joi, 25 iunie 2015

Rejuvelac

Rejuvelac de casă

Rejuvelac-ul este o băutură fermentată, ce conține bacterii benefice; se poate prepara folosind orice boabe tari încolțite, inclusiv grâu, secară, quinoa sau hrișcă (atenție, folosiți doar boabe, nu fulgi – fulgii nu pot încolți; de asemenea, trebuie să vă asigurați că boabele nu au suferit niciun fel de tratament, fie fizic / termic, fie chimic pentru că, la fel, e posibil să nu încolțească). Se poate consuma ca atare sau se poate încorpora în alte rețete, ca brânza din nuci sau semințe sau ca bază lichidă pentru sucuri. Rejuvelac este benefic pentru flora intestinală.
Este o băutură ce ușurează digestia  și vitalizantă.

Ingrediente (4 porții)

·         2 cești de secară/grâu/hrișcă/quinoa
·         6 cești de apă

Preparare

Puneți boabele de cereale la înmuiat în apă și lăsați-le să încolțească timp de 24-48 ore. Clătiți cerealele puse la încolțit cel puțin o dată pe zi, apoi scurgeți-le. Când pe boabe apare un mic vârf încolțit, sunt gata..

Scurgeți și clătiți semințele. Mutați-le într-un borcan de 2 litri și adăugați apă. Prindeți un tifon peste gura borcanului, preferabil cu un elastic. Lăsati borcanul să stea două zile la temperatura camerei.
Turnați rejuvelacul într-un borcan nou, strecurându-l pentru a separa lichidul de cereale. Se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile, însă de preferat ar fi să fie consumat în 24 de ore pentru efecte maxime.
Nu aruncați cerealele folosite. Le puteti refolosi imediat pentru o a doua tura de rejuvelac. Asigurati-vă totuși că acestea arată bine și nu au miros neplăcut.
In mod normal, rejuvelacul are gust ușor acidulat, situat undeva între limonadă și borșul de casă.
Evitați să consumați rejuvelac care are mucegai pe semințe sau al cărui gust/miros este neplăcut; înseamna că nu a evoluat corect, cel mai probabil din cauza factorilor ambientali.
Băutura conține întreg conținutul nutritional al bobului din care este făcută, plus “aditivii” naturali folosiți pentru a îmbunatăți aroma, cum ar fi sucul de sfeclă, de lămâie sau miere. Ca atare, nutrienții pot varia, dar în general, rejuvelacul este bogat în  carbohidrați, fosfați, enzime digestive,precum și îin probiotice ca Lactobacillus și Aspergillus. În ceea ce privește vitaminele, rejuvelacul conține de obicei întregul complex B, precum și vitaminele C, E si K.

Informații nutriționale aproximative /  porție

Calorii…………………………………… 24
Grăsimi…………………………………. 0 grame
Proteine………………………………… 1 gram
Carbohidrați…………………………..... 6 grame
Fibre…………………………………….. 0 grame


Surse: livestrong , Nancy Faas, Lorena Novak, The Everything Raw Food Recipe Book, nutritionrank

Niciun comentariu: