vineri, 28 martie 2014

Anna Karenina la Operă

Corina Dumitrescu în Anna Karenina





O creaţie originală la Opera Naţională Bucureşti, baletul Anna Karenina pe un libret original de Liana Tugearu (după romanul lui Lev Tolstoi) baletul prilejuieşte o creaţie memorabilă şi muzică alcătuită din fragmente din creaţia lui Ceaikovski.

Compilaţia muzicală aparţine lui Ion Tugearu şi Alexandru Istrate, iar regia şi coregrafia aparţin lui Ioan Tugearu.

Baletul prilejuieşte o creaţie memorabilă prim balerinei Corina Dumitrescu. Îmbinând elemente din baletul clasic cu limbajul coregrafic modern, Corina Dumitrescu face o demonstraţie de virtuozitate şi de înaltă interpretare demnă de oricare mare scenă a lumii.

În rolul lui Vronski, balerinul Călin Rădulescu a avut o prezenţă meritorie. Posesor al unui fizic avantajos, balerinul a demonstrat şi o bună tehnică de dans.
Ropote de alauze au răsplătit interpretarea plină de virtuozitate a lui Vlad Toader în rolul simbolic malefic al ”acarului”, care schimbă spre tragic destinul nefericitei Anna.
Balerinii japonezi prezenţi în ansamblu (Maki Shirase, Megumi Koshi, Shohey Yoshida şi Shohei Horiuchi) s-au distins prin tehnica foarte bună.
Frumoasă şi prestaţia balerinului Bogdan Plopeanu în rolul lui Karenin.
Mihaela Soare în rolul tinerei Kitty s-a mişcat cu acurateţe dar parcă prea lent.
Autoritară în rolul voit rigid al verişoarei Betsy Tverskaia, Monica Petrică.
Uimitoare prestaţia fetiţei de patru-cinci  ani Edda Romano în rolul micului Serioja. Coregrafia a prevăzut manipularea ei între balerini, traversarea scenei în diferite momente ale acţiunii, copilul achitându-se cu brio de rolul său.
Întregul ansamblu a făcut o figură frumoasă, contribuind la reuşita generală
Scenografia minimalistă sugestivă, adaptată scenei de mici dimensiuni a Operei.

Ar fi util ca reflectoarele laterale să fie mai bine mascate, pentru că în unele momente deranjează pe spectatorii din părţile laterale ale sălii.
Muzica selectată din opera lui Ceaikovski nu a fost mereu cea mai cuceritoare şi s-ar mai fi putut reduce unele lungimi. 
Există muzică de balet scrisă anume pentru Anna Karenina, cum ar fi baletul lui Rodion Scedrin,sau cel de  Dimitri Şostakovici. Am mai văzut şi alte spectacole de balet cu Anna Karenina pe muzică de Ceaikovski, dar se vede treaba că în alte compilaţii. Ar fi interesant de văzut ce anume au selectat ei.

Păcat că nu am putut beneficia de interpretarea live a unei orchestre. 
Muzica înregistrată parcă nu cadrează cu nivelul unei Opere Naţionale. Ştim că se fac economii, dar…

Atunci să filmăm şi dansul, să proiectăm totul pe ecran. Eventual la un mall. 

Niciun comentariu: