sâmbătă, 5 octombrie 2013

Harta cutremurelor de langa Izvoarele

Amplasarea pe harta  a epicentrelor cutremurelor din judeţul Galaţi



Sunt menţionate doar zilele în care a avut loc cutremurul, magnitudinea fiind sugerată prin mărimea cercului colorat
Exploatările petroliere presupun fracturarea hidraulică, de pe urmă cărora apar astfel de cutremurie de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri.
Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizărilor meteo.


Harta cutremurelor din zona localităţii Schela actualizată la 12.10.2013


Cotele sunt date în kilometri.
0,81km=1/2 milă
1 milă (terestră) = 1.609,344 m=aprox.  1,61 km
1,5 mile= 2,41 km
2,5 mile= 4 km
Se poate remarca alinierea  după cele două direcţiii: N-S şi E-V.
Distanţele pe orizontală (în sensul longitudinilor) par să fie modulate pe module de o milă, 1/2 milă, 1,5mile, 2,5 mile (cu aproximaţie).
Distanţele pe verticală între aliniamente par să fie modulate pe 1 km (aproximativ)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 12.10.2013
Când credeam că sătenii din Izvoarele îşi pot, în sfârşit, reveni puţin şi trece la bilanţul stricăciunilor suferite de casele lor, iată că astăzi un nou cutremur de mică adâncime (1 km), de intensitate 2,7 pe scara Richter, s-a făcut simţit între localităţile Negrea şi Vânători.
Noul epicentru (cu roşu pe hartă) se înscrie în aliniamentele cutremurelor anterioare, păstrând aceleaşi module de distanţă.
Rămâne de văzut, în cazul în care se vor mai petrece astfel de cutremure, dacă epicentrele lor se vor situa de asemenea la intersecţiile direcţiilor observate până acum.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 16.10.2013
Pe data 15.10.2013 la ora 23:41 a fost un alt cutremur în zona Galaţi, la o milă est de Negrea, la adâncimea de 4 km.
Cutremurul a avut magnitudinea 2,8 pe scara Richter şi apare pe hartă ca fiind aliniat cu precedentele cutremure din zona Schela, completând încă o intersecţie dintre liniile de aliniament pe direcţiile E-V şi N-S.
Dar pe data 16.10.2013 la ora 1:00, a avut loc un alt cutremur în zonă, în apropiere de Vameş,
la 5,6 km (3,5 mile) spre vest de cel mai vesti cutremur din seria precedentă de cutremure din zonă.

Îngrijorător este faptul că acest cutremur, cu magnitudinea 2,7  Richter, (2,6 după alţi autori) a avut epicentrul la adâncime mare: 15 km. Asta îl leagă de cutremurele de mare adâncime din Vrancea, în timp ce cutremurele de suprafaţă din jurul localităţii Schela par să facă parte din altă categorie.
Dar când subsolul se zdruncină atât de frecvent, la suprafaţă, e foarte posibil să fie influienţate şi straturile de la mare adâncime- mă gândesc.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 31.10.2013 
Din păcate, seria de cutremure din zona Negrea, Schela, Odaia Manolache continuă.
Epicentrele respectă- se pare- reţeaua deja constatată,  epicentrele ce coincid cu epicentrele unor cutremure anterioare. Ba chiar,  două cutremure de azi ar avea (în cea mai recentă variantă) aceleaşi coordonate de epicentru. Pe diferite site-uri specializate de la noi au apărut şi apoi dispărut variante diferite ale ultimelor două cutremure din zona Negrea. Asta e ultima versiune- până acum. (Anterior mai apăruse o localizare mai la sud, dar a dispărut repede, probabil după o nouă verificare la INFP) )


6 comentarii:

Anonim spunea...

Ce simetrie! Natura nu prea este ordonata, astea arata mai mult a interventie umana. Daca vrei sa vezi ceva construit de om din spatiu, te uiti dupa simetrii.

George spunea...

In Anglia au oprit explorarea de cautare a gazelor de sist dupa producerea a doua cutremure de 2,5 pe Richter. Iar aici s-au oprit dupa ce au fost 300 de cutremure de pana la 3,9!
Asta e deosebirea intre felul in care sunt considerati cetatenii acolo si felul in care sun tratati , de catre guvernanti, aici

pilot automat spunea...

Punctul din varful piramidei, unde au fost doua cutremure, unul cu magnitudinea 3,8 Richter, pe 3.10. si mai inainte altul cu magn. 3,5 R pe data 25.09, este marcat pe teren prin cercuri concentrice ca o tinta ce se vede din satelit , iar in mijloc e pamant rascolit -pare o exploazie.
Interesant, nu?
Dar si mai interesanta e povestea aia cu inundatiile....

pilot automat spunea...

In varful figurii, unde au fost doua cutremure in acelasi loc: unul de 3,8 pe Richter, pe 2.10 si altul de 3,5 R, pe 25.09, e marcat locul pe teren prin cercuri concentrice ca o tinta desenata cu vopsea alba- se vede din satelit. Si locul rascolit.

Galatean spunea...

Un nou cutremur
În 26.10.2013 05:49:47 - 2.6 °R - 5 km
exact, dar exact unde a fost si cel cu magnitudinea 2,9 R din 3.10.2013, ora 7,43, la SV de Odaia Manolachi.
Cum se face ca in alte parti seismele nu sunt aliniate, iar la Schela sunt aliniate dupa o retea exacta?

Galatean spunea...

În 26.10.2013 05:49:47 - 2.6 °R - 5 km,
la 1,5 km vest si 1 km sud de Odaia Manolachi.