Tehnici alternative la fracturarea hidraulică pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist
Biroul parlamentar de evaluare a opţiunilor ştiinţifice şi tehnologice al Senatului Franţei a dat publicităţii în noiembrie 2012 un Studiu de Fezabilitate pentru un raport privind "Tehnici alternative la fracturarea hidraulică pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist"Senatorul Jean -Claude Lenoir şi deputatul Christian Bataille au semnat documentul care defineşte şi descrie tehnologia de fracturare hidraulică, riscurile acesteia, dar şi noile metode ce se pun în practică în prezent, ca alternativă mai puţin periculoasă.
Ei pun în discuţie, pentru reducerea facturii energetice a Franţei- care atinge 88% din deficitul comercial al ţării, luarea în considerare, pentru început cu titlu de cercetare, a resurselor din subsolul francez de peste mări (din Guyana), iar apoi poate chiar în metropolă (dat fiind că Franţa ar deţine, de fapt, cele mai mari rezerve de hidrocarburi neconvenţionale din Europa, acum, după ce rezervele Poloniei au fost reevaluate la 1/2-1/3 din ce se crezuse anterior).
Ei sprijină în primul rând ideea de a "incita grupurile europene să-şi delocalizeze producţia într-o ţară binecunoscută de ele şi care ar prezenta puţine riscuri".
(Nu se precizează despre ce ţară ar fi vorba şi de ce acolo n-ar fi riscuri....)
Se trece în revistă situaţia din Europa, unde Germania şi Olanda au stabilit un moratoriu şi iniţiază studii în această privinţă, Franţa şi Bulgaria au dat interdicţie, în Polonia, Regatul Unit şi Danemarca au început prospecţiuni, cu menţiunea că în Marea Britanie au fost suspendate forajele în urma producerii unor cutremure cu magnitudinea 2,3 pe scara Richter, dar au fost reluate forajele de explorare în decembrie 2012, însă cu adoptarea unor noi controale pentru a se evita riscurile seismice.
Se enumeră apoi riscurile cunoscute ale fracturării hidraulice. De menţionat că ele sunt prezente încă din faza de explorare.
Riscurile specifice explorării şi exploatării hidrocarburilor neconvenţionale
1. Cantitatea mare de apă necesară pentru fiecare foraj: 8000-20000 m3 pentru fiecare foraj -ceea ce are un impact negativ asupra celorlalţi consumatori de apă din zonă2. Riscul de migrare a gazului sau a produselor adăugate în apa de fracturare .
Deşi apa freatică se află la adâncime mult mai mică decât adâncimea de fracturare, trebuie avută în vedere integritatea acviferelor profunde sărate. Riscurile de poluare a solului şi a pânzei freatice sunt imputabile mai degrabă calităţii forajului şi a instalaţiilor de la sol. Acest risc creşte în cazul exploatării hidrocarburilor neconvenţionale faţă de exploatările convenţionale prin faptul că în primul caz numărul de foraje necesar pentru aceeaşi cantitate de hidrocarburi este mult mai mare.
Se citează cazuri de poluare a apei potabile în Statele Unite (de exemplu la Pavilion din Wyoming) şi faptul că Agenţia de Protecţie a mediului americană (EPA) a întreprins un studiu ale cărui rezultate sunt aşteptate în 2014.
3. Impactul specific al aditivilor chimici folosiţi pentru fracturare şi care, dată fiind enorma cantitate de lichid de fracturare folosită, constituie la rândul lor cantităţi enorme.
4.Riscul de mobilizare a elementelor conţinute în rocă, de către fracturarea hidraulică.
În SUA s-a observat că s-au drenat uraniu şi radon radioactiv. De asemenea, metale grele pot fi prezente în argile- şi deci aduse la lumină.
5. Riscul seismicităţii induse: fracturarea hidraulică crează în cele mai multe cazuri seisme de amploare mică, ce nu sunt periculoase la suprafaţă. Totuşi, au fost atribuite seisme exploatărilor de hidrocarburi neconvenţionale din Texas şi din Arkansas, nu legate de momentul fracturării hidraulice, ci din cauza reinjectării de ape uzate în subsol. În Marea Britanie, două seisme de magnitudine mică pot fi legate de fracturarea hidraulică într-un puţ de exploatare din regiunea Blackpool.
6. Stricăciuni locale asociate cu lucrările de explorare şi de exploatare: ampriza la sol, impactul asupra peisajelor, trecerea camioanelor. Se estimează că realizarea unui puţ de cercetare (cu dren orizontal de fracturare) necesită între 900 şi 1300 de transporturi cu camioane. Aceste dezagremente sunt totuşi temporare (6-18 luni, cât durează explorarea). Pentru exploatare-cât durează aceasta.
7. Bilanţul exploatărilor hidrocarburilor neconvenţionale asupra climatului este controversat. În timp ce gazul metan produce mai puţin CO2 prin ardere decât cărbunele, în schimb scăpările de metan în timpul producţiei, a transportului şi a utilizării gazului ar putea avea efect negativ asupra climei. În ultimul secol, metanul a avut un rol de 25 de ori mai important decât dioxidul de carbon asupra schimbărilor climatice.
Căutarea de tehnici alternative
Metode pentru a limita riscurile prin reglementări şi prin controale destinate să modifice practicile. (aplicate în cele mai multe ţări)În SUA, după cazurile de contaminări de apă potabilă, companiile au fost constrânse să comunice compoziţia lichidelor de fracturare. EPA face actualmente studii pentru reglementări mai respectuase pentru mediu. Statul NewYork a impus un moratoriu.
Se urmăreşte limitarea numărului de aditivi prin noi reglementări. Se întrevede folosirea gumei de guar şi a altor produse biodegradabile tehnice, cum ar fi razele UV care să înlocuiască substanţele biocide pentru omorârea microorganismelor.
Impactul asupra peisajului ar putea fi redus prin gruparea sondelor pe o singură platformă (care poate avea peste 15 puţuri de foraj)
Numărul de transporturi cu camioane ar putea fi redus dacă se reuşeşte reducerea cantităţii de apă necesare sau dacă se foloseşte altă tehnică, cu utilizarea de lichide mai puţin voluminoase.
Sclumberg a dezvoltat de pildă o tehnică "cu canale", ce consumă mai puţină apă.
Căutarea de noi tehnici de fracturare
Cele mai multe tehnici de substituţie a fracturării hidraulice nu sunt pentru moment decât în stadiu de cercetări. Ele nu vor putea fi operaţionale decât după minim 10 ani.
Este vorba despre:
- Electrofisurare
- Fracturarea termică
- Fracturarea prin injectarea altor lichide decât apa, cum ar fi CO2 (supercriticat), sau de heliu, de azot sau o spumă de apă cu gaz
Aceste tehnici ar trebui să reducă consumul de apă şi de aditivi.
Singura metodă tehnică alternativă la fracturarea hidraulică operaţională în zilele noastre este fracturarea cu propan.
Metoda este folosită în SUA de societăţile GasFrac şi ecorpStim.Propanul e folosit de 40 de ani pentru producţia convenţională. Injectat sub formă lichidă sau de gel, el este recuperat sub formă gazoasă.
Această tehnică necesită mult mai puţine substanţe chimice adiţionale, spre deloc. Iar propanul poate fi reciclat şi reutilizat aproape integral. Volumele de manipulat ar fi mult mai mici, reducându-se nevoile de transport la suprafaţă.
Riscurile industriale asociate sunt cele inerente folosirii gazului natural (risc de explozie).
E de menţionat aici că şi compania noastră de pe timpul lui Ceauşescu, (Romgaz) despre care dl. Ponta spunea că a extras deja gaze de şist, încă de pe atunci, a folosit o tehnică de "stimulare cu gel".
Nu cumva românii ar avea o tehnică mai bună, dar care nu se foloseşte din lipsă de fonduri şi se apelează la străini care să ne ia gazul folosind o tehnică deja depăşită şi profund dăunătoare?
Studiul preliminar al comisiei parlamentare conchide că tehnica de fracturare hidraulică, interzisă în Franţa prin lege, este o tehnică învechită, ce evoluează deja.
Ar fi necesar, deci, să se înlocuiască în lege termenul de "gaz de şist" cu cel de "hidrocarburi neconvenţionale" şi este necesar, pe de altă parte, să se continue studiile privind tehnicile alternative la fracturarea hidraulică pentru exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi colaborarea în aceste cercetări cu ţările care s-au angajat deja pe această cale.
Pentru anul 2013 erau prevăzute deplasări în SUA, Canada, Polonia şi Marea Britanie, urmând ca în toamna lui 2013 să se redacteze raportul final.
Dar noi, în loc să aşteptăm rezultatele acestor studii, aşa cum fac ţările care - nu întâmplător- au rezultate economice mult mai bune decât ale noastre, ne aruncăm cu capul înainte în aprobări fără o legislaţie specifică şi fără studii de specialitate?
2 comentarii:
Sigur ca, daca am trai intr-o tara condusa bine, am avea si o economie si am putea sa o ducem si noi destul de bine. Dar de unde ar iesi parandarat? Si cum si-ar mai baet joc toti de noi?
Asa, s-a distrus economia,cand e vorba sa ne exploatam resursele, cica nu putem (nu stiu cum altii pot , puteam si noi inainte, iar acum s-a instalat neputinta generalizata, domnia incompetentei si a hotiei)m asa ca trebuie sa dam resursele altora pe gratis, sa faca ei ce-or vrea, ca noi nu avem legi si reglementari, iar la urma, poate le-o fi mila de noi si ne-or zvarli o pomana si noua, sa nu murim chiar imediat de foame. Si, desigur, parandarat!
Simplul fapt ca se cauta metode alternative spune totul despre aceasta metoda a fracturarii hidraulice.
Urmarile aplicarii ei se vad din ce in ce mai mult si de aceea tarile care au grija de cetatenii lor interzic aceasta metoda. In Anglia au declarat ca NU VOR FOLOSI FRACTURARE HIDRAULICA ci alta metoda.
Insa le convina sa faca asta la altii, ca nu le pasa de cetatenii altor tari, daca propriilor lor conducatori din acele tari nu le pasa...
Trimiteți un comentariu