marți, 14 ianuarie 2014

Evacuări record de romi în Franţa

Tabere de romi desfiinţate în Franţa



Marţi au fost publicate în Franţa numărul de evacuări şi numărul de expulzări făcute în anul 2013

În anul care a trecut au fost evacuate 21 537 de persoane (19380 după alte studii) din tabere improvizate, adică de circa două ori mai mulţi  decât în 2012.
Ziariştii consideră de la sine înţeles că aceştia erau romi - încă odată acest nume specific îi ajută pe francezi să îi diferenţieze de la sine pe etnicii de origine indiană proveniţi din România şi Bulgaria de cei proveniţi din celelalte ţări europene sau născuţi chiar în Franţa (în acest caz).
Dacă ei ar fi purtat acelaşi nume, (tsiganes), ziariştii şi autorităţile respective ar fi nevoite să facă precizări cu privire la ţările de origine ale persoanelor respective şi ar putea fi acuzaţi de rasism, dar aşa... e mult mai simplu. Toată lumea înţelege despre ce este vorba fără nici o precizare suplimentară.
Fără a se ţine cont că era vreme de iarnă şi vacanţă de Crăciun, 250 de persoane au fost evacuate pe 20 decembrie dintr-o tabără din Ris-Orangis, din regiunea pariziană, iar 133 de persoane, dintre care 82 de copii au fost evacuaţi la Saint-Etienne pe 3 ianuarie, alte evacuări au avut loc la Perpignan, la Thiais şi în alte locuri.
În 2013 autorităţile au dispus evacuarea din 165 de tabere ilegale şi s-a constatat că numărul de persoane expulzate a fost mai mare decât numărul celor care trăiau în acele tabere, ceea ce înseamnă că unele persoane au fost evacuate de mai multe ori în cursul aceluiaşi an.
A fost numit chiar un "prefect pentru romi", Alain Régnier, care să se ocupe de această problemă.
Minoritatea rom este evaluată la 16 000 de persoane, în Franţa. După ce locuitorii unei tabere sunt evacuaţi, cel mai adesea ei se mută în comuna vecină sau în departamentul vecin. Cu preţul întreruperii şcolii pentru copii.
Este citat cazul Mariei Radu, o româncă de origine rom, care trăieşte în Franţa de şase ani şi a fost expulzată de 11 ori.

Ce a spus preşedintele Franţei

Am văzit în presa de la noi citarea spuselor preşedintelui Franţei în legătură cu această chestiune: 

„Este o chestiune foarte dificilă pentru că exista efectiv o populaţie de origine româna, romii, care vine în Franţa, se instalează, pleacă din nou şi care cauta un adapost aici", a notat preşedintele Franţei, François Hollande. Dar, a subliniat el, "nu există alte reguli decât aplicarea legii, deci ne asigurăm că se aplică legea”. 
Din această traducere am putea remarca  faptul că preşedintele Franţei a început prin a spune că populaţia rom este "de origine română".
Am căutat în presa franceză ce a spus exact preşedintele Franţei şi am găsit:
«C’est une question très difficile. Il y une politique d’origine roumaine, un Rom qui vient en France s’installe et cherche là un abri. Il n’y a pas d’autre règle que l’application de la loi. »
Vedem că preşedintele Franţei nu s-a referit la originea populaţiei rom, ci la originea tacticii de a veni în Franţa în condiţii improvizate şi de a rămâne acolo căutând adăpost. François Hollande a spus că aceasta este o politică de origine română, incriminând astfel nu pe rromi, ci România.
Răspunzând unei întrebări legate de lucrătorii din România şi din Bulgaria veniţi după ridicarea restricţiilor de muncă, preşedintele Franţei a spus că decizia " a fost pregătită şi nu ar trebui să se traducă printr-un aflux de populaţie".

Niciun comentariu: