duminică, 12 ianuarie 2014

Blocuri noi lângă Ateneu

Se construiesc blocuri din metal şi sticlă lângă Ateneu?




Am văzut cât de dezastruasă a fost ideia construirii unei clădiri înalte foarte aproape de Catedrala catolică Sfântul Iosif. O clădire foarte înaltă, fără nici o legătură de ordin stilistic cu monumentul istoric valoros care este catedrala sufocă imaginea acesteia şi o prejudiciază profund. După lupte asidui pe multiple planuri, iată că acum s-a ajuns la soluţia extremă a demontării acelei construcţii (din fericire, fiind o construcţie cu structură metalică, se poate face acest lucru) şi mutării ei, pe un alt amplasament, încă neprecizat.
Dar iată că se profilează acum o altă acţiune asemănătoare, dar care ar fi în măsură să afecteze iremediabil chiar imaginea centrului Capitalei, unde se află clădirile de maximă importanţă arhitecturală dar şi afectivă şi istorică din Bucureşti: construirea de clădiri noi cu faţade de sticlă exact lângă Ateneu, în faţa Palatului regal şi în vecinătatea celei mai vechi locuinţe din Bucureşti, a Muzeului Aman.


Pe site-ul Primăriei Bucureştilor este trecut planul urbanistic de detaliu (PUD) numit PUD Rosetti 1-3, în care se arată cum doreşte proprietarul actual al restaurantului Cina să construiască o clădire mult mai înaltă decât toate cele existente chiar între Ateneu şi Muzeul Aman!
Planul poartă ştampila Primăriei, deci să înţelegem că l-au aprobat??
Planul arată oribil şi probabil este greu de descifrat pentru cele mai multe persoane. Clădirile existente sunt figurate cu gri închis. Carosabilul e grena.

Ce se înţelege din el?
Un bloc (indicat cu roşu deschis) cu subsol, parter , mezanin şi 4 etaje, cu înălţimea totală de 22 de metri de la nivelul solului, aproape lipit de Ateneu şi de două ori mai înalt decât coloanele acestuia! Coloanele Ateneului au înălţinea de 11m. Blocul ar acoperi vederea dinspre piaţă a Ateneului şi ar avea un subsol extins până la limita proprietăţii hotelului Cina, inclusiv sub curtea acestuia (indicată cu verde deschis) . 
Dar asta nu e tot, în etapa a II-a, se urmăreşte realizarea unei noi construcţii, deasupra acelui subsol indicat cu verde şi despre care nu ni se spune ce înălţime ar urma să aibă.
Restaurantul Cina este monument istoric şi se află în raza de protecţie a monumentelor istorice de importanţă deosebită : Ateneul Român, Palatul Regal şi Muzeul Aman şi a Căii Victoriei, stradă simbol al Bucureştilor.
Cică publicul ar fi fost informat despre aceste planuri. Dumneavoastră ştiaţi? Eu acum am aflat, întâmplător.
Dar am găsit şi această reprezentare în perspectivă, în care se vede un al doilea bloc nou, spre clădirea Fundaţiilor regale. Bietul monument istoric e mascat din ambele părţi.





Cam aşa ar arăta în perspectivă.

Două blocuri moderne, (de data asta au apărut două), de două ori mai înalte decât Cina, care ar încadra şi sufoca monumentul istoric, dar ar şi strica îngrozitor imaginea preţiosului ansamblu format de Ateneu, Palat şi Fundaţiile regale. Desigur, s-ar micşora şi suprafaţa de spaţiu verde, dar ce mai contează? Deja ne-am obişnuit ca pe orice petec de spaţiu verde să se construiască ceva.
De fapt, pe planul ştampilat de mai sus este un contur cu roşu punctat despre care se spune că ar fi construibil în "etapa a II-a" şi care corespunde cu întreaga curte a restaurantului Cina. Adică actuala clădire ar fi TOTAL ÎNGLOBATĂ într-o clădire nouă, mult mai mare, despre a cărei înălţime nu se spune nimic. Adică un monstru care să sluţească prin prezenţă delicata bijuterie a Ateneului . 

Oricum avem o capitală marcată de lipsă de unitate arhitectonică,  un oraş în care clădirile vechi, cel mai adesea lăsate să se degradeze din lipsă de reparaţii curente, alternează în mod dezordonat cu clădiri noi cu pereţi cortină din stică colorată, care se ambiţionează să nu aibă nimic comun cu situl în care se amplasează.
Aveam măcar un centru cultural, în care supravieţuiau acele preţioase clădiri -monumente istorice- care depun mărturie că oraşul acesta are o istorie şi o cultură. Ei bine, s-ar părea că n-o să mai avem! Vom avea în schimb şi aici o împestriţare de construcţii înghesuite de-a valma, vechi şi noi, cele noi dominându-le pe cele vechi şi discreditându-le imaginea. 
Se pare că tot ce contează este ca proprietarul restaurantului să fie mulţumit.  orice altceva nu mai contează. Aferim!
Iată ce oribilitate ar fi vrut să facă (conform infobdb):



Dar se poate şi mai rău de atât!!

Aflu tot de pe infobdb, că în decembrie 2013 faimoasa propunere de extindere a restaurantului Cina a fost actualizată cu o extindere "di granda", că vorba ceea, dacă-i bal, bal să fie!
Adică dacă tot se strică centrul Capitalei, măcar să o facem lată de tot! Ar urma să se construiască peste tot spaţiul liber aflat în faţa restaurantului Cina. De data asta clădirea Cina ar fi înghiţită complet în clădiri masive, înalte, care în mod evident ar dăuna profund imaginii Ateneului, care ar părea, prin comparaţie, diminuat şi anacronic.  N-ar mai fi decât un pas până să fie demolat, ca să facă loc unui zgârie nor , că doar terenul e scump în centru.
Clădirea nouă s-ar afla foarte aproape de gardul Palatului , despărţită de acesta doar de carosabilul îngust al Căii Victoriei.
Adică ar ocupa toată parcarea din faţa restaurantului Cina!
(Unul dintre foarte puţinele locuri de parcare din centru şi care mai este şi locul unor manivestări artistice ocazionale, adică ar fi o prostie uriaşă din chiar toate punctele de vedere!)

Soluţia arhitecturală seamănă mult cu "găselniţele" de pe timpul lui Ceauşescu. Pe atunci se mascau bisericile cu blocuri înalte de jur împrejur ca să nu sară în ochii dictatorului şi să se demonstreze că nu se împiedică realizarea de fronturi construite înalte. Şi aşa am ajuns să avem biserici "arestate" între blocuri înalte, care le ascund şi care împiedică aprecierea firească a arhitecturii vechi. 
Şi acum, parcă se doreşte ascunderea istoriei noastre, distrugerea fie prin lipsă de lucrări de întreţinere fie prin demolări parţiale şi ascunderi totale sau până la urmă prin demolare pur şi simplu a clădirilor-document al istoriei noastre. 
Deja se ascunde privirii frumoasa clădire a restaurantului Cina cu o serie de panouri publicitare. Ei bine, în viitor va fi ascunsă definitiv, în spatele unui mall mai mare decât Palatul regal!!

Dar poate că tot s-ar mai putea face ceva.Dacă s-a văzut cât de rea a fost soluţia cu blocul de lângă Catedrală, hai să nu lăsăm să se facă aşa ceva şi lângă Ateneu, unde rezultatul ar fi şi mai îngrozitor. 
Hai să ne adresăm prin petiţii forurilor în drept să oprească acestă oroare.
De asemenea, va fi o consultare cu publicul luni 13 ianuarie la ora 11, la Primărie.
Vă daţi seama ce grabă mare este. În zilele dintre Crăciun şi Anul Nou s-au pus "în dezbatere publică" cinci proiecte stranii pentru Bucureşti, dintre care, pe lângă faimoasa oroare de lângă Ateneu, mai cităm şi:

  • Un turn înalt de 45m în zona cu clădiri joase Dorobanţi-Broşteanu- Eminescu, lce ar avea şi un cazinou exact lângă biserica Precupeţii Noi
  • Continuarea străzii Buzeşti -Berzei prin tăierea a 200 de copaci din parcul Izvor şi defrişarea a 5500 m2 de parc precum şi construirea unui tunel extrem de costisitor pe sub Casa Poporului
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 13.01.2014
Am fost până la Ateneu şi apoi mi-am imaginat cum s-ar vedea volumul extinderii preconizate dinspre  parcarea din faţa restaurantului, aproape de strada Rosetti.
Prima variantă, cu extindere doar pe latura dinspre Ateneu:

Şi ultima variantă, cea cu extinderea şi în faţa restaurantului şi pe ambele laturi ale acestuia:

Ateneul nu s-ar mai vedea chiar deloc! (Eu am făcut volumul transparent, dar în realitate ar fi, desigur, opac). Volumele sunt la scară. Chiar aşa ar fi! Restaurantul Cina, desigur, ar fi pitit definitiv. Am avea un volum uriaş de construcţie nouă interpus în mijlocul clădirilor noastre istorice cele mai aproape de sufletul nostru, ascunzându-le şi aneantizându-le valoarea arhitecturală. Pentru că un obiect de arhitectură are valoare în raport cu situl său.
Groaznic! 
Iar aşa s-ar vedea de sus:
Nici că se poate mai îngrozitor!

Dar, stau şi mă întreb, cum poate cineva, indiferent cine, în cazul de faţă noul proprietar al restaurantului Cina să pretindă că deţine drepturi asupra terenului din afara incintei acestuia, dat fiind că acolo a fost mereu o piaţă publică?


Sau nici măcar nu pretinde aşa ceva, dar li se pune piaţa la dispoziţie de către primarul nostru, ca să facă un mall în ea? 



4 comentarii:

Roman dispretuit spunea...

Se vede treaba ca au inebunit total acolo, la Primarie, daca aproba asa ceva! Cum, domnule, sa aprobi o constructie intre Palat si Ateneu???
Se vede ca nu le mai pasa de voturi, vor sa se captuseasca bine cu bani si cu asta basta! Dupa ei potopul!

Sofia spunea...

Doamna Safta Brancoveanu a scris pe pisania spitalului Brancovenesc (demolat de Ceausescu) o proorocire: acela care va darama acest asezamant facut spre alinarea bolnavilor saraci va fi ucis de ai lui in zi de sarbatoare!
Pisania poate fi vazuta si acum la Curtea Veche, unde a fost adusa.
Profetia s-a indeplinit intocmai.
Aviz celor care se ating de comorile de suflet ale arhitecturii si istoriei noastre!

Cornel F spunea...

Acum imi dau seama de ce vor sa construiasca oriunde e un loc liber, cum ar fi o piata, o parcare etc: ca sa nu mai aiba oamenii unde sa se stranga pentru mitinguri!Sa fie doar fire de circulatie, pe care sa nu ai voie sa le blochezi, asa ca daca vrei sa faci miting n-ai decat sa te duci undeva pe cap, dar si acolo exista un proprietar, care iti va interzice, si cu asta- gata cu mitingurile! Splendid!

Merin spunea...

In prima perspectiva se vede asa...foarte palid, cum voiau ei sa fie etapa a doua. Nu indrazneau sa se extinda prea mult. Dar in ultima varianta nu mai au nici o jena! Au vazut ca merge, ca pot sa-si bata joc de romani cum vor! Cladirea cea noua ar fi mai mare in plan decat Palatul rega, mai inalta si situata chiar in millocul cladirilor istorice, devenind mai importanta ca toate!
Rusine arhitectilor si primarului care accepta asta!