Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer
Rugăciune către Sfântul Nectarie
O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robi, căci către tine, ca de la un adevarat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând, și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: Vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Rugămu-ne ție, Nectarie Sfinte, sârguiește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni, și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu trece cu vederea pre noi, ticăloșii si scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit grele prigoniri pentru dragostea lui Hristos, dar prin ele ai aflat dar de la Dumnezeu și astăzi luminat vietuiești întru Împărăția cea gătita sfinților, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și l-ai trecut cu vederea? Sau cui, întru dureri fiind, și spre ajutorul tău alergând, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au facut și pe noi, ticăloșii si scârbiții, să te chemăm întru ajutor. Auzit-am că trupul tău a rămas neputrezit, pentru a întări în noi credința în înviere. Auzit-am și că din dragoste pentru norodul credincios, mai apoi L-ai rugat pe Dumnezeu ca binecuvantarea sfintelor tale moaște să se răspandească în toată lumea. Știm, o, alesule ierarhe, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai săvârșit, nou doctor fără de arginți aratându-te. Nu cunoaștem nici suferință și nici durere pe care să nu le poți alina. Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu ii poți aduce tămăduire, dacă tămăduirea este spre mântuirea celor ce se roagă ție. Dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat a se întări în credință și în răbdare, și să ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor. Și aceștia, fără să primească tămăduirea trupească, au primit tămăduirea sufletească și i-au mulțumit Domnului că prin ghimpele bolii au fost aduși de la iubirea acestei lumi la iubirea celor sfinte, de la calea cea larga a patimilor la calea cea îngustă a mântuirii.
Aceste minuni ale tale, sfinte, ne-au facut și pe noi a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și sprijin minunat. Drept aceea, suntem încredințați că pe tot cela ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și noi credem că și acum același ești, sfinte, precum atunci când i-ai ajutat pe cei care au alergat la tine. Slabă este credința noastră, dar fiind scârbiți și păgubiți, la tine alergăm cu credinșă și cu lacrimi. Îngenunchind, rugămu-ne ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, să te rogi pentru noi lui Hristos Fiul lui Dumnezeu, Cela ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să lăudam și să binecuvântăm și să slăvim întru tot lăudatul și prea puternicul nume al Tatalui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.
În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii
îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie
Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în
Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a
primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către
Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula
Chios, unde lucrează ca pedagog și dascal. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr.
Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.
După ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujeste la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotonește mitropolit onorific de Pentapolis.
După ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujeste la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotonește mitropolit onorific de Pentapolis.
Exilat în Grecia
Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanță, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanță, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Renunță la funcția de conducător al
Seminarului Teologic și întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula
Eghina, unde rămane până la sfârșitul vieții. Trece la cele veșnice
pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an și jumătate chinurile
cancerului. Deși moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecator de
cancer și de alte boli grave.
Printr-o întâmplare minunată, trupul său
este descoperit neputrezit si izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale
moaște au fost scoase din mormânt și asezate în biserica mănăstirii din Eghina,
pentru cinstire și binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de
prăznuire pe 9 noiembrie.
Moaștele Sfantului Nectarie în România
Creștinii se pot închina moaștelor Sfantului Nectarie la:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu