sâmbătă, 20 iulie 2013

Masina de spalat vase poate fi periculoasa

6 din 10 maşini de spălat vase au devenit sediul unor bacterii şi ciuperci microscopice, care pot să ne provoace infecţii pulmonare sau probleme ale pielii. Mediul cald şi umed le convine perfect.



Cercetătorii au găsit în special varietăţile Exophilia, Rhodotorula şi Candida parapsilosis.
Detergenţii de spălat vase ajută de asemenea la înmulţirea anumitor varietăţi de ciuperci care se dezvoltă în mediu alcalin.
Aceste ciuperci lansează în aer spori care pot fi inhalaţi şi pot provoca infecţii pulmonare greu de tratat.
Persoanele mai vulnerabile sunt:

  • adulţii şi copiii care iau antibiotice
  • persoane cu deficienţe imunitare
  • persoanele mai sensibile la micoze
  • persoanele diabetice, care pot dezvolta infecţii ale pielii.

Remediu

Pentru a împiedica ciupercile microscopice să se înmulţească în maşina de spălat vase, (sau în băile prost aerisite), curăţaţi regulat cu oţet şi bicarbonat de sodiu. (Cel puţin o dată pe lună).

Cum se procedează?

Se scot rafturile şi se înmoaie în apă cu săpun.
Se curăţă bine toate suprafeţele interioare ale maşinii de spălat vase şi garniturile de cauciuc cu unburete şi un amestec din 200 ml apă caldă şi 200 ml oţet alb. 
Puneţi la loc suporturile, puneţi un pahar plin cu oţet în partea de sus a maşinii de spălat vase şi lansaţi un program de spălare cu apă foarte caldă.
Presăraţi partea de jos a maşinii de spălat vase cu o lingură de bicarbonat de sodiu şi porniţi un nou program de spălare cu apă caldă. 

Terminaţi curăţarea ştergând cu mâna şi cu un burete muiat în  soluţie de hipoclorit de sodiu.(atenţie la instrucţiunile de utilizare)

Niciun comentariu: