marți, 23 iulie 2013

Haine bărbăteşti de gală


Frac, smoking şi altele



Denumire
Aspect
Descriere
Ocazie

Coadă de coţofană


Cămăşi cu plastron
Costum cu haină scurtă până în talie în fală şi cu o bască rotunjită terminată cu vârf (o parte decupată ce cade până la genunchi) în spate \|/
Culoare în general neagră,(poate fi şi alb sau gri), cu revere de mătase cu vârfuri ascuţite şi nu se încheie în talie. Haina  se poartă cu pantalon cu două galoane, de aceeaşi culoare , cu cămaşă albă de poplin , cu vestă (jiletcă) cu revere plate ,încheiată cu patru nasturi,  cu cravată cu nod papion,albă,  mănuşi albe, joben şi pantofi negri de piele cu şiret  .
Atenţie: jiletca nu trebuie să fie mai lungă decât vestonul!
Haină de ceremonie pentru seară (ambasadori, premiere la operă) sau pentru baluri

Frac

La noi, prin “frac” se desemnează de cele mai multe ori completul veston“coada de coţofană” , jiletcă,pantalon
white tie

jiletcă pentru frac
O variantă a vestei cu „coadă de coţofană care se termină tot cu bască rotunjită la spate, dar în faţă haina nu este decupată în dreptul taliei, ci se prelungeşte rotunjit pînă la vârfurile cozii din spate.

Pe timpuri era o haină pentru călărie, sau uniformă pentru elevii de la Eton.

Smoking

dinner jacket/ tuxedo 
Model apreciat de francezi


La două rânduri (ca la englezi)

Drept, cu guler şal (ca la americani)

Veston negru din lână fină cu revere scurte de mătase sau de satin, cu buzunare fără clape, închis la un singur nasture. Se poartă cu pantalon cu câte un singur galon din aceeaşi mătase cu reverele pe laturi,cu bretele, cu centură de mătase sau de satin  cu cămaşă cu guler turn-down (răsfrânt), din poplin alb, eventual cu nasturi ascunşi şi cu cravată cu nod papion negru. Încălţămintea poate fi: pantofi de lac cu şiret sau mocasini cu fundă mare de mătase.
Haină de seară pentru dineuri oficiale mai puţin ceremonioase, ţinută de seară (când se specifică pe invitaţie Black Tie” – cravată neagră). Nu se poartă pe stradă sau la nunţi (cu excepţia dineului de seară)




Coadă de cod
Une chemise à col cassé avec une gorge américaine et un noeud papillon à nouer
Gulerul cămăşilor ce se poartă cu papion 
Vestă bărbătească scurtă în faţă , dar prelungită în spate cu două cozi înguste şi rectangulare
Nu prea se mai poartă

Jachetă morning coat



Haină de dimineaţă  sau pentru cursele de la Ascot, pentru aristocraţia londoneză. Se poartă cu joben sau cu melon gri. Haina se încheie cu buton în talie. Se poartă cu jiletcă şi cravată simplă pe o cămaşă cu guler alb.
În tradiţia franceză, la nunţi se poate purta cu pantaloni din stofă cu dunguliţe şi cu jiletcă din mătase de culoare contrastantă. În acest caz se pune o cravată tip lavalieră, cu o cămaşă cu guler pentru lavalieră. Pantofi negri .

Niciun comentariu: