Cercetătorii au găsit gena tinereţii
Experienţele pe animale , făcute de cercetătorii de la şcoala de medicină din Harvard au dovedit că reactivarea genei Lin28a poare reporni metabolismul celular şi în special poate repara ţesuturile şi oasele.
Gena Lin28a se găseşte în stare de adormire la adulţi, dar este activă în cursul dezvoltării embrionare la numeroase animale. În timpul dezvoltării embrionare, toate organele se construiesc progresiv. Modulând metabolismul, gena Lin28a favorizează regenerarea celulară.
În laborator, manipularea genei Lin28a a făcut ca unor şoareci să le crească din nou părul şi chiar degete.
Gena este recunoscută ca fiind un cod pentru o proteină capbilă să regenereze celulele, să repare şi să cictrizeze ţesuturile.. Cercetătorii cred că scăderea nivelului de proteine codate de Lin28a (care se găseşte în celulele stem embrionare şi în mitocondri, uzinele de energie ale celulelor) ar explica declinul celulelor şi deci ar fi posibil ca fenomenul să fie inversat reactivând această genă la şoarecii adulţi.
Rezultatele au fost încurajatoare, fiind observată accelerarea metabolismului şi vindecarea mai rapidă la rozătoarele de experienţă.
Descoperirea ar putea fi folosită pentru îngrijirea rănilor la oameni, pentru refacerea rapidă după operaţii , pentru tratarea bolilor inflamatorii şi poate chiar a cancerului, dar sunt necesare încă verificări.
Un comentariu:
Sigur ca rezultatele astea dau sperante in multe privinte, numai ca trebuie evident sa se studieze si efectele pe termen lung, ca nu se stie ce efecte colaterale ar mai fi...
Trimiteți un comentariu