de infecţii cu germeni multirezistenţi la antibiotice, aşa că vor fi primiţi acolo doar cei care, oricum, nu mai au mult de trăit. Şi dacă tot nu mai au mult de trăit, vor fi externaţi de urgenţă, să nu facă pagubă sistemului sanitar.

Victimele accidentelor nu vor mai fi primite în spitale. Multiple coaste rupte? Direcţia: medic de familie. Nu contează că el nu este în timpul programului, şi deci nu este în cabinet. Ce dacă trebuie să aştepte de vineri până luni? O infecţie mică, o hemoragie internă, ce mai contează?
Nu se spune în ce condiţii ar putea ajunge pacientul la un medic specialist. Vedem că această variantă pare exclusă după noile reglementări. 

Fără consultaţii la medicul de familie, fără consultaţie la medicii specialişti, fără analize specifice diagnosticului prezumtiv, punerea unui diagnostic devine cu totul aleatorie. 

La toate astea, se va adăuga faimosul card de sănătate, pe care pacientul nu va şti ce date sunt scrise!
Deja se constată că există practica reţetelor fictive, de care pacientul nu află, pentru că nu vede propria lu fişă medicală. Acum, cu cardul, secretul va fi total. Nici măcar asistentele nu vor avea acces la el.

Dar se prevăd "îmbunătăţiri" şi în privinţa preţului medicamentelor.
Îmi aduc aminte că în urmă cu mulţi ani, când se privatizară farmaciile, ni s-a explicat că medicamentele vor avea aceleaşi preţuri în toate farmaciile. Ce se întâmplă de fapt, vedem: există diferenţe foarte mari de preţuri între diferite farmacii. Bolnavii trebuie să parcurgă distanţe considerabile (!) pentru a depista farmacia cu discountul cel mai mare pentru medicamentul necesar. Asta, fireşte, dacă se pot târî !
Acum, discountul maxim va fi de 20%. Vă daţi seama cam cât e adaosul comercial la farmaciile de la noi? Devine clar de ce farmaciile s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Doamne fereşte, însă, să ai nevoie de medicamente noaptea: majoritatea farmaciilor sunt închise.

De fapt, prin această "reformă", celor care plătesc asigurarea de sănătate le sunt confiscaţi banii, fără a li se oferi nimic în schimb (pentru că de faimosul "pachet de bază" ar beneficia oricum toată lumea).
Ca să nu se sperie lumea prea tare, ni se spune că pentru serviciile din pachetul de bază nu va mai trebui să dam şpagă! Sic!
Păi ce, până acuma dădeam şpagă fiindcă ne spunea Ministerul Sănătăţii să o facem? Dădeam ca să ne asigurăm că medicul îşi dă toată silinţa. (Sigur, asta nu îl face mai competent, dar asta e altă poveste). Ce se va schimba acum?

Ar trebui să fie numit: SURPRIZE, SURPRIZE!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 17.10.2013

Decontări de servicii medicale fictive

Iată că unele dintre surprize mai apar din când în când în spaţiul public.
Aflăm de la televizor că la un spital (Athena) s-au depistat decontări de servicii medicale fictive.
Probabil că acesta este doar vârful aisbergului. E suficient să vedeţi cu câtă înverşunare este ascunsă de pacient fişa medicală când e vorba despre o internare în spital.
Dacă din întâmplare fişa medicală ajunge la îndemâna pacientului şi el vrea să se uite în ea, o asistentă medicală sare imedit zicând: "dar nu aveţi voie să vă uitaţi acolo!"
La medicul de familie, de asemenea nu se poate vedea fişa. Asistenta o duce personal în cabinet şi tot ea o ia de acolo.
Ceva mă face să cred că dacă s-ar depista şi curma decontările de servicii medicale şi de medicamente compensate fictive, asistenţa sanitară de la noi s-ar utea ameliora semnificativ.
Sigur, mai există şi varianta înscrierii de pacienţi fictivi, dar probail aceasta este mai riscntă.
O măsură elementară ar fi aceea de a se permite pacienţilor să vadă propriile fişe medicale de fiecare dată când ajung la medic. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 22.10.2013
Aflăm de la dl. Ponta, aflat la Washington, (fără să iasă însă la declaraţie oficială împreună cu omologul său american), că România va împrumuta încă un miliard de dolari pentru "reforma sanitară".
Cum aceşti bani trebuie să fie returnaţi cu dobândă, e de presupus ca după ceva timp situaţia din sănătate să se înrăutăţească. Pentru că banii aceia nu vor aduce profit direct, ci vor merge la plata arieratelor pentru medicamente.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mulţumesc comentatorului Cristian pentru atenta analiză a postării de faţă şi pentru aprecierea altor articole de pe acest blog.

Am menţionat încă de la început că toate informaţiile privind noul pachet de servicii medicale de care ar urma să beneficiem provin din presă, dat fiind că, din păcate, pe site-ul Ministerului nu erau lămuriri. Nu sunt nici acum.

1. Ni s-a spus că proiectul cel nou se referă la un pachet de servicii de bază de care să beneficieze asiguraţii şi nu doar despre serviciile de urgenţă, dat fiind că în discuţie intră şi prestaţiile medicilor de familie şi se menţionează activitatea de prevenţie.
În proiect se spune că pachetul de bază al asiguraţilor urmează a fi redus, dar şi cei neasiguraţi ar beneficia de el. Aşa cel puţin au ajuns informaţiile la noi până acum - poate se vor mai schimba lucrurile. Acesta este şi rolul postărilor pe blog: exprimarea unor nedumeriri sau contrarieri care ar putea, eventual, să fie luate în seamă de cineva. Şi da, PFA plătesc şi acum, dar vorba este că de exemplu cine e salariat şi PFA, după ce că munceşte mult, cotizează (încă şi mai) mult şi beneficiază de...din ce în ce mai puţin. Dar ăsta e doar un detaliu.
2. Medicii de familie pe care îi ştiu eu nu fac vizite la domiciliu nici picaţi cu ceară. Poate se duc la persoanele paralizate, nu ştiu, dar dacă ai febră 40 de grade trebuie să mergi la cabinet sau să chemi ambulanţa.
3. Grupurile vulnerabile au fost numite explicit în articolul din presă. Da, ştim că medicul de familie are un număr limitat de consultaţii. Chiar dacă au 3500 de pacienţi pe listă, tot 400 de consultaţii dau pe lună. Asta e.  Despre informări e vorba în noul proiect.
4. Mda, încerc să înţeleg diferenţa între obligatoriu şi recomandat, dar parcă femeile însărcinate erau urmărite de un medic de specialitate, aşa stiam eu, nu?
5. Da, dacă ceri fişa probabil că o poţi vedea, vorba este că nu poţi cere de fiecare dată fişa fără să pară că nu ai încredere în medic, ceea ce nu ar fi politicos şi deci este de evitat, în lipsa unor dovezi clare. (pe care nu ai cum să le ai dacă nu vezi fişa...). Dar, e drept, uneori ai prilejul să vezi fişa. În schimb, ce va conţine preconizatul card de sănătate nu vom putea şti fără să facem o cerere scrisă....şi poate nici atunci....Despre asta e vorba! Situaţiile frauduloase nu sunt, din păcate, singulare nici acum, dovadă multele reţete fictive deja depistate şi pe lîngă care poţi presupune că există şi altele, nedepistate.

Nota infantilă s-a dorit a fi o formă de ironie, îmi pare rău că nu mi-a ieşit.
Mă bucur încă odată că cel puţin alte articole au fost apreciate şi vă invit la noi comentarii.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 03.11.2013

Pacientul nu are dreptul să-şi vadă fişa medicală

În cadrul unei emisiuni televizate, cunoscuta doamnă doctor Monica Pop şi-a exprimat opinia în legătură cu intenţia fraţilor Cioabă de a intenta proces de malpraxis celor care i-au acordat asistenţă medicală tatălui lor în Turcia. Cum un avocat a spus că fraţii ar trebui să solicite fişa medicală pentru a o prezenta la proces, doamna profesor dr. Monica Pop a intervenit energic, spunând că pacientul (sau în acest caz familia lui) nu au dreptul să vadă fişa medicală.
Dânsa a enumerat cine sunt cei care au dreptul să vadă fişa medicală a unui pacient:
  • Instanta de judecată
  • Colegiul Medicilor
  • Institutul Medico Legal
  • Poliţia                 şi punct! 


Nu pacientul!        (Citat din spusele doamnei doctor).  
Iată, deci, că după spusele doamnei doctor, pacientul nu poate îşi vedea în nici o circumstanţă fişa medicală, nici chiar dacă are o suspiciune de malpraxis. Şi nici familia pacientului nu ar avea acest drept, după moartea pacientului. Cum vi se pare?





7 comentarii:

Cristian (cristianpsg13@gmail.com) spunea...

Va scriu acest comentariu ca urmare a unor ganduri exprimate intr-o necunostinta de cauza.
1. Faceti o regretabila confuzie. Este vorba de servicii medicale de urgenta, de care, beneficiaza toti, fara exceptie. Medicii de familie sunt platiti din acei 5,3 % platiti de salariati. Tot aici intra si serviciile medicale din institutiile medicale de stat care nu reprezinta o urgenta si de care beneficiati prin trimitere de la medicul de familie. Cei care sunt PFA plateau inainte in functie de salariul minim garantat. Acum platesc in functie de venit.

2. Medicii de familie efectueaza vizite la domiciliu in cazul persoanelor nedeplasabile, persoanelor cu dificultati loco-motorii importante si nou-nascutilor. Vizitele se efectueaza si in cazul copiilor mici, in conditiile unei stari acute, dar care nu impune solicitarea serviciului de urgenta.

3. Grupurile vulnerabile se refera din punct de vedere social, fiziologic si medical. Mentionez, de asemenea urmatorul aspect. Poate va este necunoscut. Indiferent cati pacienti are un medic de familie, numarul maxim de consultatii decontate pe zi este de 20, cu alte cuvinte maxim 400 de pacienti pe luna. La cabinet se efectueaza consultatii, nu “informari” pentru care exista si alte mijloace de comunicare.

4. In ceea ce priveste femeile insarcinate, este vorba de consultatii incepand cu luna a-3-a pana la in luna a-9-a inclusiv si reprezinta consultatiile obligatorii prin lege, nu consultatii recomandate sau maxime admise ( poate intelegeti diferenta ).

5. Orice pacient are dreptul sa-si vada fisa medicala, mai ales in cabinetul medicului de familie. Sa nu exageram, generalizand anumite situatii singulare cu care probabil v-ati confruntat dumneavoastra.

In incheiere, nu pot sa nu remarc nota infantila in care ati scris acest articol. Afirm acest lucru cu atat mai mult cu cat am observat 2-3 articole recente foarte bune. Succes in continuare.

Cristian spunea...

Ca urmare a raspunsului dumneavoastra, mentionez urmatoarele :
1. Ideea " noului proiect " dateaza, de fapt, de prin 2005. Acest lucru nu mai mira pe nimeni. Diferenta este ca acum are sanse mari sa fie pus in aplicare. Sunt o serie de piedici de ordin birocratic, dar si tehnic. Foarte pe scurt, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor nu au ajuns inca la un consens. Si cum deja sunt anuntate in noiembrie proteste ale medicilor pe marginea conditiilor de lucru si salariilor extrem de mici ( ale medicilor rezidenti in mod special ), va mai dura.

2. In orasele mari ( cum este si Bucuresti ) exista o multitudine de servicii medicale la indemana. In plus, vizitele la domiciliu nu se efectueaza la cerere, ci numai daca, in urma consultarii telefonice, medicul de familie decide ca se impune acest lucru. Realitatea dura este ca nimeni nu deconteaza costurile deplasarii pentru vizitele la domiciliu. Presupunand un tarif mediu al unei curse de taxi de 15 lei ( doar dus ), acel medic de familie va scoate din buzunarul lui cate 300 lei pentru fiecare 10 vizite la domiciliu.

3. Media, in general, incearca sa speculeze. Uneori au dreptate, alteori distorsioneaza adevarul. Datele oficiale se regasesc doar pe canalele Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor si ale CAS ( Casa de Asigurari Sociale ).

4. Intotdeauna este vorba de o echipa multi-disciplinara. In cazul femeilor insarcinate, acestea sunt urmarite atat de catre medicul de familie, cat si de medicul ginecolog.

5. Cardul de sanatate nu a fost conceput pentru a preveni frauda. Rolul lui este de a inlesni informatia medicala intre medicul de familie, spitale, farmacii si CAS. Mai exact, cardul de sanatate va contine tot istoricul medical al unei persoane, precum si date medicale esentiale, cum ar fi grupa de sange, alergii si tratamentul curent pe care il urmeaza acea persoana. Practic, un medic specialist va cunoaste totul despre un pacient care se interneaza, aproape instant. In acest fel, va putea sa dispuna intr-un timp mult mai scurt de o conduita terapeutica adecvata, crescand astfel si calitatea actului medical.

Multumesc pentru feed-back.
Toate cele bune ... si multa sanatate !

Stefan Murgu spunea...

Domnule dr Cristian,
1.Da, sunt multe servicii medicale in Bucuresti. Multe, cu plata. Aici e vorba despre faptul ca prin noile masuri, practic ni se confisca o parte din sumele cu care am cotizat la CAS. In loc sa beneficiem de tot pachetul de servicii, ar urma sa beneficiem doar de o mica parte din ele.
2. Cred ca nimeni nu ar refuza sa plateasca taxiul doctorului ca sa fie consultat acasa in caz de febra mare, stare generala foarte proasta , rau. Dar nu se pune problema, fiindca medicii de familie NU VIN LA DOMICILIU. Asta e adevarul.
3. Da, ar fi bine sa se spuna ofical care e planu', dar nu se intampla. Se afirma doar ca " se dezbate" - unde?
4. Da, ACUM gravidele sunt urmarite de ginecolog/obstetrician. Dar in plan este sa fie urmarite de medicul de familie. Despre ce vorbim?
5. Se stie care e teoria cu cardul. Dar, fiecare om poate gresi. Nu e in regula ca nimeni nu verifica exactitatea datelor inscrise in el. Poate medicul a fost pur si simplu obosit si a dat copy-paste de la alt pacient. Normal este ca pacientul sa poata vizualiza (si deci verifica) ce scrie in el. Nu sa fie: " duce magarul, nu stie ce duce, o hartie de la primarie..."

Cristian spunea...

Domnule Stefan Murgu, pentru mine este clar ca dumneavoastra nu stiti ce vorbiti. Dati-mi voie sa va ajut sa intelegeti mai bine.

1. Mi-ar face placere sa diseminam putin "noul" proiect de lege, asupra caruia dumneavoastra faceti confuzii. Din pacate, aici nu este locul potrivit pentru asa ceva. Va invit sa va adresati prin mail.

2. Sincer, nu inteleg cum puteti sa afirmati asa ceva. Cel mai probabil, o faceti doar de dragul de a critica.

3. S-a explicat pe canalele media ce, cum si de ce. Poate nu ati fost atent. Daca imi dati un mail, va pot trimite cateva link-uri utile despre proiect.

4. Imi este inca o data clar ca dumneavoastra faceti confuzie. Puteti sta linistit. Erau si inainte, de catre ambii medici specialisti. Asa va fi si pe viitor. Diferenta consta in faptul ca medicul de familie va avea o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste femeile insarcinate. Mai exact, i se vor suplimenta atributiile.

5. Nu exista ca cineva sa dea "copy" sau "copy-paste". Sistemul este facut de o asemenea maniera incat acest lucru sa nu fie posibil. Datele fiecarei persoane vor fi introduse manual. Informatiile medicilor de familie provin de la CAS ( Casa de Asigurari Sociale ). Inca ceva, nu a fost inca stabilit cine va introduce acele date. Prin urmare, afirmatia dumneavoastra este o simpla speculatie. Se poate verifica si acum. Evident, se va face personal, prin cerere scrisa la CAS, intrucat sunt informatii confidentiale.

Sa aveti multa sanatate.

Pacient cu experienta spunea...

Salariile medicilor or fi ele " extrem de mici", cum spune cineva care a scris mai inainte, dar cei care au ajuns in varful ierarhiei si le rotunjesc din plin din ce le platesc pacientii. Chiar azi scrie in ziar de doctorul ortoped de la Iasi (parca Paul Botez) care a fost inregistrat cerand 5000 de lei (cincizeci de milioane), iar politia a gasit la el in cabinet sume enorme de bani, iar acasa la el o evidenta a pacientilor (verificata cu cea de la spital) si sumele de bani platite de ei, totalizand PESTE UN MILION DE EURO!
Asta ca sa vedeti si cat era de prost, pe deasupra.

Mama patita spunea...

Fiul meu s-a imbolnavit de rujeola si 5 (cinci) doctori au spus ca are viroza, ca eruptia este de la febra si i-au orescris antibiotice .Copilul de 10 ani vedea ca la consultatii eu intrebam mereu daca nu cumva e rujeola si m-a intrebat ce e aceea rujeola. Eu i-am spus ca e o boala pentru care nu ar trebui sa ia antibiotice, pentru ca n-au efect, dar ca nu ar fi alt medicament de luat (ca sa-l linistesc). El a zis: eu cred ca am rujeola. Pentru ca febra nu imi scade de la antibiotice ci doar, putin, de la aspirina iar viroze am mai avut si nu aveam eruptie...Intr-un final, al saselea doctor a zis: asta e rujeola, ca asa a avut si fiu-meu! Liftiera a intrebat: " ce a avut copilul, doamna?" "Rujeola". " Eu am vrut sa va spu, dar n-am indraznit!" In fisa lui medicala scria ca a fost vaccinat, dar eu stiam ca la data respectiva nu a fost vaccinat si chiar ma miram ca nu i se face si lui vaccinul, in anii urmatori.....

Mama patita spunea...

Mi-am amintit de asta acum, citind despre faptul ca in mod obisnuit nu ne vedem fisele . Daca as fi putut vedea fisa copilului , as fi vazut ca scrie acolo ca a fost vaccinat, cand de fapt eu stiam precis ca nu a fost vaccinat la data respectiva, pentru ca ma dusesem cu el la vaccinsi mi s-a spus ca nu mai trebuie sa fie vaccinat.
Am aflat ce scria in fisa de la doctorita pediatra, care , uitandu-se in fisa, mi-a spus ca probabil nu a avut o forma severa de rujeola, pentru ca a fost vaccinat. Cand am intrebat la ce data scria ca ar fi fost vaccinat, am vazut ca era exact atunci cand mi se spusese ca nu mai trebuie sa fie vaccinat! De fapt el a facut o forma foarte grava de rujeola, cu complicatii pulmonare, desigur si din cauza ca tratamentele erau aiurea.
Deci asa este. de multe ori in fisele noastre sciu bazaconii, iar noi habar n-avem. Iar acum, cu cardul, va fi si mai greu sa afli ce scrie acolo, pentru ca in el se va scrie continuu, iar cerere sa vezi ce scrie in el nu poti sa faci dupa fiecare vizita la medic.