marți, 19 martie 2013

Manuscrisele din Biblioteca Vaticanului disponibile online!


   Biblioteca Apostolica Vaticana

Vaticanul face disponibile primele  256 de manuscrise din faimoasa bibliotecă. Ele vor fi vizibile pagină cu pagină, online. 


CETATEA VATICANULUI  

 Bunkerul care păstrează patrimoniul cel mai valoros al celei mai preţioase biblioteci umanistice din Renaştere ce a existat vreodată este un volul simplu, din beton armat, aflat în mijlocul palatului din secolul XV. Acolo sunt păstrate la temperatura între 20 şi 21 de grade şi cu umiditate între 50 şi 55, în tăcere absolută, circa 80 000 de codice palocreştine,manuscrise greceşti, arabe, persane, copte, ebraice şi altele, pe care doar puţini oameni de ştiinţă sau studenţi le-au putut cerceta. Acum, va fi suficient un clic pentru a intra în buncăr: Biblioteca Vaticanului a pus online primele 256 de manuscrise din tezaurul său, vizibile pe site la secţiunea : " materiale digitizate".   
PROIECTUL - A început o acţiune fără precedent: cele 80000 de manuscrise vor fi prezentate în formă digitală, o muncă ce va dura ani de zile, ajungându-se la circa  «patruzecişicinci "petabyte", adică 45 milioane de miliarde de byte!”! «Cine ştie dacă opinia publică are ideie de ceea ce are în păstrare Biserica, pentru întreaga umanitate». Manuscrisele vor fi "fotografiate" cu rezoluţie foarte mare, folosindu-se o tehnologie elaborată de NASA. Asta se va face pentru a se face public patrimoniul " bibliotecii papilor", dar şi pentru a-l păstra. 
PATRIMONIUL -  Biblioteca Vaticana  a luat naştere mulţumită papei  Niccolò V, mare pontif umanist pasionat de scrierile antice , care a fost ales în 1447 şi a lăsat la moartea sa o bibliotecă mărită, ce număra 1500 de manuscrise.  Papa Sixtus IV a dat la 15 iunie 1475 bula Ad decorem militantis Ecclesiae, ce constituia oficial Biblioteca.  Un tezaur ce a crescut mereu în decursul secolelor de la  Codex Vaticanus din secolul IV , cel mai vechi exemplar complet al Bibliei în limba greacă, la Papirusul  Bodmer: prima transcriere cunoscută a Evangheliilor după Luca şi Ioan, copiate între anii  175 ţi 225, la mai puţin de un secol şi jumătate după scrierea lor. De altfel, cercetătorii descoperă şi astăzi noi comori între vechile manuscrise: profesorul  Francesco D’Aiuto a descoperit în 2003 patru sute de versuri inedite dintr-o comedie a lui Menandros, scriere din care se cunoştea până atunci doar titlul : “Titthe”, sau “Îngrijitoarea”. Un «palinsesto» , adică un manuscris ce fusese şters pentru reutilizarea pergamentului: opera lui Menandros era ascunsă sub un manuscris copiat în secolul IX în Siria.  

Şi asta, în timp ce la noi au fost indisponibilizate circa 12,4 milioane de cărţi şi manuscrise la faimoasa Bibliotecă Naţională, ce ne arată doar săli goale şi 4,6% din patrimoniu! (Restul fiind blocat în lăzi, după ce mai înainte fusese disponibil în vechile sedii!). 
Mai mult, aşa-zisa noastră Bibliotecă Naţională solicită noi donaţii de cărţi şi manuscrise, pentru a le confisca- se vede- şi pe acestea!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alta informatie utila:

Cum vorbesti cu un operator la *222 la Vodafone

Incercaţi combinaţia următoare:
1330

Primul '1' este 'factură şi servicii', iar ultimul '3' este pentru servicii active pe cont. Dacă intercalează tot felul de reclame în meniu, trebuie să le ascultaţi şi să apăsaţi tasta corespunzătoare pentru a sări peste ele. 

sursa: http://www.vaticanlibrary.va/home.php?ling=it&res=1600x900 

 http://www.corriere.it/cultura/13_gennaio_30/manoscritti-bibilioteca-vaticana-online_c4bd5a10-6ad3-11e2-9446-e5967f79d7ac.shtml

x

Niciun comentariu: