miercuri, 2 aprilie 2014

Cutremur 8,2 grade Richter în Chile


Seismul s-a produs pe 1 aprilie, la ora locală 20h46 , la 89 km sud-vest de Cuya, epicentrul având adâncimea de 46,4 km. Conform EMSC, adâncimea ar fi fost 20 km . (Adâncime destul de mică).
Cutremurul a fost precedat de numeroase cutremure cu magnitudini maxime de 4-5,7 grade R.



Au fost şi numeroase replici, cele mai puternice cu magnitudinea 5,5 şi 6,2.
Pe 16 martie, alte două seisme cu magnitudini de 6,7 şi 7 sccuturaseră coasta nordică a ţării, în larg.
Pe 22 mai 1960 s-a produs un cutremur ce este considerat cel mai puternic înregistrat vreodată, cu magnitudinea estimată de 9,5 , urmat de ridicarea fundului oceanului cu şase metri şi valuri de 10-12 m. Atunci s-au produs circa 3000 de morţi şi cam un milion de persoane au rămas fără adăpost.

Vă daţi seama cât de bune sunt clădirile construite acum în Chile?



Seismul de pe 1.04.2014 a provocat doar doi morţi şi trei grav răniţi în nordul ţării.
Foarte multe persoane au fost evacuate după cutremur, dar nu s-au semnalat pagube materiale pentru moment.
S-au produs şi valuri de tsunami. Au fost şi victime din pricina atacurilor de cord provocate de spaima din timpul cutremurului, numărul total de pierderi de vieţi omeneşti fiind 6.

Pentru comparaţie, reproduc un grafic cu degajările de energie ce corespund magnitudinilor pe scara Richter.

Chile s-a confruntat în februarie  2010 cu un cutremur cu magnitudinea 8,8, urmat de un tsunami, catastrofele soldându-se cu 500 de morţi şi numeroase clădiri distruse.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 3 03 2014
Un nou cutremur puternic a avut loc în ultimele ore: 7,8 pe scara Richter, la adâncime mică: 10 km!

El a fost precedat de alte două cutremure cu magnitudinea 6,4, la intervale de 40-50 de minute, ba chiar la interval de 2 minute! După cutremurul cu magnitudinea 7,8 a urmat după 10 minute o replică cu magnitudinea 5,6, iar după alte 15 minute un seism de 5,8R, toate cu epicentrele la adâncime mică: 10-20 km, în largul zonei Tarapaca.


Nouă, SNAS ne spune că la cutremure între 7 şi 8 grade "sunt distruse cele mai multe structuri din cărămidă", iar la cutremure de gradul 8 "Puţine clădiri din cărămidă rămân în picioare", în timp ce  la cutremure peste gradul 8 "Distrugerea este aproape totală". 
Vedem însă că în Peru nu se vorbeşte despre distrugerea clădirilor, deşi au fost loviţi de cutremure extrem de puternice. Asta înseamnă că pur şi simplu în această ţară s-au tras concluziile necesare după seismele foarte puternice anterioare şi clădirile au fost construite corespunzător, iar cele existente au fost consolidate. 

În acest timp, ce se întâmplă la noi? Clădirile construite după norme seismice depăşite nu au fost consolidate, deşi se ştie clar, fără să mai fie nevoie de expertize, că nu corespund cu normele actuale de proiectare. Cât despre clădirile noi, de multe ori este o diferenţă considerabilă între proiect şi ceea ce se execută pe şantier - din lipsa unui control eficient. Se vorbeşte numai despre "clădirile cu bulină" din centrul oraşului, dar nu doar ele sunt în pericol!
Degeaba îi învăţăm pe copii să intre sub bănci în caz de cutremur dacă şcoala e prost construită. Degeaba ni se spune să stăm sub tocul uşii din apartament, dacă grinda de deasupra uşii nu a fost proiectată să reziste la seismul cu acea magnitudine.

Ziariştii de la The Guardian par mai îngrijoraţi decât autorităţile de la noi , avertizând că "Bucureştiul este Capitala cutremurelor, unde roşu înseamnă pericol". Ei vorbesc despre sutele de clădiri care se pot prăbuşi la un nou seism puternic.
Jurnaliştii britanici amintesc de dezastrul din 1977, când seismul de 7,2 a ucis 1578 de oameni, iar alţi 11000 au fost răniţi. 
La sfârşitul anului 1990, au fost puse buline roşii pe 374 de case din centrul oraşului, considerate a fi nesigure la cutremur. Aceste clădiri nu sunt însă singurele care nu prezintă siguranţă la un cutremur puternic.
Primarul oraşului a prevăzut cu prioritate sosirea buldozerelor la faţa locului. Liniştitor, nu? 

Niciun comentariu: