vineri, 19 iulie 2013

Polonezii contra gazelor de şist

Lupta fără sfârşit a sătenilor polonezi contra unui gigant al gazelor de şist

Acum un an, ei credeau că au obţinut victoria împotriva companiei americane Chevron.
Însă în luna iunie, bătălia a reînceput şi se desfăşoară zi şi noapte.
După cum relatează ziarul francez Liberation, ţăranii polonezi din Rogow şi Zurawlow au dus o luptă crâncenă timp de un an contra firmei Chevron.


Blestemul gazelor de şist
Lupta a fost prezentată într-un film documentar realizat de cineastul Lech Kowalski şi difuzat pe canalul tv Arte pe 28 ianuarie 2013 şi a fost prezentat de asemenea în cadrul festivalului de film de la Cracovia.
Iată, însă, că pe 3 iunie compania Chevron a revenit, încercând să împrejmuască parcela de 2,7 hectare de teren agricol pe care a închiriat-o, ca să instaleze acolo generatoarele electrice şi organizarea de şantier.
Cineastul soseşte şi el la faţa locului şi relatează în direct desfăşurarea evenimentelor, filmând şi difuzând fotografii pe reţelele de socializare.
Circa 300 de ţărani au montat un cort mare, unde prepară supă de varză pe o maşină de gătit din cel de-al doilea război mondial şi unde au pus o masă mare, de pe care nu lipsesc florile de câmp.
Cele mai încverşunate sunt femeile în vârstă de 65-70 de ani, care îi gonesc pe angajaţii Chevron cu bastoane până când ceilalţi săteni le calmează pentru a evita degenerarea conflictului.
Angajaţii firmei petroliere filmează şi ei - adevărat "război mediatic".
 Guvernul polonez doreşte să se exploateze gazele de şist, căci condiţiile negociate de polonezi sunt avantajoase (asociere obligatorie cu firme poloneze de stat şi 50% din profit pentru statul polonez).
Polonia a prevăzut să investească 12,5 miliarde de euro în exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, până în anul 2020. Numai că estimările iniţiale au fost revizuite de către experţii polonezi, care consideră că nu se găsesc suficiente gaze de şist pentru a justifica exploatările şi extracţiile costisitoare. Firmele Talisman Energy Inc. şi Marathon Oil , ca şi Exxon Mobil şi-au anunţat retragerea din Polonia.
Este un mister de ce Chevron se încăpăţânează să rămână. S-a aflat că această companie are o concesiune valabilă până în decembrie 2013 pentru teste seismice (şi atât). Autorizaţia acordată pentru teste de foraj a fost anulată în iunie 2012.

Mişcarea de protest autointitulată  «Occupy Chevron» speră în ajutorul eurodeputaţilor José Bové  şi  Keith Taylor. Fermierii au ridicat drapelul polonez pe cort şi au primit două calculatoare pentru a se conecta la internet. Ei au contactat şi un consilier juridic, pentru a dovedi că firma Chevron este   în ilegalitate. 

Cineastul Kowalski spune pe Twitter, în limba engleză: 
«Occupy Chevron merge dincolo de chestiunea gazelor de şist. Este vorba despre multinaţionale care impun un anumit mod de viaţă cetăţenilor. Fermierii vor ca lumea să afle asta » 
Lupta continuă de peste 50 de zile.
Occupychevron are acum şi un site, cu acelaşi nume, editat în engleză, franceză şi poloneză.
José Bové a remis premierului polonez o scrisoare prin care îl invită să vadă la faţa locului daunele suferite de casele sătenilor după acţiunile firmei Chevron şi să vadă apa neagră care este în puţurile din sat, în urma vibraţiilor produse de testele cu exploziv
În sprijinul tăranilor polonezi se arată şi numeroase organizaţii franceze care militează împotriva exploatării prin fracturare hidraulică. Aceste organizaţii arată că licenţele primite de compania Chevron sunt situate deasupra a trei mari rezervoare de apă subterană din Polonia , astfel încât riscul de poluare este foarte mare. 
Autorităţile poloneze au dat un ordin de expulzare a sătenilor de la locul de protest, dar aceştia nu au cedat.
Iată mesajul lor:
Agricultorii locali ştiu că atunci când cercetarea seismică va fi terminată şi prezenţa gazului de şist va fi confirmată, forajul şi fracturarea vor urma în câţiva ani, sute şi mii de puţuri vor apărea. Atunci nu va mai fi loc pentru agricultură şi pentru turism, iar viaţa lor îşi va pierde sensul.

Ei nu vor să vadă regiunea lor, grânarul Poloniei, transformată ireversibil într-un deşert industrial poluat. 

Alţi eurodeputaţi s-au alăturat mişcării poloneze de protest 

Deputatul european Sandrine Belier a adresat o scrisoare premierului polonez, împreună cu colegii ei, deputaţi europeni (german, britanic,şi ceh), chemând la recunoaşterea riscurilor pe care le comportă pentru cetăţeni extragerea gazelor prin fracturare hidraulică. Deputaţii europeni Sandrine Bélier , Reinhard Bütikofer , Pavel Poc  , Michèle Rivasi şi Keith Taylor au semnat scrisoarea.  Dezbaterea va continua în Parlamentul european.
Tăranii polonezi nu abandonează lupta. Ei vor ca firmele ce extrag gaze de şist să părăsească Polonia. Ei spun că, în satul Zurawlow, unde se desfăşoară protestul, firmei Chevron i-a fost anulată autorizaţia de forare, iar autorizaţia de studii seismice are termen 6 decembrie 2013. În fiecare zi salariaţii firmei Chevron vin la lucru, dar nu pot să lucreze, terenul fiind ocupat de săteni, aşa că pleacă. 
Este cea mai lungă mobilizare de la mişcarea Solidaritate (Solidarnosc) !
Postul de televiziune France 24 a difuzat un amplu reportaj referitor la acestă luptă a ţăranilor polonezi pentru apărarea pământurilor lor.
O delegaţie a sătenilor din  Żurawlow s-a deplasat la Parlamentul polonez, pentru discutarea problemei exploatării gazelor de şist.

Care mai este situaţia la noi

Aflăm de la Realitatea tv că de fapt la noi s-ar fi încheiat deja contracte cu firma Chevron, nu doar pentru exploatare- aşa cum s-a tot afirmat în mass media, ci şi pentru exploatarea gazelor prin fracturare hidraulică şi asta pe timp de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 15 ani. 
Cât ar primi statul român, în schimbul distrugerii ireversibile a mediului? 
Cât despre imensele cantităţi de apă ce vor fi iremediabil compromise în urma adăugării substanţelor cancerigene dar şi prin antrenarea substanţelor radioactive din solul de la mari adâncimi, acestea vor fi reinjectate în sol !
În Dobrogea , în subsol este cel mai mare bazin acvifer, din care se aprovizionează şi bulgarii. 

Redevenţa pentru statul român ar fi e numai 3,5%! 
Redevenţa Tanzaniei e de 35%

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu ne spune că nu se poate şti dacă exploatarea prin fracturare hidraulică este "fiabilă şi fără riscuri" decât după ce "avem datele de la prospecţiuni şi explorare". Pe de altă parte, înainte de a şti dacă această exploatare e lipsită de riscuri, se încheie contracte de exploatare pe 30 de ani!

În acelaşi timp, actualul guvern a inclus Roşia Montană în planul de investiţii şi de locuri de muncă. 

Firmele ce exploatează hidrocarburi prin fracturare hidraulică vor să facă asta ...în ţările altora, nu la ei!


Mai aflăm de pe net (fiindcă oficialii noştri nu ne spun mai nimic) că una dintre firmele străine ce prospectează la noi şi vrea să înceapă producţia de gaze de şist în România, în zona Satu Mare, este compania multinaţională Serinus Energy , al cărei acţionar principal este compania poloneză Kulzyk Investments SA. Compania poloneză şi-a schimbat numele în Serinus Energy după ce a cumpărat cu 110 milioane de dolari compania canadiană Ressources Winstar. Acum, e în parteneriat de afaceri cu o companie din Dubai. 
Prin urmare, francezii, germanii, ungurii, acum şi polonezii nu vor să exploateze gazele de şist de pe teritoriile lor, dar se bat pe exploatarea acestor gaze de pe teritoriile altora, mai săraci şi mai puţin grijulii cu generaţiile lor viitoare.
Serinus Energy deţine majoritatea de 70 % în societatea KUB-Gas LLC, ce intenţionează să exploateze gaze de şist în nord-estul Ucrainei, în vecinătatea Poloniei. Se întrevede deci părăsirea exploatării de gaze de şist în Polonia, dar exploatarea ....la vecini!

Serinus deţine o participare directă de 60% ​​din concesiunea Satu Mare , de „exploatare şi dezvoltare” a unei suprafeţe de 2.949 km2, în nord-vestul României.

Ce înseamnă, după părerea dumneavoastră, " dezvoltare" în acest context?  Nu de alta, dar nouă ni se spune că firmele au primit aprobări doar pentru prospectare.....

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 2 octombrie 2013
Exploatarea gazelor de şist a început în Polonia pe 28 august 2013, prin compania Lane Energy, controlată de Conoco Philips, printr-un foraj declarat ca fiind experimental. 

