Cozonac italienesc
§ Lapte – 60 ml
§ Drojdie de
bere – 12 g
§ Ouă – 4 întregi
şi 3 gălbenuşuri
§ Zahăr – 160 g
§ Unt – 160 g
§ Vanilie – 1 baton
§ Portocale
confiate 40 g
§ Cédrat (Citrus medica
L.) confiat 40 g (sau lămâie confiată)
§ Lămâie – 1 coajă
rasă
§ Stafide – 120
g
§ Sare – 5 g
§ Malţ (sau zahăr)
– 1 linguriţă
Preparare
Trei etape.
1. Pentru început, se pun stafidele la
înmuiat în puţină apă, pentru a se înmuia.
Într-un castron, se diluează 10 g de drojdie de bere şi o linguriţă de malţ sau de zahăr în 60 ml de lapte călduţ, apoi se adaugă 100 g făină şi se frământă până se obţine un aluat neted şi omogen. Se acoperă castronul cu un şervet sau mai bine cu folie pentru alimente şi se lasă la crescut la temperatura 30°C, până ce îşi dublează volumul (cam1h).
Într-un castron, se diluează 10 g de drojdie de bere şi o linguriţă de malţ sau de zahăr în 60 ml de lapte călduţ, apoi se adaugă 100 g făină şi se frământă până se obţine un aluat neted şi omogen. Se acoperă castronul cu un şervet sau mai bine cu folie pentru alimente şi se lasă la crescut la temperatura 30°C, până ce îşi dublează volumul (cam1h).
2. Apoi, se adaugă la aluat 2 ouă întregi,
2 g de drojdie de bere şi 180 g de făină. Se frământă totul cu mâna, apoi se
adaugă 60 g de zahăr, şi apoi 60 g de unt
moale. Se frământă până se obţine un aluat neted şi care nu se lipeşte. Puneţi
aluatul într-un castron, acoperiţi-l cu film alimentar şi lăsaţi-l din nou la
crescut la 30°C până ce îşi dublează volumul, cam două ore.
În sfârşit, adăugaţi la aluat 2 ouă
întregi, 3 gălbenuşuri şi 220 g de făină. Frământaţi cel puţin 10 minute, astfel
încât aluatul să capete o consistenţă foarte elastică, apoi adăugaţi 100 g de zahăr
et 5 g de sare. Când ingredientele sunt bine încorporate, adăugaţi 100 g de unt moale (în două reprize), fructele
confiate, coaja de lămâie, stafidele scurse şi vanilia. Lăsaţi din nou
aluatul la crescut la 30°C, în castron acoperit cu film, până ce îşi dublează
volumul (cel puţin 2h).
3. Ungeţi cu unt o formă de panettone (un cilindru cu diametrul de 18 cm şi cel
puţin 10 cm înălţime) şi tapetaţi cu hârtie sulfurizată, de copt. Când aluatul
şi-a dublat volumul, în castronul său, frământaţi-l din nou pe o planşetă dată
cu puţină făină, daţi-i formă sferică şi puneţi-l în formă, cu suprafaţa netedă
în sus. Acoperiţi şi lăsaţi la crescut pentru ultima oară, până când aluatul
ajunge la marginea formei (încă 2h cel puţin). Când aluatul a ajuns la
marginea formei, scoateţi filmul şi lăsaţi aluatul să se aerisească 10-15 minute, astfel
încât să se formeze la suprafaţă o peliculă subţire mai uscată decât restul
aluatului. Crestaţi o cruce deasupra aluatului, cu un cuţit şi puneţi o nucă de
unt în centrul ei.
Preîncălziţi cuptorul la 200°C (termostat 6).
Puneţi o placă sau o tavă la partea inferioară a cuptorului şi puneţi pe ea un mic vas cu apă.Puneţi panettone la cuptor şi lăsaţi-l să se coacă 10-15 minute, apoi scădeţi temperatura cuptorului la 190°C (termostat 5). După 10-15 minute, suprafaţa cozonacului riscă să se coloreze. Ca să nu se ardă, scădeţi temperatura cuptorului la 180°C (termostat 4) şi continuaţi coacerea.
În total, panettone trebuie să stea în cuptor cam o oră. O dată copt, scoateţi-l din cuptor, lăsaţi-l să se răcească şi gustaţi!
Puneţi o placă sau o tavă la partea inferioară a cuptorului şi puneţi pe ea un mic vas cu apă.Puneţi panettone la cuptor şi lăsaţi-l să se coacă 10-15 minute, apoi scădeţi temperatura cuptorului la 190°C (termostat 5). După 10-15 minute, suprafaţa cozonacului riscă să se coloreze. Ca să nu se ardă, scădeţi temperatura cuptorului la 180°C (termostat 4) şi continuaţi coacerea.
În total, panettone trebuie să stea în cuptor cam o oră. O dată copt, scoateţi-l din cuptor, lăsaţi-l să se răcească şi gustaţi!
Sfaturi
Ingredientele vor fi toate la temperatura camerei (scoase din timp din frigider).
O dată răcit, panettone trebuie să fie
păstrat într-un săculeţ bine închis sau în folie alimentară, căci are tendinţa
de a se usca rapid. E de preferat să fie mâncat cam în trei zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu