duminică, 28 iunie 2015

Cutremure IUNIE 2015


Cutremurele din Iunie 2015

Cutremur de gradul 4,0 , la mică adâncime, la sud de Burcioaia și Adjud!



Nr
crt
IUNIE
2015
Data/Ora
Magn.
 0R
Adâncime
( km )
Latitudine
( grade )
Longitudine
( grade )
Regiune
35
30.06.2015,19:37:57
2,7
92
45.595 N
 26.5648  E
 E-SE Secuiu, V Pleși, V Vintileasca, N-NE Terca, NV Bisoca, SV Nereju, Vrancea
34
30.06.2015,01:20:56
4,0
(4,2EMSC)
21
46.0348 N
 27.1698   E
Domnești-Târg, 4km NV Pufești, S-SV Burcioaia, E Păunești,  S Adjud, Moldova
33
26.06.2015,23:26:19
3,9
133
45.5046N
 26.3853  E
NV Gura Teghii, V Varlaam, NE Vinețișu,  E Gura Siriului, Vrancea
32
26.06.2015,13:58:33
2,6
123
45.5513N
 26.4861  E
 SV Râul Izvorul Ursului,  NE Vadu Oii, NV Terca, S-SV Secuiu, Vrancea
31
26.06.2015,11:17:22
2,0
2
46.9679N
 22.2807  E
 Vârciorog, E-SE Șerghiș, V-SV Fișca,  S Hotar, E Băile Felix,  V Vadu Crișului,  Bihor
30
25.06.2015,18:44:08
2,6
87
45.7574N
 26.6995  E
 Țipău, SV Tojanii de Sus, SV Paltin, V-NV Spulber, N-NE Sahastru, , Vrancea
29
25.06.2015,13:28:49
3,4
129
45.5491N
 26.4484  E
 N Vinețișu, E Cașoca, V-NV Gura Teghii, NV Furtunești, Vrancea
28
22.06.2015,15:36:31
2,0
2
46.1689N
 25.6955  E
 N Herculian, NE Filia, NV Băile Tușnad, SV Sântimbru-Băi,  Jud. Covasna
27
21.06.2015,01:31:38
2,8
117
45.5491N
 26.4484  E
 NV Vadu Oii, N Varlaam, NV Ploștina, SV Secuiu, NE Gura Teghii, Vrancea
26
20.06.2015,20:16:28
2,8
92
45.5597N
 26.514  E
 NE Vadu Oii, N Ploștina, S Secuiu, Vrancea
25
18.06.2015,13:22:16
2,1
9
44.3396 N
 29.1083  E
Marea Neagră, la E de Năvodari, 42km NE Constanța
24
18.06.2015,12:35:37
2,1
5
43.9514 N
 29.1073  E
Marea Neagră, la E de Costinești),
45kmSE Constanța
23
17.06.2015,13:53:46
2,4
28
42.8155 N
 28.6085  E
Marea Neagră, la SE de Varna (Bulgaria),
125,3km S Constanța
22
17.06.2015,12:01:22
2,3
22
45.5523 N
 27.101  E
Dumbrăveni, SE Dragosloveni, NE Cândești, SV Gugești, , Vrancea
21
17.06.2015,09:51:50
2,8
76
45.7318 N
 26.7362  E
V Morărești, NE Nereju, SV Spulber, E-NE Săhastru, V Răchitașu, Vrancea
20
17.06.2015,02:18:49
3,6
141
45.5188 N
 26.3297  E
E-SE Cascada Pruncea, E Gura Siriului, N Vinețișu, NV Ggura Teghii, V Vadu Oii, Vrancea
19
16.06.2015,18:06:41
3,0
131
45.6639 N
 26.5658  E
SE Lacul Negru, NE Secuiu, SV Nereju Mic, NV Vintileasca, Vrancea
18
16.06.2015,08:54:05
3,2
88
45.7131 N
 26.5761  E
NE Lacul Negru, V Nereju, NE Secuiu, NV Vintileasca, SV Vetrești-Herăstrău, Vrancea
17
15.06.2015,23:30:01
2,7
87
45.8189 N
 26.7772  E
Năruja, E Podu Nărujei, V Răiuți, NE Paltin, SE Vrâncioaia, Vrancea
16
11.06.2015,21:39:15
2,7
127
45.4952 N
 26.5169  E
SE Fața Malului, V Luncile, N Plaiu Nucului, S Ploștina, SE Vadu Oii, NE Brătilești, Vrancea
15
11.06.2015,13:08:15
2,9
104
45.6315 N
 26.5923  E
N Secuiu, V Vintileasca, SV Nereju, SE Comandău, Vrancea
14
11.06.2015,06:46:02
3,0
130
45.5969 N
 26.4967  E
NV Vintileasca, E Secuiu, SV Nereju Mic, N Bu;tea, NV Bisoca,  NE Vadu Oii, Vrancea
13
09.06.2015,13:58:31
2,1
5
47.942 N
 23.6483  E
SV Săpânța, V Sarasău, NE Certeze, V-NV Sighetu Marmației,  Maramureș
12
09.06.2015,13:44:03
3,4
21
45.7647 N
 27.6384  E
V Cudalbi, E Drăgănești, N Grivița, S-SE Valea Mărului,  Jud. Galați, Moldova
11
09.06.2015,07:57:25
3,9
138
45.5542 N
 26.3784  E
NNV Varlaam, NE Cașoca, N Gura Teghii, SV Secuiu,   Vrancea
10
09.06.2015,01:17:01
2,5
79
45.6546 N
 26.5867  E
NE Secuiu, SE Lacul Negru, NV Vintileasca, V Poiana Stoichii, SV Nereju Mic,   Vrancea
9
06.06.2015,13:07:02
2,2
26
44.1147 N
 26.2126  E
N Prundu, S Mironești, SV Isvoarele, SE Comana,   Muntenia
8
06.06.2015,03:52:26
2,8
118
45.4225 N
 26.2673  E
N Albinari, V-NV Nehoiu, SV Lunca Priporului, S Cașoca,   Vrancea
7
05.06.2015,18:44:32
3,1
138
45.4699 N
 26.3203  E
N V Vinețișu, N Bâsca Rozilei, V Gura Teghii, E Lunca Jariștei, SE Cașoca,   Vrancea
6
03.06.2015, 17:11:20
3,0
109
45.7464N
 26.8487 E
SE Andreiașu de Jos, NE Titila, N Hotaru, SV Reghiu, E Spulber, NE Răchitașu,  Vrancea
5
03.06.2015, 03:48:09
3,2
128
45.4527 N
 26.406  E
S Furtunești, S Gura Teghii, NV Brăești, N Colți, NE Nehoiu,  Vrancea
4
03.06.2015, 00:55:34
2,7
75
45.7197 N
 26.6898  E
S Săhastru, N Nereju Mic, NV Nereju, SV Paltin,  Vrancea
3
03.06.2015, 00:31:23
2,4
18
45.4991N
 27.1085 E
V Sihlea, E Obrejița, NE Slobozia Bradului, S Dumbrăveni, Vrancea
2
02.06.2015, 23:54:15
2,1
18
45.5025N
 27.1192  E
Sihlea, E Obrejița, NE Slobozia Bradului, S Dumbrăveni, N-NE Râmnicu Sărat, Vrancea
1
02.06.2015,17:33:31
2,8
138
45.4219 N
 26.5144  E
N Valea Fântânei, N-NV Lacu, S Brăești, NE Pinu, E Ruginoasa,   Vrancea



În noaptea 29/30 a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,0, (4,2 conform EMSC) la adâncime mică (21km), la sud de Burcioaia și de Adjud (localități legate de activitatea de extracție de hidrocarburi).
Cutremurul a fost șimțit și la Iași, Bucureși, Craiova- conform mărturiilor.

Cutremure în Marea Neagră, la 40km de litoralul nostru, la foarte mică adâncime



Pe lângă cutremurele listate de INFP mai sunt și multe altele despre care Institutul de Fizica Pământului nu ne spune nimic. Iată de pildă câteva dintre cutremurele de pe data de 15 .06. 2015:

sâmbătă, 27 iunie 2015

Atentatele islamiste au speriat Europa

Agențiile străine de presă fac bilanțul sângeros al ultimului an de atentate islamiste din diferitele țări ale lumii

În Belgia, în Canada, în Danemarca în Franța ori în Australia- atentatele islamiste ucid persoane civile fără alegere. 
Zonele cele mai afectate au fost cele în care predomină religia musulmană: Nigeria, unde acționează Boko Haram, Irak, Siria (controlată în bună parte de Daech), Pakistan, Kenya, Somalia și Tunisia au cunoscut atentate cu victime foarte numeroase. 
Toată lumea este șocată să afle de seria de atentate ce au avut loc chiar ieri în trei state diferite, numeroși cetățeni pașnici fiind uciși.

Despre soarta românului nostru răpit în Burkina Faso nu mai vorbește în ultima vreme nimeni- nici autoritățile noastre, nici cele străine.

În acest context a apărut în presă și informația (dintr-un document al serviciilor de informații americane publicat de WikiLeaks) că nouă moschei  ar fi cunoscute de către experții americani ca fiind centre în care sunt recrutați sau adăpostiți „membri cunoscuți ai Al Qaeda”. Frecventarea acestor epicentre ale islamului redical (cum le-a numit rue89) a devenit un indicator ce trezește bănuieli.
Aceste moschei sunt situate la Sanaa, în Yemen, la Karachi, în Pakistan, la Kabul, în Afganistan, dar cinci dintre ele se găsesc în Occident. 

Sigur, nu se poate generaliza, dar „paza bună trece primejdia rea”. 

De pildă orașul Shawinigan din Quebec a refuzat să autorizeze deschiderea unei moschei pentru că locuitorii sunt speriați de atentatele teroriste. Primarul orașului Montreal a refuzat unui imam deschiderea unui centru comunitar , temându-se ca acesta să nu devină un centru de radicalizare.
Una dintre cele mai înalte autorități musulmane din Australia, Mufti El-Din Hilaly a devenit cunoscut prin predicile sale pline de ură și de dispreț la adresa celor care nu sunt musulmani și prin compararea femeilor care nu poartă văl cu „o bucată de carne crudă lăsată pe stradă”.
Media din Australia a denunțat dublul discurs al liderilor musulmani 
(cf. pointdebasculecanada).
În Tunisia autoritățile au decis să închidă peste 80 de moschei care nu erau sub controlul statului și care au fost apreciate că incită la violență. . Miile de turiști care aveau vacanțe programate în Tunisia au plecat în grabă sau și-au contramandat plecarea spre acea destinație. 
În același timp se observă că moscheile sunt ele însele  ținte ale unor atentate teroriste, având în vedere diferențele de doctrină între diferitele ramuri ale religiei islamice.

Nu-i nimic, guvernul nostru a acordat gratuit un teren în valoare de 4 milioane de euro pentru construirea la București a celei mai mari moschei din Europa, a doua după Moscheia Albastră din Istanbul, precum și a unui centru de studii islamice, cu bibliotecă și săli de curs, cu spații de cazare pentru invitații de peste hotare și cu o cantină socială pentru 100 de persoane „indiferent de religie” (care vor fi lămurite, desigur, de avantajele islamului). 
  
 Terenul, în suprafață de 11000 metri pătrați (13000 după alte articole din presă) se află pe Bulevardul Expoziției, lângă Romexpo, în apropiere de terenul ce a fost dat (tot gratuit desigur, că noi nu avem nevoie de bani, nu ca englezii, care au vândut terenul pentru o moscheie) pentru ca Marea Lojă Națională (Masonică) din România să construiască „cel mai ambițios proiect masonic din ultimul sfert de secol”, o clădire cu două subsoluri, un demisol, parter și patru etaje, în care vor fi o sală de spectacole cu 680 de locuri, un restaurant cu 150 de locuri, și 14  săli multifuncționale (dintre care două cu câte 120 de locuri și alte două de câte 158 de locuri), un muzeu, o bibliotecă și parcare pentru 112 autoturisme și 336 de motociclete.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
S-a spus (cam cu jumătate de gură) că România ar primi „în compensare” un teren la Istanbul pentru construirea unei biserici ortodoxe. Nu se spune însă că terenul ar avea tot 11000 de metri pătrați. Nu se spune unde ar fi situat terenul și care ar fi condițiile, nici cât de mare ar urma să fie biserica ortodoxă. Nu ar fi vorba oricum de un centru de studiere a religiei creștine ortodoxe. Probabil s-ar face cel mult o bisericuță mică ori nu s-ar face chiar nimic - fiindcă vedem că nu sunt bani nici pentru terminarea catedralei de la București, ce să mai vorbim de biserici în Turcia! prin urmare, nici un fel de compensare, practic.

vineri, 26 iunie 2015

Grasimile trans interzise in SUA


Pe 16 Iunie 2015 FDA (Administrația Medicamentelor și Alimentelor) a anunțat că, bazându-se pe mai multe dovezi științifice care arată impactul negativ asupra sănătății, a decis să interzică folosirea acizilor grași (grăsimilor) trans în alimentele transformate. Conform anunțului oficial (despre care s-a pomenit și în emisiunile noastre tv) :
«Uleiurile vegetale parțial hidrogenate, principala sursă dietetică de acizi grași trans artificiale în producția alimentară industrială, nu sunt în general socotite sigure pentru a fi folosite în hrana umană », a explicat Agenția americană de reglementare a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA).
«Această decizie a  FDA asupra acestei surse majore de grăsimi artificiale arată angajamentul agenției în protecția sănătății cardiace a tuturor americanilor», a făcut cunoscut Dr Stephen Ostroff, directorul său ad interim.


«Această măsură ar trebui să reducă bolile coronariene și să prevină mii de crize cardiace în fiecare an», a subliniat el.


Din 2006, industriie alimentare erau deja obligate să indice pe etichetele produselor lor prezența acizilor grași trans.
 

Mulțumită acestei reglementări și a reformulării produselor , consumul acestor grăsimi a scăzut cu circa 78 % din 2003 până în  2012, trecând de la  4,6 grame pe zi la circa 1 gram/zi, conform FDA.

Aceste date sunt, desigur, valabile pentru Statele Unite. 
La noi vedem în schimb reclame televizate sau afișate care îndeamnă la consumarea de margarină –sub diferite denumiri comerciale-care ar fi benefică pentru inimă!.

Acești acizi grași, pe care îi mai putem găsi încă în  margarine, în popcorn, în pizza sau în biscuiți, contribuie la creșterea  colesterolului rău (LDL) și la reducerea colesterolului bun (HDL).

În plus, «Când industrialii modifică formula produselor lor pentru a elimina grăsimile trans, ei le înlocuiesc deseori cu ulei de nucă de cocos și de palmier, care conțin grăsimi saturate », a atras atenția Dana Angelo White, profesor de dietetică la Universitatea Quinnipiac (Connecticut).

Bazată pe mai multe dovezi științifice, FDA a tras concluzia că uleiurile hidrogenate, care formează prima sursă de acizi grași trans în alimentele transformate, sunt periculoase dacă sunt folosite în alimentația umană.
Ca urmare a acestei decizii, acizii grași trans vor fi eliminați din alimentele transformate aflate pe piață care sunt concepute și vândute în Statele Unite. Producătorii au un termen de trei ani pentru a aplica acestă interdicție. Iar cei care ar vrea totuși să adauge aceste uleiuri hidrogenate în produsele lor vor trebui să facă o cerere la FDA și să ceară o autorizație specială pentru a le folosi. Dar ce sunt acizii grași trans? Asta nu s-a explicat în emisiunile tv.
Acizii grași sunt grăsimi nesaturate care sunt produse de către industria alimentară plecând de la grăsimi vegetale. Mai simplu, uleiurile vegetale sunt solidificate printr-un procedeu artificial. Acest procedeu implică adăugarea de hidrogen în uleiurile vegetale pentru a le face să fie solide. Acizii grași trans (grăsimile hidrogenate) se folosesc în alimente pentru a le face mai savuroase și a le prelungi durata de valabilitate. În plus, anumite restaurante preferă să-și prăjească produsele în uleiuri care conțin acizi grași trans pentru că acestea se pot folosi de mai multe ori. În zilele noastre, acizii grași trans sunt un ingredient frecvent în margarine, în produsele de patiserie, în mâncarea de tip Fast Food, în  Snacks, pizza congelată, Gogoși, Cookies, Crackers și uneori în cereale și în gaufre.
De ce sunt acizii grași dăunători pentru sănătate ?
Acizii grași trans fac parte din regimul nostru alimentar de zeci de ani. Însă doar după 1990 oamenii de știință au studiat impactul lor asupra sănătății. Astăzi se știe că o alimentație bogată în acest tip de grăsimi nesaturate este asociat cu un risc foarte ridicat de boli cardiace, de obezitate, de diabet de tip 2 și chiar de accidente vasculare cerebrale. Principalul motiv este faptul că acizii grași trans cresc nivelul colesterolului rău. Dacă reușim să suprimăm acești acizi grași din alimentația noastră s-ar putea evita mii de atacuri cardiace în fiecare an. De asemenea, aceasta ar reduce de asemenea numărul de persoane care suferă de boli de inimă (coronariene) în fiecare an.
Industria alimentară ascundea folosirea de acizi grași trans în produsele sale
Acizii grași trans au fost utilizați mereu de către industria alimentară, dar producătorii nu erau obligași să îi introducă pe lista de ingrediente. Doar în anul 2006 FDA a stabilit că trebuie să se semnaleze consumatorilor prezența acizilor grași trans în produsele alimentare. După anunțul FDA, consumul de acizi grași a scăzut cu 78 %, dar responsabilii medicali consideră că trebuie să se facă în continuare eforturi pentru a reduce consumul lor și pentru ameliorarea sănătății publice. Este salutată decizia FDA de a interzice acizii grași trans, dar cu răgazul de 3 ani se poate spune că producătorii mai au încă timp să ne inunde magazinele cu produse ticsite de acest tip de acizi grași.
Din păcate studii din străinătate arată că în alimentația copiilor se regăsesc cele mai multe grăsimi trans - conform acestui studiu prezentat în schema de mai jos:

Dar tot din păcate, în România nu s-au făcut asemenea studii și nici nu se atrage atenția asupra acestor lucruri.

Consumatorii de la noi ar trebui să fie măcar informați corect asupra riscurilor legate de grăsimile hidrogenate, ca să evite consumul produselor care le conțin.



joi, 25 iunie 2015

Rejuvelac

Rejuvelac de casă

Rejuvelac-ul este o băutură fermentată, ce conține bacterii benefice; se poate prepara folosind orice boabe tari încolțite, inclusiv grâu, secară, quinoa sau hrișcă (atenție, folosiți doar boabe, nu fulgi – fulgii nu pot încolți; de asemenea, trebuie să vă asigurați că boabele nu au suferit niciun fel de tratament, fie fizic / termic, fie chimic pentru că, la fel, e posibil să nu încolțească). Se poate consuma ca atare sau se poate încorpora în alte rețete, ca brânza din nuci sau semințe sau ca bază lichidă pentru sucuri. Rejuvelac este benefic pentru flora intestinală.
Este o băutură ce ușurează digestia  și vitalizantă.

Ingrediente (4 porții)

·         2 cești de secară/grâu/hrișcă/quinoa
·         6 cești de apă

Preparare

Puneți boabele de cereale la înmuiat în apă și lăsați-le să încolțească timp de 24-48 ore. Clătiți cerealele puse la încolțit cel puțin o dată pe zi, apoi scurgeți-le. Când pe boabe apare un mic vârf încolțit, sunt gata..

Scurgeți și clătiți semințele. Mutați-le într-un borcan de 2 litri și adăugați apă. Prindeți un tifon peste gura borcanului, preferabil cu un elastic. Lăsati borcanul să stea două zile la temperatura camerei.
Turnați rejuvelacul într-un borcan nou, strecurându-l pentru a separa lichidul de cereale. Se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile, însă de preferat ar fi să fie consumat în 24 de ore pentru efecte maxime.
Nu aruncați cerealele folosite. Le puteti refolosi imediat pentru o a doua tura de rejuvelac. Asigurati-vă totuși că acestea arată bine și nu au miros neplăcut.
In mod normal, rejuvelacul are gust ușor acidulat, situat undeva între limonadă și borșul de casă.
Evitați să consumați rejuvelac care are mucegai pe semințe sau al cărui gust/miros este neplăcut; înseamna că nu a evoluat corect, cel mai probabil din cauza factorilor ambientali.
Băutura conține întreg conținutul nutritional al bobului din care este făcută, plus “aditivii” naturali folosiți pentru a îmbunatăți aroma, cum ar fi sucul de sfeclă, de lămâie sau miere. Ca atare, nutrienții pot varia, dar în general, rejuvelacul este bogat în  carbohidrați, fosfați, enzime digestive,precum și îin probiotice ca Lactobacillus și Aspergillus. În ceea ce privește vitaminele, rejuvelacul conține de obicei întregul complex B, precum și vitaminele C, E si K.

Informații nutriționale aproximative /  porție

Calorii…………………………………… 24
Grăsimi…………………………………. 0 grame
Proteine………………………………… 1 gram
Carbohidrați…………………………..... 6 grame
Fibre…………………………………….. 0 grame


Surse: livestrong , Nancy Faas, Lorena Novak, The Everything Raw Food Recipe Book, nutritionrank

Ce să evitam pentru a micsora riscul de cancer

Profesor dr. Pavel Chirilă ne sfătuiește

Care sunt factori oncogeni? Care sunt cazurile de cancer care ar putea fi evitate? Ce trebuie să evităm zilnic?

Factorii oncogeni din jurul nostru sunt numeroși, iar pe unii dintre ei nu putem să-i evităm. Să încercăm însă să-i evităm măcar pe cei de care putem să ne ferim, pentru a reduce riscurile.

Evitarea apei cu clor – Oamenii abuză de clor atât prin consumul direct de la robinet cât și prin duș, prin piele. În România se pune o cantitate mai mare de clor în apă decât este normal, iar  acest lucru favorizează apariția cancerului de rect. Recomandarea ar fi consumul de apă curată, pură, de izvor de la adâncimea de 50 metri. Acolo este apa curată.
Evitați carnea sub formă de șuncă, salam, parizer- deoarece conțin nitrați.
Când ajung în corpul omului cum dau de Ph acid se transformă în nitrosamine. Care provoacă cancer. Acesta este mecanismul prin care nitriții și nitrați provoacă cancer la tubul digestiv.
Zahărul – factor oncogen. Mecanismul prin care acționează?
În SUA se consumă 55 de kg de zahăr pe cap de locuitor pe an, în România în jur de 33 kg. Zahărul este un aliment criminal. Stimulează în permanență secreția de insulină. Slăbește flora intestinală benefică. Dacă îi dai zahăr floră se dereglează total. Nu mai urmează calea metabolică a combustiei prin oxigen ci calea anaerobă. Boală canceroasă avansează în corp cu lactoză în jurul ei în spațiu anaerob. La fel zahărul modifică instinctul alimentar.
Aditivi alimentari – produsele care conțin E-uri
Abuzul de carne și grăsimi – Carnea lasă în urma ei un Ph puternic acid. Industria alimentară tratează păsările și animalele cu hormoni de creștere. Cancerul este de fapt o creștere anarhică a celulelor. Plus carnea din animale tratate cu hormoni conține nitrați . Salamurile de exemplu conține 60 % carne (în cel mai bun caz), 40% substanțe chimice.
Obezitatea – factor oncogen
Hrană sterilizată prin metoda rațiilor
Poluarea electromagnetică – telefonul, transformatoarele, legăturile fără fir din casă pentru  telefon, internet, imprimantă.

Rolul oncogen al aditivilor alimentari

1. Benzoatul de sodium – se folosește doar în România și în câteva țări din Est. S-a demonstrat că este cancerigen.
În țările europene a fost interzisă folosirea acestei substanțe în alimente. A fost înlocuit cu sorbat de potasiu care încă nu s-a dovedit a fi cencerigen.
2.    Aspartam – se găsește în gumă de mestecat și unele băuturi carbogazoase, sucuri. Este răspunzător de 99 de boli.
3.    Iodarea în exces a sării – România are singurul guvern care obligă ce să mănânce poporul. În 2002 Ministerul Sănătății a constatat la mulți români, tiroidă funcționează anormal adicasunt Hipotiroidieni. Guvernul a încurajat astfel consumul de sare iodata. În România există atunci un număr de 10.000 de hipotiroidieni. După 3 ani de experianta a fost întreruptă deoarce au apărut cazuri de cancer tiroidian. Astfel cancerul de
tiroidă s-a dublat, hipotiroidia s-a dublat, iar alergia la iod a crescut.

Cum putem ști dacă organismul nostru e intoxicat?

Putem identifica următoarele semne: Oboseală, insomnii, încetinirea tranzitului intestinal, edeme, dureri articulare, sindromul dispeptic, tulburări digestive directe, simptome de colon iritabil. La intoxicații mai severe apar și alte complicații, cum ar fi microlitiaza renală sau guta, sau începe să crească glicemia ca la un pre-diabetic.

Putem face următoarele analize, ce arată indirect semne de intoxiacție a organismului cauzată de o alimentație greșită: Probe hepatice, transaminaza, colesterol, lipide totale, trigliceride și acid uric. : 
Cauzele intoxicării:
  • îngrășămintele azotate care se toarnă pe câmp
  • insecticidele
  • aditivii alimentari care se adaugă în alimentele preparate industrial
  • suplimentele nutritive luate în exces
  • organismele modificate genetic aflate pe piața alimentară
  • tratarea termică agresivă a unor alimente
  • rafinarea alimentelor , care poate aduce și cele mai grele toxine în alimente
  • tehnici de conservare agresivă, cum este iradierea sau congelarea prelungită
  • tratamente cu medicamente (administrarea de substanțe chimice de sinteză în mod abuziv)
Cum să ne alimentăm sănătos
Astăzi există un cadru legal în toată Europa pentru agricultura biologică și de asemenea pentru procedeul alimentar tradițional, așa cum se pregătea el în gospodăriile țărănești pe vremuri, fără să fie nevoie de sigla agriculturii ecologice, care înseamnă un produs mult mai performant din punct de vedere al purității.
Populația poate să recurgă la alimentația bio, atâta cât este ea posibilă în România, să evite alimentele poluate pe cât posibil, să bea apă de cea mai bună calitate (să fie o apă microbiologic pură, pe cât este posibil săracă în sodiu, deoarece sodiul (sarea) reține apa în organism și de aceea apar edemele la unii bolnavi.
Să pună accent în alimentația lor pe cereale și fructe, pentru că cerealele accelerează tranzitul intestinal prin bogăția mare în fibre, iar fructele prin apa cu adevărat de calitate pe care o conțin cresc diureza și eliminarea pe cale urinară.

Două măsuri eficiente de dezintoxicare primăvara
1. Alimente de sezon
Toate verdețurile care apar primăvara au efect terapeutic asupra tubului digestiv și aparatului excretor, urinar: salate, spanac, urzici, untișor, lobodă, ștevie, leurdă, păpădie, anghinare.
2. Postul
Acesta este foarte benefic, pentru că întotdeauna când omul reduce aportul alimentar sau chiar îl suprimă pentru câteva ore, ca un post negru, întotdeauna organismul, în mod reflex, începe o acțiune de eliminare a toxinelor. Este un lucru constatat științific.

Cât timp durează detoxifierea

În funcție de severitatea acestei cure, ea se poate întinde de la un post negru de 1-2 zile pe săptămână , la o cură mai ușoară de 2-3 săptămâni sau de o lună, sau dacă e vorba de un post exclusiv cu vegetale, așa cum este rânduiala în spațiul ortodox, el se poate ține o lună și jumătate fără probleme, fără să existe riscul că s-ar putea face vreun impediment asupra organismului.
Trebuie să avem grijă toată viața să nu ne intoxicăm, pentru că aceste substanțe străine introduse în alimentație produc un fel de otrăvire lentă a corpului omenesc, o intoxicație cronică, ale cărei efecte se văd abia după câțiva ani , nu imediat, ca al o intoxicație acută.
O dată sau de două ori pe an. Acest lucru este valabil pentru oamenii care în mod curent se intoxică. Pentru că există și oameni care sunt foarte conștienți de riscurile unei alimentații otrăvite și se alimentează bio, li nu au un organism intoxicat niciodată. 

surse – sfatul batranilor
          - interviu cu prof.dr. Pavel Chirilă - doctor, medic primar Medicină Internă, Telejurnal, Tema Zilei, TVR1, 20 Martie 2010