vineri, 20 decembrie 2013

Google obligat să plătească 900 000 euro amendă Spaniei


Organismul spaniol de supraveghere a Internetului a ordonat joi gigantului american Google să plătească o amendă de 900 000 euro (1,23 milioane dolari) pentru "grave violări" ale vieţii private.



Agenţia spaniolă de protecţie a datelor a acuzat Google de "folosire ilegală de date personale" obţinute prin intermediul a diferite servicii, dintre care poşta electronică şi diferitele tipuri de mesaje electronice. 

"Google a colectat şi a tratat  în mod ilegal informaţii personale" ale utilizatorilor, a afirmat agenţia într-un comunicat. Ea estimează că Google " a comis o gravă violare a dreptului la protecţia datelor personale".
Google va plăti câte 300 000 de euro pentru fiecare dintre cele trei infracţiuni ce au fost reţinute împotriva sa şi va trebui să-şi pună practicile în regulă, conform normelor legale.
Conform agenţiei, Google nu a informat în mod clar pe utilizatorii săi despre folosirea datelor personale culese, cum ar fi datele din mesajele electronice, care  permit să se genereze publicitate ţintită.
Google a fost acuzat de asemenea că a păstrat  aceste date mai mult timp decât este prevăzut în mod legal şi că a făcut greutăţi utilizatorilor care se nelinişteu de folosirea datelor lor.
Google a repetat mereu că practicile sale respectă legislaţia europeană, deşi această antrepriză este urmărită  în mai multe ţări.

Autoritatea spaniolă a lansat ancheta împotriva Google în iunie. În septembrie, Franţa a anunţat de asemenea că va depune plângere împotriva societăţii, acuzând-o că a adus atingere vieţii private.

În Germania, în Italia, în Olanda şi în Marea Britanie, autorităţile au iniţiat proceduri similare contra Google.

Noi avem o astfel de autoritate, în România?

Camera web de pe calculatorul propriu vă poate spiona

Doi cercetători de la Universitatea John Hopkins, din Maryland, au publicat un studiu prin care au arătat că e posibil pentru un hacker să dezactiveze dioda luminoasă care indică la anumite MacBook faptul că webcamera clculatorului înregistrează, "fie că e vorba de spionaj, fie că e vorba doar de a ocoli un sistem de autentificare şi de recunoaştere facială".
Cu alte cuvinte, dcă un calculator are cameră încorporată, e posibil pentru cineva-- fie că e vorba despre guvernul federal, fie despre un adolescent rău intenţionat-- să aibă acces la ea pentru a spiona pe utilizator în orice moment.
New York Times citează cazuri deja celebre în care posesorii unor calculatoare cu cameră web au fost fotografiaţi şi filmaţi fără ştirea lor în diferite ipostaze , sau cazul unei universităţi din Pensylvania care captura imagini cu studenţii cărora le pusese la dispoziţie calculatoare.
În caz că aveţi dubii, puteţi acoperi diod cmerei web cu scotch negru, dar asta nu va dezctiva şi microfonul calculatorului *:-O Surprise


Niciun comentariu: