vineri, 11 octombrie 2013

Hidrocarburi căutate cu dinamită


Pe 26 martie 2013, lângă Timişoara a fost un cutremur cu magnitudinea de 2.9 grade pe scara Richter.
Adâncimea epicentrului a fost de 5 km.
Vi se pare cunoscut?
Numai că acolo se pare că sursa evenimentului a fost cunoscută: Nişte firme forau găuri în pământ, din 30 în 30 de metri şi provocau explozii subterane , procedeu inclus în investigarea gazelor de şist.



Firma Prospecţiuni SA, aparţinând grupului TENDER a omului de afacei Ovidiu Tender,  provoacă explozii subterane pentru ca prin studierea undelor seismice să se tragă concluzii asupra structurii pământului la adâncimi mari.
Doar că la Sânmihaiu Român, proprietarii terenurilor respective i-au alungat pe puitorii de dinamită de pe pământurile lor. 
Prospecţiunile făcute în zona localităţii Parţa, aflată la 3 km de Timişoara, au făcut ca apa deja să nu mai fie potabilă - după cum scrie eXclusivTM.ro.
Asociaţia Neuer Weg a semnalat o lungă listă de abuzuri ale firmei "Prospecţiuni SA", abuzturi expuse într-o scrisoare deschisă dată publicităţii în august .
Firma Prospectiuni SA primeşte peste zece milioane de euro de la Romgaz ca să caute gaze naturale (dacă ele se găsesc la adâncimi mari sunt "gaze de şist") în subsolul României.


Tehnica de explorare seismică

Tehnica de explorare seismică este una simplă: "Se face câte o forare la maximum zece metri şi se introduce o cantitate de explozibili. Unda elastică produsa este înregistrată, iar mai apoi procesată la centrul de calcul.


Datele adunate sunt apoi predate la Romgaz, care face interpretări pe baza acestora şi se stabileste unde sunt zacamintele de gaz", a explicat directorul Marius Milea.
Din nişte copii ale contractului dintre Romgaz şi Prospectiuni SA , uitate de un inginer în biroul unui primar, se pot afla  zonele unde au fost efectuate forări.
În Transilvania: zonele Turda-Mureş, Turda-Bazna şi Agnita; Moldova: zonele Gura Humorului-Boroaia şi Gălăvăneşti; Muntenia: zonele Snagov-Caragele şi Gura Şuţii.

Dar sătenii nu s-au aratăt prea bucuroşi de acţiune, mai ales când au auzit că muncitorii folosesc explozibili pentru forări.
Tensiunea a crescut şi mai mult în momentul în care s-a aflat  ca forarile vor fi facute din 30 in 30 de metri pe un anumit aliniament, indiferent dacă în zonă sunt case, curţi sau teren agricol. 
Informatia, dezvaluită cu dezinvoltură, a inflamat intreaga comunitate din Chinteni-de pildă.
"Eu nu ii las pe terenul meu dupa ce am auzit că au mai fost şi la Popeşti şi au aruncat în aer totul pe acolo", a spus atunci Petru Pop, un localnic din Chinteni. La punctul său de vedere s-au raliat rapid şi alti consăteni. - spun cei de la " Evenimentul".
Dar firma respectivă va realiza evaluări seismice 2D şi 3D nu doar pentru Romgaz, ci şi pentru numeroşi alţi giganţi interni şi internaţionali precum Chevron, Petrom,  sau Petrofac. Lucrările acoperă aproape toată ţara
Astfel, potrivit raportului semestrial al Prospecţiuni, compania lucrează  pentru Romgaz (3D Transilvania Centru, Transilvania Sud şi Muntenia, 2D Moldova şi Muntenia ), Petrom ( 3D Cartojani şi Vata-Aluniş), Petrofac – companie americană ( 3D Bălteni şi Colibaşi), Aurelian(3D Brodina), Chevron, companie ce caută gaze de şist (2D Dobrogea).
În prima parte a anului a finalizat achiziţia de date seismice 2D şi 3D pentru clienţii Petrom (Giurgiu, Roeşti-Băbeni şi Roşiori) şi Romgaz (Moldova Sud).
Potrivit unui director din Romgaz, compania are nevoie de datele seismice pentru a vedea exact care este potenţialul în hidrocarburi al zonelor vizate. Sursa nu a precizat dacă este în căutarea resurselor convenţionale de gaze sau a celor de şist menţionând doar că este vorba despre „hidrocarburi”. “Prospecţiuni ne face o ecografie a subsolului pentru a şti exact unde să săpăm sondele experimentale”.

Interesant, însă: s-au eliberat avize pentru toate aceste locaţii? Cum se face că proprietarii terenurilor, cel puţin în unele cazuri- după cum aflăm din mass media- nu sunt întrebaţi dacă sunt de acord?



2 comentarii:

Waine spunea...

La noi e domnia incompetentei.
Nu exista reglementari in domeniu, nu este legislatie adecvata, dar se dau aprobari ca sa rascoleasca pamanturile si curtile oamenilor cu dinamita.
Iar pagubele, cine le plateste?
Inteleg ca bogatiile subsolului sunt ale statului si el , in loc sa apere interesele noastre, da bogatiile pe gratis strainilor.
Dar pamantul pana la adancimea de 1m e al cetatenilor. Cine le plateste pentru pagube? Dar si cine le-a cerut permisiunea sa intre pe pamanturile lor? Nu se mai respecta proprietatea, in cazul lor? La americani daca intra cineva pe pamantul tau si nu pleaca indata ce-i spui sa plece, poti sa-l impusti. E legal.

Anonim spunea...

De curiozitate de ce nu te duci sa traiesti in America.. ca stii tu cum este nu ? .... Ca doar am mai vrut sa mergi probabil si alta data... !
Daca sustii ca resursele de subsol sunt ale statului ... atunci explorarea lor e perfect legal indiferent daca vor sau nu proprietarii.