sâmbătă, 29 noiembrie 2014

O noua escrocherie cu carduri de credit

Păstraţi chitanţele când plătiţi cu cardul!

Poliţía franceză a depistat un nou tip de fraudă cu carduri bancare
Escrocheria se baza pe complicitatea unor mici comercianţi şi a făcut se pare sute de victime, din conturile cărora au dispărut se pare sute de mii de euro.
Se foloseau terminale de plată false, care înregistrau fără ştirea victimelor toate datele cardului bancare şi codul acestuia.
Victimele primeau bon (chitanţă) pentru o cursă de taxi, de pildă, sau pentru o cumpărătură oarecare, ca de obicei şi primeau cardul bancar înapoi. Terminalul de plată nu era însă conectat la bancă.
O carte de credit cu caracteristicile celei copiate era folosită în străinătate (Tailanda şi SUA) pentru a scoate bani din contul victimei.
Poliţia a anchetat cazul timp de un an, pentru a prinde cât mai mulţi suspecţi. Au fost arestate 15 persoane, iar alte 10 fuseseră încarcerate cu o zi înainte.

Escrocheria a fost descoperită cu ajutorul chitanţelor fictive, pe care unele dintre victime le păstraseră.
Iniţiatorul fraudei a fost un escroc recidivist de vreo 50 de ani, care mai furase din conturi furând datele unor cărţi bancare prin bancomate (ATM-uri) piratate, dar apoi a imaginat fraudarea cu ajutorul terminalelor de plată false. Comercianţii complici, precum şi o bandă de tineri din regiunea pariziană erau trimişi în străinătate să scoată bani cu cardurile falsificate, ocazie cu care se răsfăţau ducând o viaţă de lux.

Posesorii de carduri bancare au fost avertizaţi şi sfătuiţi să-şi verifice conturile.

Niciun comentariu: