miercuri, 6 martie 2013

O masina mortala


Noul Lamborghini Veneno : taur de luptă pe patru roţi

Pentru sărbătorirea a 50 ans, Lamborghini a scos noul său model superexclusivist sub numele de“Veneno”. Veneno se numea, se pare, un celebru taur de luptă extrem de agresiv, care l-a rănit grav în 1914 pe toreadorul José Sanchez Rodríguez într-o corridă din arena Sanlúcar de Barrameda în Andalusia (Spania).
Doar că taurul pe patru roţi e mult mai scump: cam trei milioane de euro fără taxe - dar nu vă grăbiţi, cele trei exemplare s-au vândut deja.
Numele se traduce ca "venin" , cum era supranumit taurul legendar iar maşina a fost definită ca   «o maşină de curse ce rulează legal pe stradă"
Doar trei exemplare vor fi fabricate şi, sunt deja vândute. Vor costa 4,5 milioane de dolari fiecare. Fiecare exemplar va purta cele trei culori naţionale ale Italiei.
Maşina are două locuri şi e propulsată de  un motor cu12 cilindri şi 6,5 litri, 750 cai-putere şi o cutie de viteze cu   şapte viteze. Cică accelerează de la 0  la 100 kilometri pe oră în mai puţin de trei secunde.
Fichier:Logo Lamborghini.jpgAu fost folosite  fibre de carbon  ,ultra-uşoare dar ultra-rezistente, pentru a se obţine greutatea de 1450 kg. Maşina are un şasiu unic şi o alură deosebită. Uşile se deschid , cum era de aşteptat, în sus.


De ce un nume de taur? 

În 1962 Ferruccio Lamborghini a vizitat o ferma de tauri de luptă a lui Don Eduardo din Sevilla. Lamborghini, care era el însuşi un "taur", a fost impresionat de imaginea de forţă şi agresivitate, dar şi de rezistenţă pe care o degaja taurul Miura şi a adoptat acestă emblemă pentru compania de maşini (iniţial în culorile Italiei). Numele Gallardo evocă o celebră rasă de tauri crescuţi în regiunea Cadix. Countach este o expresie admirativă din dialectul piemontez.
Maşinile Lamborghini au avut nume legate de istoria tauromahiei. Islero a fost numită după taurul care l-a ucis pe legendarul Manolete la 8 septembrie 1947. Reventon l-a omorât pe toreadorul mexican Felix Guzman în 1943. Diablo era un alt Miura de la sfârşitul secolului XIX. (El diablo era un taur de luptă feroce crescut de Ducele de Veragua în sec. XIX). Espada poartă numele spadei lungi folosite la corrida. Murcielago este numele unui taur celebru pentru că a rezistat la 24 de lovituri de spadă la o corridă din 1879.

Murcielago înseamnă « liliac » în spaniolă. Urus este denumirea latină a unei specii de taurine considerate la originea bovinelor actuale.Aventador era de asemenea numele unui celebru taur de luptă. Acesta a primit trofeul  « Peña la Madronera » decernat celui mai brav taur din  Feria del Pilar, ce se desfăşura la  Saragossa.



 

Niciun comentariu: