marți, 22 octombrie 2013

Mihai I cel mai bogat român

Peste 310 milioane de euro din retrocedări



Aşa arată cel mai mare safir al reginei Maria
478,68 carate, al doilea din lume ca mărime. 
A fost vândut de Mihai I
Patru castele, cu un total de 450 de camere, cam 140 000 de hectare de păduri, pe Valea Prahovei dar şi în Bucovina, Banat şi Oltenia trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri la Poiana Ţapului, cabane şi cantoane în Azuga- Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere etc etc s-au adăugat la casa din Versoix-Elveţia.
Valoarea reală a multora dintre acestea este necunoscută, sau - în unele cazuri- inestimabilă (cum e cazul castelului Peleş).
Estimarea orientativă a acestei averi imobiliare a fost făcută de un ziarist de la Gardianul, în 2008.
Doar pentru castelul Peleş s-au avansat estimări de 150 milioane de euro, ţinându-se cont nu doar de frumuseţea lui, de cadrul natural, de finisajele şi de dotările cu valoare istorică, dar şi de notorietatea lui. Desigur, estimările variază mult în cazul unor astfel de castele.

Safirul României
Regina Maria avea peste 400 de bijuterii, cele mai multe cumpărate de la marile firme de bijuterii ale vremii. Cea mai celebră a fost uriașa piatră de safir, unul dintre cele mai mari , dar poate cel mai frumos (prin claritate și culoare) din lume! Și cel mai mare ce a fost prezentat vreodată la o licitație!
Celebrul safir originar din Sri Lanka, de mărimea unui ou, a apărut pentru prima dată în registrele casei Cartier  în 1913. El a fost montat într-o parură, înconjurat de alte şapte safire, mai mici. Acestea au fost ulterior îndepărtate, iar piatra a fost montată sub forma unui colier lung  cu diamante. 

Regina Maria purtând colierul cu safir și diamante și tiara cu perle cumpărate de regele Ferdinand pentru ea.

Bijuteria a fost cumpărată în 1921 de către regele Ferdinand (contra sumei de 1.375.000 franci, plătită în patru rate până în 1924) , pentru regina Maria. Soția regelui Alfonso al XIII-lea a admirat bijuteria la expoziția firmei Cartier,  dar nu a putut să o cumpere.
A fost o investiție imensă pentru o bijuterie, dar era vorba despre cel mai mare safir fațetat din lume! 479 carate!
Prima colecție de bijuterii a reginei Maria dispăruse odată cu tezaurul trimis la Moscova, așa că regele Ferdinand a început cumpărarea altor bijuterii pentru soția sa. Totodată au fost comandate și două inele cu safir, o  tiară de perle și diamante. O altă tiară cu safire și diamante fusese moștenită de la mama sa. Coroana cea mare a reginei Maria a fost comandată la casa de bijuterii Falize, de la Cartier. 

În testamentul său din 1925, regina Maria a stabilit ca acel colier cu celebrul safir să fie dat Elenei- prima soție a fiului ei cel mare, pentru a fi dat mai departe lui Mihai, când se va căsători. După abdicarea și la plecarea sa din România, Mihai I a luat cu el colierul și în  a vândut foarte repede safirul  bijutierului american Harry Winston, care l-a revândut în anul 2003 unui cumpărător ce a preferat să rămână anonim, contra sumei de 1,5 milioane de dolari.  El continuă să fie cunoscut sub numele de "safirul României".
Anne de Bourbon Parma a purtat la nuntă colierul reginei Maria, dar  cu un alt pandantiv.
În 2003 safirul a fost cumpărat la o licitație, de către un client anonim , contra sumei de 1,5 milioane de dolari. 


Regele Mihai si Regina Ana, la căsătorie
În fotografia de la nuntă, Anne de Bourbon Parma poartă colierul reginei Maria, dar fără safirul cel mare, care a fost înlocuit cu un alt pandantiv.


Ca o curiozitate, în 2008 un safir de Caşmir , de 42,28 de carate, extrem de frumos, a fost vândut la Geneva cu 4,187 milioane de franci elveţieni. Mai recent, safirul "frumuseţea albastră a Asiei", cu o greutate de aproape 400 de carate s-a vândut tot ce casa Christie's , cu 18 milioane de dolari

Nu e de mirare că şi alţi membri, mai vechi sau mai noi ai familiei, doresc o parte din această avere.
Un pretendent important este „prinţul Paul”, căruia un tribunal spaniol i-a recunoscut dreptul de a se numi "de Hohenzollern" considerându-se că tatăl său Carol Mircea, considerat fiu nelegitim al regelui Carol al II-lea conform legislaţiei din acel timp din România, poate să poarte numele de familie al acestuia. Vorba este, însă, că nici măcar Carol al II-lea nu mai avea dreptul de a purta numele de Hohenzollern, familia princiară respectivă luându-i dreptul regelui Ferdinand de a-l mai purta după declaraţia de război făcută Germaniei.
De aceea,Carol al II-lea a purtat după abdicare numele Carol Caraiman.
Mihai I nu a purtat nici el, în străinătate, numele Hohenzollern.  El a explicat într-un interviu acordat la puţină vreme după întoarcerea în ţară că nu mai avea dreptul de a se numi Hohenzollern, din motivul amintit.  Mihai I a folosit numele Argeșeanu.
Radu Duda a încercat să se numească Hohenzollern, dar a avut de înfruntat protestele fervente ale familiei Hohenzollern şi mai ales procesele internaţionale intentate de aceasta, lui şi fostului rege,  aşa că Mihai I a renunţat oficial şi public la acest nume, pentru el şi familia lui.
Aşa că toţi îşi spun acum: "de România", spre uimirea ziariştilor din străinătate.

Dar în patrimoniul lui Mihai I intră şi importante ordine şi medalii primite.
Pentru actul de la 23 August 1944, Mihai I a fost decorat de Stalin cu Ordinul Victoria, cea mai înaltă decoraţie sovietică, ce s-a decernat celor care au adus servicii deosebite URSS.
Desigur, nu Stalin personal i-a înmânat decoraţia, dar el a semnat decretul.
În descrierea oficială a meritelor pentru care s-a conferit decoraţia scrie:
 „pentru actul curajos al schimbării radicale din politica României către o ruptură de Germania hitleristă şi o alianţă cu Naţiunile Unite, în momentul în care nu era încă un semn clar al înfrângerii Germaniei
După moartea lui Michal Rola-Zymierski (comandant militar polonez, agent secret NKVD, făcut mareşal al Poloniei din ordinul lui Stalin, şef al Securităţii poloneze), Mihai I a devenit singurul posesor în viaţă al Ordinului Victoria -ordin de război conferit de URSS.
În 2005, Mihai I a fost din nou decorat cu Medalia -jubileu decernată de Federaţia Rusiei 
foştilor combatanţi din forţele armate ale URSS, la 60 de ani de la victorie.
Mihai I şi generalul, fost preşedinte al Poloniei Wojciech Jaruzelski au fost singurii beneficiari ai medaliei ce nu erau din fosta URSS.

Mă întreb, din toată acestă avere nu i-a dat nimic şi fiicei sale, Irina, ca să nu mai organizeze lupte ilegale cu cocoşi drogaţi, la ferma aceea din Oregon (aşa cum reiese din relatările extrem de numeroaselor agenţii de presă)?
Sper, desigur, ca până la urmă să nu fie condamnată, (procesul va fi vineri) oricum ar fi, însă, deja toate agenţiile de presă din lume s-au delectat de faimoasa asociere. Iată că România mai e faimoasă pentru ceva.







7 comentarii:

Mihnea spunea...

Mihai I nu a fost invitat la nici una dintre festivitatile de 9 mai (aniversarea victoriei Aliatilor)organizate in vest. Asta, desi era singurul fost sef de stat in viata, care participase la razboi.

Anonim spunea...

cat banet a primit, nemeritat, de la romani si tot mai vrea! Se dau spectacole " in cinstea lui", pe banii nostri, si se colecteaza bani pentru un fel de fundatie a Margaretei...pai dacaare deja atatia bani, de ce nu da de la ea niste bani sa ajute pe cine vrea sa ajute, nu sa stranga tot de la noi, ca sa se impauneze pe urma ca a facut ceva!

Pensionara necajita spunea...

Am citit ca anul trecut au strans la concertul de la Ateneu 70000 de euro. Anul asta nu stiu daca au anuntat cat au strans. Iar ca actiune caritabila, cica au dat un mare numar de flori la persoane varstnice. Dar unde, cum, ce fel-nu stiu. Eu una, n-am primit nici o floare si nimeni din blocul nostru n-a primit, si suntem un bloc aproape numai de pensionari. Nici n-am auzit prin cunostinte de cineva care ar fi primit. Acuma- nu ca ne-ar fi ajutat cu ceva daca primeam.....asta doar ca sa para ca se face ceva?

Cristian spunea...

1. Este o avere doar "teoretica". Majoritatea proprietatilor retrocedate fac parte din patrimoniul cultural. Casa Regala a Romaniei nu sta pe roze.

2. Jurnalistii din strainatate, care nu cunosc istoria noastra, au tot dreptul. Dumneavoastra de ce va mirati de aceasta titulatura "de Romania" ?

3. Orice padure are uscaturi. Casa Regala a Regatului Unit al Marii Britanii are destule exemple in acest sens, depasesc de mii de ori incidentul in care a fost implicata printesa Irina.

4. Miza este mult mai mare decat averea. Aceste persoane care ridica pretentii la numele regal nu sunt negustori, ci persoane extrem de bine pregatite intelectual care au facut deja multe pentru Romania, chiar si fara o apartenenta directa la familia regala.

5. Stimate domn Mihnea, regele Mihai I nu a fost si nu va fi vreodata invitat la vreo manifestare a Aliatilor organizate de tarile vest-europene. Desi Majestatea Sa s-a remarcat prin foarte multe lucruri frumoase, atat pentru Romania, cat si pentru Aliati, arestarea Maresalului Antonescu ramane totusi o lovitura de stat.

Republican veteran de razboi spunea...

Cristian, cand ai mii de hectare de paduri, tot felul de terenuri, nu mai stiu cate castele, nu e greu sa faci rost de bani. Oricum, are si subventii de la statul romana. Iar Radu Duda e platit cu bani grei sa tina conferinte pe la Universitatile de la noi- el fiind, desigur un om de stiinta sub acoperire.
Uimirea strainilor ca un fost rege, care a abdicat " pentru el si urmasii lui" in 1947 mai foloseste titulaturi ca si cum ar fi inca in functie,e evidenta. La ei nu s-ar putea intampla niciodata asa ceva. Dar la noi , nu ne mai mira nimic si asta reiese si din articol.
Da, orice padure are si uscaturi si tocmai asta e unul dintre motivele pentru care conducerea unei tari nu trebuie sa fie ereditara. De un presedinte necorespunzator scapi in cativa ani, dar de un rege necorespunzator-doar daca mai vin rusii!
Si da, Mihai I a fost silit, foarte probabil, sa abdice. Vorba este ca in general abdicarile sunt silite, cam nimeni nu abdica de buna voie, decat daca poate transmite coroana urmasului sau si prefera sa iasa la pensie. Asta nu inseamna, insa, ca nu sunt abdicari.
Daca Jane Boleyn a vrut sa-i pastreze fiicei ei o sansa de a ajunge candva la tron, desi probabilitatea era mica la acea data, a preferat sa moara decat sa recunoasca o infidelitate. Asta face un cap incoronat, daca vrea sa fie demn de rangul sau. Da, regilor le sunt recunoscute ranguri si privilegii inalte, dar in cazuri de forta majora li se si pretind comportamente pe masura. Altfel, se descalifica singuri.
Si oricum, regii nu trebuie sa-si tradeze tara in timp de razboi dand lovituri de stat coordonate de inamic. Pentru mult mai putin decat atat, in Italia regele a fost alungat iar el si urmasii lui nu au avut drept sa mai calce in Italia zeci de ani dupa razboi. Nici vorba de restituiri.

Am 90 de ani si am fost in gara cand a plecat Mihai I dupa abdicare. Era un tren plin. spunea...

Sa nau spui ca zodia nu ne influienteaza soarta: Mihai I e nascut in anul cocosului de metal si s-a ocupat cu cresterea puilor dupa abdicare. Iar acum, fiica lui Irina s-a ocupat cu pariurile pe luptele de cocosi...
Partea cea mai trista este ca se foloseau cocosi drogati, asa ca te poti gandi ca luptele erau trucate. (S-a scris ca s-au gasit seringile si substantele dopante pentru pasari). Acuma, insa, vad ca nu se mai scrie nimic despre acest caz, desi procesul ar trebui sa fie in desfasurare sau sa se fi terminat deja (ca acolo procesele se desfasoara rapid, nu ca la noi)

Republican.. spunea...

/Anne Boleyn