vineri, 13 decembrie 2013

Un nou tip de frauda - vizati, abonatii companiilor de telefonie mobila

Avertizare de la Ministerul de Interne




Citim pe mail-uri primite de la prieteni, dar şi în presa electronică de la noi (Ziare com) o avertizare din partea "Ministerului de Interne" despre pericole grave care ne pasc pe noi, cei ce avem telefoane mobile şi care mai şi folosim internetul.
Ni se spune acolo să nu sunăm la numărul 09 # , chiar dacă un pretins operator de telefonie mobilă ne cere asta, chipurile pentru o verificare, pentru că în acest fel telefonul ne va fi piratat şi vom avea de plată sume enorme.
Suntem avertizaţi de asemenea să nu sunăm la  06 07 74 52 4  chiar dacă un cunoscut ne solicită asta .
Suntem avertizaţi şi să nu răspundem la un telefon, dacă pe ecran se afişează "A C E" , fiindcă e vorba de un virus ce ne distruge telefonul.
Şi să nu deschidem nici un mail ce are în ataşament o "Invitaţie", chiar dacă mail-ul vine de la un prieten!
Semnează      Prof. univ. dr. ing. Constantin Nitu
                       Academia Tehnica Militara
Numai că prima parte a acestui mesaj circulă pe internet de prin 2009.  La timpul respectiv el avertiza asupra unei excrocherii reale existente în SUA, dar apoi mesajul a fost adaptat şi tradus în diferite limbi pentru a se potrivi cititorilor din diferite ţări . 
Rezultă că el nu a fost scris de Ministerul de Interne de la noi, nici de cel din Franţa- unde circulă cu antetul acelui minister !
În versiunea românească s-a adăugat şi o avertizare din partea cuiva de la Academia Militară.
Însă Constantin Niţu de la Academia Tehnică Militară  nu ştie nimic din cele ce i se atribuie în acest avertisment.

Acest gen de mesage se cheamă hoax sau canular.

De fapt, nu e vorba despre un pericol dacă tastăm  #09 sau #90 pe telefonul mobil, dar e o întrebare bună de pus: de ce ni s-ar cere să facem asta? 
Oricum, nu trebuie să dăm niciodată date personale prin telefon, indiferent cui.

Cât despre cei care propagă pe internet felurite avertizări, pe care să le transmitem tuturor cunoscuţilor, sau rugăciuni care se transformă în blesteme dacă nu sunt trimise de nu-ştiu-câte ori mai departe, e sigur  că au un interes aici, chiar dacă nu ne e clar care este.
varianta franceză

Asta nu înseamnă că nu sunt  destule fraude ce se servesc de telefoane.
Una dintre cele mai cunoscute este înşelătoria propagată prin numerele de telefonie fixă prin care un necunoscut se dă drept fiul locatarilor respectivi, sau un cunoscut al acestuia care anunţă un accident de maşină şi cere să i se trimită bani . Au fost persoane care au fost sunate chiar de mai multe ori de către diferite persoane care se dădeau fie drept fiul (care vorbea înăbuşit ca să nu i se recunoască vocea), fie drept un avocat al fiului, totul fiind desigur o înşelătorie.

De multe ori astfel de apeluri se fac chiar din puşcării! (Asta, ca să vedem cam cum e cu interdicţia condamnaţilor de a  avea telefoane )

Alte apeluri pretind că fac "evaluări ale stării de sănătate din sectorul..." şi caută să ne determine să cumpărăm produse neatestate medical, la preţuri exorbitante. Totul e să răspundem invitaţiei.

Etc,etc,etc.

2 comentarii:

am primit si eu asta spunea...

Nu suntem originali nici cu asta- e copiata de la francezi!

doktor spunea...

Mai ales du dati curs invitatiilor de Sarbatori- dauneaza grav sanatatii stomacului!