joi, 17 aprilie 2014

Mărfuri retrase de la vânzare

Somon cu microbi retras de la vânzare




În Franţa, somonul afumat şi semiafumat comercializat sub cinci mărci diferite a fost retras de la vânzare după depistarea unei bacterii active (Listeria) ce poate infecta şi omul.
Listerioza se manifestă prin febră şi dureri de cap; boala poate fi gravă mai ales în cazul femeilor însărcinate, a persoanelor cu imunitate scăzută şi a persoanelor în vârstă; perioada de incubaţie poate dura până la opt săptămâni.
King Sea Food a retras trei loturi de produse vândute sub mărcile:  Bonneterre (bio), Fjord King, Loste, Nature Océane (bio) şi Safasous , cu numerele de lot 1513, 1523 şi 1593, cu datele de expirare până la 30 aprilie.

Şi la noi au fost constatate numeroase nereguli la produsele pregătite pentru vânzare în diferite supermarketuri. 
Doar că la noi se păstrază secretul asupra magazinelor şi asupra firmelor implicate. 

Diferenţa între modul de rezolvare a unor astfel de situaţii în România faţă de alte ţări europene

  • La ei, firma producătoare retrage  chiar ea produsele şi indică foarte clar care sunt acestea, iar mass media specifică foarte clar sub ce firme sunt comercializate produsele neconforme şi care sunt loturile vizate, chiar dacă ele nu se mai află la vânzare.
Se publică fotografii cu produsele în chestiune. Firma face cunoscut  şi un număr de telefon de urgenţă, la care consumatorii pot adresa întrebări, dacă nu au fost perfect edificaţi.
Această atitudine dă încredere consumatorului că firma are o atitudine responsabilă şi efectuează controale sistematice, publicând în mod transparent orice problemă apărută.
  • La noi, în mass media se anunţă că "la controalele efectuate" au fost găsite tone de produse neconforme, care au fost confiscate, dar nu ni se spune care sunt magazinele în care s-a întâmplat asta, care sunt firmele care se pregăteau să vândă produse neconforme , pe scurt: nici un detaliu în afară de cantitatea confiscată!
Asta ne face să credem că firmele implicate practică în mod frecvent plasarea pe piaţă a produselor neconforme, care sunt retrase de la vânzare doar dacă organele de control le depistează, dar oricând putem găsi alte produse neconforme în rafturile supermarketurilor, pur şi simplu pentru că nu au fost încă depistate de Protecţia Consumatorului! 

Iar faptul că mass media nu spune niciodată numele produselor, ale firmelor şi ale magazinelor găsite cu nereguli denotă presiuni pentru 
"ascunderea gunoiului sub preş".




Niciun comentariu: