marți, 3 decembrie 2013

Reţete festive

Trucuri pentru reuşita fripturii de Crăciun




Păsări (curcan,pui, raţă) la cuptor

-
Truc pentru ca friptura să nu fie uscată

Pentru a păstra carnea fragedă şi suculentă începeţi coacerea în cuprorul neîncălzit şi reglat la 160°C.  Coacerea va dura mai mult , în funcţie de mărimea păsării (3 – 4 ore pentru curcan). Pentru verificarea coacerii se poate folosi o sondă de temperatură  la nivelul încheieturii de sus a pulpei (ea trebuie să arate 85°C).

Altă metodă : introduceţi o cremă de brânză sau un kiwi curăţat în interior. Sau puneţi un castronel cu apă alături de tava cu friptură în cuptor , iar când friptura este gata scoateţi-o din cuptor şi acoperiţi-o cu hârtie de copt câteva minute înainte de a o tranşa.

- Ca pielea să fie crocantă

Trebuie să fie stropită cu grăsime: friptura să fie bine unsă cu unt sau ulei de înainte de a fi pusă în cuptor.

- Pentru un suc bun al fripturii

Stropiţi pasărea cu puţină apă după 20-30 de minute de coacere. După asta puteţi inciza pielea păsării, pentru a fi eliberată puţină grăsime.

- Pentru a reuşi umplutura

De ce se umple în general curcanul? Pentru că pulpele se coc în general mai greu decât restul păsării . Pentru a se uniformiza timpul de coacere, se practică umplerea nu numai a interiorului carcasei, dar şi partea de sub piele a spatelui. Pentru umplutură, se foloseşte ceapă de apă puţin călită, la care se adaugă usturoi, ciuperci, castane, miez de pâine fructe de pădure, carne de porc şi puţină slănină. ..pentru un conţinut mai crocant se pot pune şi alune zdrobite. Pentru umplutura de sub pielea păsării se amestecă brânză de vaci cu ierburi aromatice – de exemplu. Pentru o versiune mai luxoasă se pot pune lamele de trufe sau puţin foie gras în umpluturi. De asemenea, se poate adăuga puţin vin şi se adaugă mirodenii.

Vânat (căprioară,iepure, fazan…) în sos

Se marinează carnea într-un sos de  vin roşu scăzut, cu ceapă de apă, supă de viţel, oţet, puţin jeleu de coacăze, puţin zahăr şi câteva mirodenii. (reduction de vin ). Se lasă carnea la marinat din ajun în acest sos. A soua zi se strecoară sosul , apoi se topeşte în el un amestec de unt şi făină. Carnea se coace la cuptor, apoi se serveşte cu sosul strecurat.
Fazanul se poate îmbrăca cu feliuţe de slănină şi pregăti în cuptorul foarte fierbinte   (230°C – 240°C ), timp de cica 15 minute.

Friptura de vită în crustă

Muşchiul filet sau rasolul alb în foi de plăcintă. Carnea se aureşte pe toate părţile în puţină grăsime,. Sosul se degresează şi se ţine la cald.  Se întinde foaia de aluat şi se înveleşte cu ea carnea, sudând bine marginile aluatului. Între aluat şi carne se poate aşterne un sos pesto cu ierburi aromate , sau un sos de ciuperci cu puţin usturoi.  

Pulpă de miel confit

Pulpa de miel se marinează din ajun într-un amestec dulce-sărat pe bază de miere, suc de portocale şi mirodenii. A doua zi se adaugă puţină grăsime (unt sau ulei) şi se pune friptura la cuptor să se rumenească la 190°C , apoi se scoate din cuptor, se îmbracă în hârtie cu aluminiu şi se pune din nou la cuptor, la 80°C , pentru o coacere de circa 6 ore.


Niciun comentariu: