sâmbătă, 26 aprilie 2014

Indicele de Dezvoltare Umană

IDH

Indicele de dezvoltare umană (IDH) este un indicator compozit (calculat de ONU) al nivelului de dezvoltare al unei ţări, ţinând cont în părţi egale de speranţa de viaţă la naştere, de indicele de şcolarizare şi de alfabetizare şi de Produsul Interior Brut pe locuitor. 



El este cuprins între 0 (foarte rău) şi 1 (excelent). Libertăţile civile nu sunt incluse aici. 
În anul 2007, el era cuprins între 0,340 pentru Nigeria şi 0,971 pentru Norvegia

Este un indicator despre care nu se prea vorbeşte la noi, aşa că am considerat util să scriu despre el. 

Dar care este situaţia în Uniunea Europeană, din acest punct de vedere şi care este poziţia ţării noastre?


Pe site-ul de statistici mondiale este publicat scorul obţinut de fiecare ţară din Uniunea Europeană în anul 2009 şi de asemenea aceleaşi date din anul 2011.

Din păcate, noi suntem la coada clasamentului, în ambele statistici.
Constatăm că în general nivelul de dezvoltare umană din Uniunea Europeană a scăzut în anul 2011 faţă de anul 2009, în unele ţări mai mult, în altele mai puţin, astfel încât poziţia ţărilor în clasament a suferit modificări. Şi la noi a scăzut IDH, dar nu mai suntem chiar e ultima poziţie din UE pentru că în Bulgaria indicele de dezvoltare umană  a scăzut şi mai mult. Oricum, suntem la distanţă semnificativă de ţara care este pe antepenultimul loc, Letonia. Observăm că Portugalia a regresat mult,  în schimb vecinele noastre Slovacia şi Ungaria au pierdut mai puţin şi astfel se situează pe poziţii mai bune pe tabelul comparativ.
Irlanda şi Olanda ocupă primele două locuri, Olanda trecând pe locul 1 în anul 2011.
Germania a urcat multe locuri, pe fondul crizei generale, ocupând locul 3 în 2011.  
Norvegia, (care nu apare în tabel, nefiind în UE) a regresat şi ea la 0,943, dar continuă să se afle în fruntea clasamentului mondial, urmată de Australia cu 0,929.
SUA cu 0,910, Canada cu 0,908 şi Japonia cu  0,901realizează scoruri comparabile cu ale celor mai bine situate ţări din UE, din punctul de vedere al dezvoltării umane. 
 Au avansat mult în clasament şi Danemarca, Belgia, Slovenia, Cehia, Slovacia, prin comparaţie cu regresul important înregistrat de ţări ca Marea Britanie, Grecia, Franţa, Luxemburg.

Oricum, toate aceste ţări se situează mult înaintea noastră.
Datele mai noi, din 2013 situează pe primul loc în lume tot Norvegia, urmată în ordine de Australia, SUA , Olanda, Germania, Noua Zeelandă, Irlanda, Suedia şi Elveţia.

Indicele de calitate a vieţii

Acest indice este un indice calculat de societatea International Living ţinându-se cont de 9 criterii:

  • costul vieţii
  • petrecerea timpului liber şi cultură
  • economie
  • mediu
  • libertate
  • sănătate
  • infrastructuri
  • riscuri şi securitate
  • climat
Sunt date note de la 1 la 100 pentru fiecare dintre aceste criterii şi se face media.
Aceste criterii sunt privite mai ales prin comparaţie cu viaţa din SUA, reflectând mai ales calitatea vieţii unui american care s-ar muta într-una dintre ţările analizate.
În clasamentul din 2006, primele 10 ţări erau:  Franţa , cu 88 de puncte, urmată de Elveţia (87), Australia (86), Danemarca (85), Noua Zeelandă (84), Austria (86), SUA (82), Suedia (81)şi Finlanda (80).



Niciun comentariu: