luni, 11 martie 2013

cod galben de inundaţii in zonele despadurite


Inundaţii în zonele despădurite


Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii valabilă de sâmbătă, ora 18.00, până luni, ora 20.00, privind bazinele Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Lăpuş, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Arieş, titrează Mediafax.
Potrivit INHGA, începând de sâmbătă, ora 18.00, se instituie Cod galben pe râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, bazine hidrografice aferente judeţelor Satu Mare şi Maramureş.
Totodată, începând de duminică, ora 6.00, se instituie Cod galben pe râurile din bazinele Someşul Mare şi pe râurile din bazinele superioare şi afluenţii de pe cursurile mijlocii ale Crişului Repede, Crişului Negru, Crişului Alb, Someşului Mic şi Arieşului, bazine hidrografice aferente judeţelor Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba.
Avertizarea se înscrie în fenomenul general ce se poate observa la noi, de accentuare continuă a inundaţiilor, erozionilor şi degradărilor solului şi, paradoxal pentru unii, secetei. 
Seceta este însă ,şi ea o consecinţă a perturbării mediului prin defrişarea pădurilor, ştiut fiind că pădurile regularizează regimul pluviometric absorbind umiditatea în exces din precipitaţii şi eliberând-o apoi treptat, în timp apărând astfel noi precipitaţii de mică amplitudine ce previn apariţia secetei. 
Tot INHGA ne spune pe site-ul său, care este cauza inundaţiilor:
"Fenomenele hidrologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente si adesea sunt urmate de apariţia unor dezastre naturale şi ecologice, care prin sfera de acţiune şi consecinţe, merg dincolo de fenomenul de bază, declanţând o reacţie în cascadăa.
Precipitaţiile foarte abundente au cauzat inundaţii, alunecări de teren, eroziuni şi depozite mari de sedimente, în special în zonele despădurite.
Pe de alta parte, seceta cauzează fenomenul de degradare a solului, uscând vegetaţia şi albiile râurilor, favorizând poluarea accidentală şi degradarea calităţii apei, producând dezastre eco-hidrologice."


Fenomenele au fost dezbătute în cadrul  Conferinţei Anuale INHGA, 2012.


Potrivit unui studiu Greenpeace, 

în România dispar peste 3 hectare de pădure pe oră!

Studiul elaborat de Greenpeace arată că suprafața forestieră totală despădurită și degradată, în perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare - aproximativ 28.000 hectare pe an. 
Cele mai afectate județe sunt Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș și Cluj.
Harta zonelor de pădure defrişate - indicate cu roşu - în perioada 2000- 2011
(zonele mai mici de 1 ha nu au fost indicate)
Greenpeace
Greenpeace mai spune că fenomenul despăduririlor este foarte răspândit, mai ales în județele montane.
Acum, în 2013, defrişările sunt desigur mult mai mari şi de asemenea urmările sunt din ce în ce mai grave.
Putem urmări cum la poalele munţilor defrişaţi apar implacabil inundaţii la orice perioadă ploioasă, urmând ca apoi să apară seceta pe aceleaşi zone!

Până când nu se va interzice prin lege exportul de lemn brut sau insuficient prelucrat (cherestea), aşa cum este în majoritatea ţărilor, distrugerile vor continua cu urmări catastrofale ireversibile!
Update 05 04 2013
Chiar în aceste zile vedem urmările defrişărilor sub forma inundaţiilor catastrofale, despre care se vorbeşte prea puţin la televizor. Într-o emisiune se arăta, totuşi, cum apa erodase malul apei curgătoare undeva în Vrancea, ajungând până la gardul gaterului! Se spunea acolo că majoritatea locuitorilor din sat se ocupă cu tăierea lemnului iar gaterele n-ar mai putea funcţiona în bune condiţiuni din pricina inundaţiilor! Reporterul ne spunea că pe munţii alăturaţi se vede cum suprafeţele au fost rase pur şi simplu, devenind golaşe....
Iar autorităţile, ce fac? Sau- ce ar trebui să facă? Să încurajeze în continuare, în mod tacit, distrugerea?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alta informatie utila:

Cum vorbesti cu un operator la *222 la Vodafone

Incercaţi combinaţia următoare:
1330

Primul '1' este 'factură şi servicii', iar ultimul '3' este pentru servicii active pe cont. Dacă intercalează tot felul de reclame în meniu, trebuie să le ascultaţi şi să apăsaţi tasta corespunzătoare pentru a sări peste ele. 


Un comentariu:

Unknown spunea...

Bună ziua, am citit articolul acesta, pentru școală și la un moment dat am citit "Studiul elaborat de Greenpeace", am o curiozitate în a citi studiul acesta, vă rog să imi faceți o trimitere la el, ori să mi-l trimiteți prin e-mail (raduovidiuiulian@gmail.com). Mă refer la raport, "paper" sau articol științific, ori simpla sursă de unde ați luat informația, sunt curios dacă e pe bune sau e doar o născoceală.
Aștept răspunsul dvs, asta desigur, daca vă respectați și e un blog serios.