vineri, 17 ianuarie 2014

O dietă ce ar putea vindeca diabetul

O dietă de înfometare contra diabetului de tip 2



Profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle a experimentat pe scară restrânsă un regim foarte strict, care poate determina evacuarea grăsimilor din pancreas şi ca urmare reluarea funcţionării normale a acestuia.
Regimul presupune consumarea a doar 600 de calorii pe zi, (în timp de raţia normală zilnică pentru un bărbat cu activitate sedentară ar fi 2500 calorii), provenind din lichide special gândite şi din legume fără amidon. Regimul a fost urmat timp de opt săptămâni, de către 11 voluntari diagnostigaţi de curând cu diabet. 
Mesele ar fi formate din supe de legumeshake-uri special concepute şi mâncăruri de legume
Se beau trei litri de apă pe zi. 
După o săptămână, valoarea glicemiei măsurată înainte de micul dejun ajunsese la normal
După ce au ţinut dieta timp de 8 săptămâni, toţi reuşiseră să nu mai aibă diabet. Dar trei luni mai târziu, doar şapte dintre ei erau în continuare fără diabet.  
Oricum, 7 din 11 este o proporţie încurajatoare.
Profesorul Taylor a explicat că prea multă grăsime împiedică funcţionarea pancreasului la nivel celular şi astfel este frânat secreţia normală de insulină care reglează nivelul de zahăr din sânge.
El a avut ideia acestei diete după ce a observat că pacienţii cărora li se făcuse o intervenţie cirurgicală la stomac pentru a slăbi, se vindecaseră şi de diabet.
Cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică, profesorul a demonstrat că proporţia de grăsimi din pancreas scăzuse de la 8 la 6% în timpul celor opt săptămâni de dietă.
A fost prezentat şi cazul unui pacient ce lua pastile contra diabetului de şase ani, dar care , după ce a ţinut dieta, a putut să renunţe la pastile, iar rezultatele pozitive se păstraseră şi după 18 luni.
Rezultatele au fost prezentate la un congres de diabetologie. Desigur, experimentele vor continua .
Oricum, regimul nu se va urma fără avizul medicului.
Regimul nu e uşor de ţinut. El duce de asemenea şi la pierderea de greutate. 
Un voluntar povesteşte cum a făcut.
Mic dejun alcătuit din substitute de masă pentru slăbit, dejunul cu supe dese de ciuperci cu ceapă, legume şi ierburi aromate , băuturi fără zahăr. O  supă de pui seara.
Sau supe de morcovi, cu roşii şi mazăre verde, legume coapte, sau făcute sote şi legume fierte, asezonate cu ierburi aromatice cum ar fi chimenul şi paprika.
La terminarea perioadei de dietă, se adaugă cereale integrale , se mănâncă în continuare multe fructe şi legume, pui, peşte şi alimente fără multă grăsime. 

Un voluntar care a respectat regimul timp de numai 11 zile a reuşit să scape de diabet (verificat după un an). Persoana respectivă a trecut şi la un regim de exerciţii fizice la sală sau alergări în aer liber, după reluarea alimentaţiei normale.


Niciun comentariu: