joi, 14 martie 2013

Jorge Mario Bergoglio


Cine e papa Francisc I

Annuntio vobis gaudium magnum :Habemus Papam,eminentissimum ac reverendissimum Dominum,Dominum Georgium Marium,Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio,qui sibi nomen imposuit Franciscum.


"Dragi fraţi şi surori, bună seara. Ştiţi că acest conclav a fost însărcinat să dea un episcop Romei, şi de această dată fraţii mei Cardinali s-au dus să-l caute departe, aproape la capătul lumii. Şi iată-ne aici! Mulţumesc pentru primirea făcută de comunitatea diocesană noului său episcop. Înainte de toate, doresc să ne rugăm pentru episcopul nostru emerit Benedict  XVI , Dumnezeu să-l binecuvânteze şi sfânta Fecioara să-l apere".
După rostirea, neobişnuită ăn această circumstanţă, a rugăciunilor Tatăl Nostru şi Gloria, noul papă a spus din nou: 
"Acumsă pornim la drum, episcop şi popor împreună, cu această Biserică a Romei care conduce în caritate toate Bisericile (catolice nn). Să progresăm în prietenie şi în încredere şi să ne rugăm cu toţii pentru toţi, pentru mine, pentru voi şi pentru lume, pentru ca să fim într-o mare frăţie. Sper că acest parcurs al Bisericii care pleacă din acest scump oraş şi în care mă ajută Cardinalul Vicar aici de faţă, va fi fructuos pentru reevanghelizare.
"Şi acum, înainte de a vă da binecuvântarea apostolică, vreau să vă cer o favoare, să cereţi Domnului să mă binecuvânteze. Să fim uniţi în tăcere ca să ne rugăm unii pentru alţii ".
"Acum vă dau tuturor binecuvântarea, care se extinde lumii întregi, femeilor şi bărbaţilor de bună credinţă".
După binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi, noul papă a spus că doreşte să poată merge să se roage sfintei Fecioare, a spus noapte bună şi a urat odihnă bună mulţimii. 
Jorge Mario Bergoglio, născut la  17 decembrie 1936 la Buenos Aires în Argentina, este un cardinal argentinian, jesuit şi arhiepiscop de Buenos Aires din 1998.
În 2007, el declara :
"Noi spunem că nu suntem de acord cu pedeapsa cu moartea, că ea este nedreaptă, dar în Argentina noi avem pedeapsa cu moartea. Se poate condamna la moarte un copil conceput ca urmare a unui viol asupra unei femei retardate mental. Să fim conştienţi că noi nu putem să ascundem cultura avortului cu eufemisme ".
În 2009 :
"Fiecare copil trebuie să fieînsoţit toată viaţa (...) Trebuie să veghem ca toţi copiii să crească sănătoşi, să fie hrăniţi suficient, să primească o educaţie bună fondată pe solide principii morale. 
Este o bătălie ce trebuie dusă contra numeroaselor atentate la viaţa umană, contra difuzării culturii morţii. O bătălie care trebuie să fie susţinută de asemenea pentru persoanele în vârstă, care sunt înţelepciunea vieţii, şi când viaţa umană este aproape de a se stinge.  Asta, în mod evident, cere devotament şi sacrificiu (...)
Noi nu putem să îmbrăţiţăm cultura vieţii dacă nu ne avem rădăcinile în Iisus, dacă nu ne-am unit cu El ca un arac de viţă de trunchi. Pentru că Iisus este stăpânul vieţii. El s-a definit: calea, adevărul şi viaţa. Doar cu Iisus putem răspândi această ardoare, putem avea această fervoare de a proclama mesajul vieţii  (...)"

Şi în 2010, à propos de denaturarea căsătoriei :

"Să nu fim naivi :nu e vorba de o simplă luptă politică  :este proectul de a distruge planul lui Dumnezeu. Nu e vorba de un simplu proiect legislativ (acesta e doar un instrument), ci de o  « movida » a tatălui minciunii care pretinde să-i ameţească şi să-i înşele pe copiii lui Dumnezeu. Iisus ne spune că, pentru a ne apăra în faţa acestui acuzator mincinos, ne vatrimite Duhul Adevărului. Astăzo Patria, în faţa acestei situaţii, are nevoie de asistenţa specială a Sfântului Duh, care să pună în lumină Adevărul în mijlocul întunericului greşelii  ; ea are nevoie de acest  Avocat care să ne apere de qui nous défende des vraja atâtor sofisme prin care se încearcă justificarea acestui proiect de lege, care derutează şi înşeală chiar şi pe oamenii de bună credinţă.
De asta am recurs la voi şi vă cer rugăciuni şi sacrificii, cele două arme invincibile pe care mărturisea că le are micuţa sfântă Tereza. Rugaţi-l pe Domnul să  trimită Duhul Său senatorilor care trebuie să-şi dea votul.  Să nu facă asta duşi de eroare sau printr-o situaţie de cnjunctură, ci după legea naturală pe care le-o dictează Dumnezeu. Cereţi-le pentru ei şi pentru familiile lor  : Domnul să vină la ei, să-i întărească şi să-i mângâie. Cereţi-le să facă un mare bine pentru  Patrie."

În vârstă de 76 de ani, Bergoglio este un intelectual iezuit, care călătoreşte cu autobuzul şi are o atitudine practică faţă de sărăcie: atunci când a fost numit cardinal, Bergoglio a convins sute de argentinieni să nu vină la Roma pentru a-i celebra numirea şi, în schimb, să doneze banii de bilete persoanelor sărace. 
A fost unu oponent ferm al deciziei Argentinei de a legaliza căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010, argumentând că toţi copiii au nevoie să li se garanteze dreptul de a fi crescuţi şi educaţi de un tată şi o mamă. A fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea în februarie 2001. 
Francisc este primul Papă care foloseşte numele Francisc, Este, totodată, şi primul iezuit care ocupă această funcţie. 
Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut pe 17 decembrie 1936 in Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, iar in 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de către Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano.

Noul Suveran Pontif provine dintr-o familie de italieni. Tatăl  Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi mama Regina. Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús, mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).
A absolvit seminarul din Villa Devoto, iar apoi a intrat in Societatea lui Isus, la 11 martie 1958. A obţinut licenta în filosofie la Maximo Colegio San Jose din oraşul San Miguel.
Şi-a început apoi cariera didactică, predând literatura si psihologia. 
A devenit ector al seminarului din San Miguel datorită abilităţilor de lider. 
A ocupat mai multe pozitii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latină şi al Consiliului Familiei. S-a făcut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar şi angajamentul faţă de justiţia socială.

Familia papei

(Foto Reuters /Clarin/Handout)
Dintre cei patru fraţi şi surori pe care i-a avut actualul papă, mai trăieşte acum doar sora cea mai mică. Ea a arătat reporterilor   această fotografie de familie, din tinereţea lor, în care se vede , al doilea din stânga, Jorge Mario Bergoglio, (ce era cel mai mare dintre fraţi) iar în rândul din faţă, în rochie albă, sora sa cea mică.
Sora cea mică nu va merge la Roma pentru a-l saluta pe fratele său ce a fost ales papă, deoarece acesta le-a cerut argentinienilor să nu facă asta ci să dăruiască banii pentru călătorie săracilor.

x

Niciun comentariu: