joi, 10 aprilie 2014

Trafic cu medicamente


Medicamentele contrafăcute mai profitabile decât drogurile




Vama franceză a anunţat descoperirea pe 27 februarie, într-un container din portul Le Havre,  a unui transport record de medicamente contrafăcute: 13 tone.
Medicamente false, contrafaceri ale diferitelor medicamente, veneau din China cu declaraţia vamală "ceai chinezesc".
"Unele capsule nu conţin nici un principiu activ şi constituie o înşelătorie agravată a consumatorului" a spus direcţia vămilor. Altele " au un principiu activ, dar care nu corespunde cu dozajul din produsul autentic şi pot rezenta un risc pentru sănătatea pacienţilor înşelaţi".
Direcţia vămilor din Franţa a amintit că în 2013 medicamentele au fost pe primul plan al contrafacerilor confiscate în Franţa, cu 18% din cele 7,6 milioane de articole confiscate la vamă, depăşind numărul de articole de îmbrăcăminte confiscate, care au constituit 14% din totalul confiscărilor.
Cele 13 tone de medicamente false ar fi putut fi vândute cu peste un milion de euro, anchetatorii estimând că traficul de acest gen e mai rentabil decât traficul de droguri sau decât cel de ţigări.
La noi care o fi situaţia? 
Controlează cineva dacă ceea ce scrie pe etichetă se regăseşte întocmai şi în capsule, pilule sau fiole?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Actualizare 2.04.2014

Medicamente anticancer contrafăcute


Alt scandal cu medicamente contrafăcute, de data asta în legătură cu Mafia.
Agenţia Euroeană a Medicamentului a avertizat că o cantitate de flacoane cu Herceptin (medicament folosit în cazuri de cancer la sân) au fost furate din spitale italiene iar conţinutul lor înlocuit , flacoanele fiind reintroduse în lanţul comercial. Ingredientul activ din medicamentele falsificate era diluat sau chiar lipsea cu desăvârşire.
Compania Roche ce produce medicamentul original a decis retragerea următoarelor serii de medicamente ce par a fi fost falsificate:
H4311B07, H4329B01, H4284B04, H4319B02, H4324B03, H4196B01, H4271B01, H4301B09 și H4303B01.
În medie cinci transporturi cu produse ale companiei Roche erau furate în Italia (probabil nu doar Herceptin). Membrii reţelei schimbau uneori conţinutul medicamentelor furate, iar conţinutul original era vândut în state din Europa de Vest, în timp ce medicamentele false erau preluate de falşi distribuitori de medicamente din Ungaria, România şi Letonia.
În noiembrie 2013
Compania Roche a atenţionat că a descoperit medicamentul Pegasys (seringi preumplute) falsificat. Astfel de medicamente contrafăcute au fost găsite la noi în farmacii din Piteşti şi din judeţul Ialomiţa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Actualizare 29.01.2015


Medicamente contrafăcute în farmaciile noastre

La mai puţin de un an de când am scris despre medicamentele contrafăcute, a apărut în mass media de la noi ştirea că în farmaciile noastre există medicamente contrafăcute, chiar în mari cantităţi.
O mare cantitate de medicamente pentru boli dintre cele mai grave, cancer, diabet sau  hepatită au fost depistate ca fiind contrafăcute. Ele nu conţineau substanţa activă ce ar fi trebuit să existe. Valoarea (anunţată) a pagubei : 5 milioane de euro. Se referă probabil la valoarea medicamentelor reale, ce ar fi trebuit să existe în acele ambalaje de medicamente. Nu se ştie, însă, care sunt pagubele pentru bolnavii care au crezut că se tratează, dar de fapt nu era aşa. Din păcate nu s-a anunţat anume despre ce medicamente era vorba, ca să ştie bolnavii şi să ia măsurile ce se impun.
S-a anunţat doar că medicamentele falsificate erau aduse din Turcia , Grecia şi Cipru şi vândute în România, dar şi în alte ţări din UE, cu o treime mai ieftin decât preţul pieţei.
Flacoanele de Sutent, Velcade, Pegasys, Hereceptin (medicamente contra cancerului) nu conţineau aproape deloc substanţă activă. Se vindeau la noi cu până la 5000 de euro, iar în străinătate mai scump (doar că sunt plătite de casele de asigurări de sănătate).

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cine sa faca analize la noi? Cine stie