În acelaşi timp, autorităţile poloneze poartă discuţii la Parlament cu reprezentanţii comunităţilor care se opun aplicării procedeului de fracturare hidraulică în zona lor.
Au avut loc audienţe, pe 1 şi 8 octombrie 2013,  cu persoane de decizie din cadrul Statului polonez, dferiţi actori din exploatarea gazelor de şist şi reprezentanţi ai populaţiei.
Obiectivul audienţelor este de a se permite schimbul de păreri asupra subiectului, de a se comenta lucrările aflate în curs şi de a se stabili printr-un document, care sunt nevoile cele mai importante, aşteptările, speranţele şi temerile legate de această activitate şi măsurile ce vor fi luate în consecinţă. Discuţiile sunt transmise la posturile de televiziune.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 octombrie 2013
Deşi Biroul minelor din districtul Lublin a confirmat faptul că Chevron nu are autorizaţie să efectueze nici un fel de foraj în regiune, terenul ce a fost închiriat de companie este păzit non-stop de o firmă de pază, care a instalat proiectoare şi o cameră de luat vederi pe terenul ocupat de manifestanţi. Sătenii consideră că această supraveghere este ilegală şi au montat un perete din baloţi de fân pentru a evita supravegherea. Compania a efectuat teste seismice , care au dus la poluarea apei . În zonă se găsesc cele mai mare rezerve de apă subterană ale Poloniei, iar agricultorii polonezi nu vor ca acestea să fie poluate.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Un salariat german al firmei Chevron, găsit vinovat de producerea unui accident (fără victime) la un pasaj la nivel cu calea ferată a fost condamnat de tribunalul din Zamosc la un an închisoare cu suspendare de 3 ani şi la 3 825 384 zloţi (1 224 084 $) despăgubiri către calea ferată.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În SUA, un alt oraş nu vrea gaze de şist
La referendumul organizat pe  5 Noiembrie în oraşele Boulder, Fort Collins şi Lafayette din statul Colorado s-a votat interdicţia totală a forărilor. În al patrulea oraş, Broomfield, s-a votat un moratoriu de cinci ani. Până acum în mai mult de 100 de oraşe din SUA au fost adoptate interdicţii similare. (după The New York Times).
După cum raportează ziarul le Guardian, în fiecare an în SUA , în urma fracturării hidraulice sunt poluate cu substanţe toxice şi radioactive miliarde de galoane de apă. Autorii au estimat că această cantitate de apă ar putea inunda oraşul Washington până la înălţimea de 7 metri (comparaţie pentru a se vedea cât de mare e cantitatea de apă poluată în fiecare an).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
14 noiembrie 2013
La ŻURAWLOWIE - întâlnire a agricultorilor din zonă cu  deputaţii europeni Rebecca Harms (preşedinta Partidului Verde din Germania) şi eurodeputatul José Bové (de la partidul Verde din Franţa). Au fost invitaţi şi reprezentanţi ai protestanţilor din Balcombe (Marea Britanie) , precum şi cineastul Lech Kowalski.
Parlamentul european a votat acum o lună o nouă directivă ce arată obligativitatea realizării de studii de impact asupra mediului de către organisme ştiinţifice independente de promotori şi de autorităţi, în cazul intenţiei de extragere a gazelor de şist.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Compania Chevron se retrage din Lituania
Guvernul lituanian a anunţat că societatea Chevron a abandonat concesiunea la de prospectare a gazelor de şist (1800km2) aflată în zona de graniţă a  Lituaniei, după ce Parlamentul lituanian a pus în discuţie mărirea redevenţei de la 16% (cât e în prezent) la 40%. În urma acestei retrageri, guvernul lituanian a anunţat o nouă deschidere de oferte, firma poloneză Lotos Gaz SA arătându-se interesată chiar şi în condiţiile unei impozitări cu 40% a beneficiilor, după cum a declarat preşedintele grupului, Paul Olechnowicz.
Încă odată se vede cum companiile preferă să extragă gaze de şist din alte ţări decât din ale lor, chiar cu redevenţe de 40%. Dar la noi cum se petrec lucrurile?


Un comentariu:

Belfegor spunea...

Pe "ievonline be" este publicat un studiu din care reiese ca pretul scazut al gazelor de sist din SUA se datoreaza subventiilor, iar in Europa, unde sunt alte conditii geologice si densitatea populatiei este mult mai mare nu sunt perspective favorabile pentru hidrocarburi neconventionale. Printre altele, se specifica care e cantitatea de apa necesara pentru fiecare put: 17 milioane de litri! Germania, Polonia ;i Republica Ceha, care ar fi fost tentate sa exploateze acese resurse, nu au aceste cantitati uriase de apa !Studiile arata ca aceste gaze ar fi foarte scumpe, deci-nerentabile!