miercuri, 5 martie 2014

Când vom avea din nou cărţile din Biblioteca Naţională



Clădirea Samsung continuă să fie mausoleul cărţilor 



La aroape doi ani de la deschiderea oficială, numărul de cărţi şi de documente disponibile din fondul Bibliotecii Naţionale rămâne insignifiant: doar 6,5% !
Iată pentru ce s-au plătit, din bani împrumutaţi, pe care îi plătim cu dobândă timp de 20 de ani, 100 de milioane de euro pentru terminarea clădirii Samsung!

Iată situaţia cărţilor şi documentelor disponibile azi 5 martie 2014, conform site- ului BNR:

TABEL COTE DISPONIBILE
FORMAT I
1 – 108288         (108 288 buc.)
FORMAT II
1 – 567974         (567 976 buc.)
FORMAT III
1 – 70999             (70 999 buc.)
278251 – 310052 (31 801 buc.)
FORMAT IV
74931 – 86159     (11 228 buc.)
FORMAT V
22761 – 23613          (852 buc.)
Total     791 144 buc.
COTE DISPONIBILE
TEZE DE DOCTORAT
FORMAT IV
40001 – 43669  ( 3 668 buc)
FORMAT V
10201 – 21000  ( 10 799 )
FORMAT V
25001 – 27000 (  1 999)
FORMAT V
29001 – 40200 ( 11 199 )
FORMAT V
43069 – 48008 (  4 939)
FORMAT V
65002 – 88401 (  23 399)
Total 56 003 buc.
Total cărţi şi documente disponibile: 847 147 buc.
Total fond de cărţi şi documente: 13 000 000 buc.
Procent de cărţi şi documente din nou disponibile din total: 0,065 (6,5 %)
 la 23 de luni de la deschidere (36 823 cote redisponibilizate / lună)
Timp estimat până la recuperarea cărţilor şi documentelor din Bibliotecă:
353 luni = 29,4 ani!


Ritmul de aranjare a cărţilor, astfel încât să poată fi consultate de public, a fost mai lent în ultimul an. Dacă până acum un an se putea estima că românii şi-ar putea recăpăta  cărţile după 17 ani, acum perspectiva ar fi şi mai sumbră. Timpul estimat pentru recăpătarea cărţilor, la ritmul actual mediu de aranjare a lor ar fi de 29,4 ani!  Însă, dacă ritmul de aranjare a cărţilor continuă să scadă în acest fel, s-ar putea ca termenul să se prelungească încă cine ştie cât. 
În acelaşi timp, administraţia Bibliotecii solicită şi primeşte noi şi noi donaţii de cărţi şi de documente.
Ce se întâmplă cu ele?
Adică generaţia actuală nu mai are şanse de a putea consulta documentele, dintre care multe de o importanţă deosebită pentru identitatea noastră culturală şi naţională. 

Dar suntem siguri că ele mai există, de fapt, acolo? Şi că vor mai fi acolo, după 30 de ani în care nimeni (în afară de cei câţiva salariaţi ai Bibliotecii) nu le-a putut vedea?

Dacă, după ce s-a cheltuit o sumă absolut exorbitantă pentru terminarea clădirii începute e timpul lui Ceauşescu nu se alocă fondurile şi mijloacele necesare pentru aranjarea cărţilor şi documentelor, astfel încât acestea să fie disponibile cititorilor, ce putem crede?

Nu cumva  generaţia viitoare va constata că documente de importanţă deosebită au dispărut în zecile de ani în care au zăcut nu se ştie unde, fără ca cineva anume să poată fi tras la răspundere?
Oricum, numărul exact al cărţilor şi documentelor nu este cunoscut. Când le-am întrebat e bibliotecare, nu au ştiut să spună. Numărul de 13 milioane a apărut pe site la un moment dat, însă este evident un număr aproximativ.  De asemenea, totalul se modifică mereu prin adăugarea de noi cărţi şi noi documente. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 5.03.2014
Principii directoare întocmite de
FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ A ASOCIAŢIILOR BIBLIOTECARILOR ŞI BILIOTECILOR, în 2002:

  • Ca regulă generală, colecţia de cărţi a unei biblioteci în activitate ar trebui să cuprindă între 1,5 şi 2,5 cărţi pe locuitor.
  • Stocul minim al celui mai mic punct de servire al bibliotecii nu ar trebui să fie mai mic de 2500 de cărţi.
  • Ritmul de achiziţii şi de creştere a colecţiilor:

- Pentru poulaţie sub 2500 de locuitori: 250 de cărţi/1000 locuitori/an
- Între 25000 şi 50000 de locuitori: 225 cărţi/1000 locuitori/an
- Peste 50000 de locuitori: 200 cărţi/1000 locuitori/an.

Este vorba despre biblioteci de împrumut, obişnuite, de unde cititorii pot împrumuta cărţi pe care să le citească acasă.
Deci, pentru Bucureşti, care are circa 2 270 000 de locuitori, ar trebui să fie între 3,4 şi 5,7 milioane de cărţi în biblioteci de împrumut. Câte or fi de fapt?
A fost adăugată, în mod discret, şi denumirea Bibliotecii Naţionale a României pe clădirea SAMSUNG.
SAMSUNG scrie mare, pe faţada vizibilă de departe, iar numele Bibliotecii e scris mult mai mic, aproape de pământ,
pe faţada la care aleile carosabile de acces nu sunt racordate la nici un drum.....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update 8.03.2014

Grevă japoneză

Aflăm din presă că Ministerul Culturii, în înţelepciunea sa, a găsit de cuviinţă să preia o treime din spaţiul din clădirea Samsung (65% din spaţiul public), considerând, desigur, că pentru o bibliotecă modestă cu un fond redus de cărţi disponibile pentru public nu are rost să se aloce atâta spaţiu.  
Cărţile din marele fond al Bibliotecii oricum stau la subsol, în lăzi inaccesibile. (Nu întâmplător şi denumirea Bibliotecii este pusă în aropierea subsolului). 
Mausoleul cărţilor are camera mortuară la subsol, deasupra solului fiind multe holuri mari, ce pot fi folosite foarte bine de un mall. 
Chiar: s-ar putea da spaţiile acestea actualilor proprietari ai restaurantului Cina, ca să nu mai facă un mall lipit de Ateneu. 
Poate salvăm măcar Ateneul, dacă de Bibliotecă oricum nu poate avea parte generaţia noastră!
Personalul Bibliotecii a declarat grevă japoneză. Au ieşit în hol, cu banderole albe.  Asta se va traduce într-un ritm şi mai scăzut al aranjării cărţilor?
Se scrie în presă că angajaţii Bibliotecii au fost convocaţi în hol, pentru protest, fiecare persoană fiind rugată să vină " cu o carte, un notebook, un laptop, un smartphone etc".
Înţeleg dacă fiecare angajat al Bibliotecii ar veni cu o carte, pe care apoi să o aranjeze în fondul disponibil. În felul acesta s-ar vedea un progres, cât de mic, în aranjarea cărţilor. Dar nu, faţă de situaţia de pe 5 martie, care e prezentată mai sus, nu a apărut nici o singură cotă în plus, în trei zile. Aceleaşi cote sunt prezente şi acum e site-ul Bibliotecii. Ce au făcut angajaţii Bibliotecii în aceste zile? 
Chiar nici o carte nu au putut să mai scoată în aceste zile din lăzile acelea de la subsol, ca să o pună la dispoziţia publicului?

Probabil de aceea nu au fost chemaţi toţi cu cărţi în mâini. Sunt bune şi notebook-urile , latopurile sau smartphonurile, etc...
Adică orice aparat electronic, să înţelegem. Nu că le-ar folosi pentru sistematizarea  cărţilor în Bibliotecă - pentru asta au desktopurile conectate la server. Atunci, de ce să vină cu smartphonuri? Sau cu..."etc"? Ca să dea telefoane la cunoscuţi?

Faptul că Biblioteca nu e disponibilă generaţiei actuale şi nu se întrevede un termen rezonabil pentru redarea ei în circuit nu i-a neliniştit pe angajaţii Bibliotecii. Li se părea normal să stea liniştiţi în spaţiile acelea mari, cu aer condiţionat şi să se plângă că sunt "doar patru persoane" la aranjatul cărţilor. Acuma, la protest, am văzut un grup destul de numeros în hol. De ce nu pune mâna fiecare pe un număr de  cărţi, să le aranjeze , ca să vedem un progres semnificativ în fiecare zi pe site-ul Bibliotecii?
Iar dacă nu sunt suficiente persoane, de ce nu protestează pentru asta la Ministerul Culturii?
De ce s-au complăcut în această situaţie inadmisibilă şi se indignează doar când văd că Biblioteca tinde să devină un spaţiu de expoziţii cu un depozit la subsol?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 12.03.2014
Pe site-ul Bibliotecii Naţíonale figurează tot atâtea titluri disponibile!
Nici un progres vizibil cel puţin în ultimele 7 zile. Chiar dacă ar fi doar patru persoane însărcinate cu scoaterea cărţilor din lăzile în care sunt depozitate şi aranjarea lor în rafturi şi în catalog, tot ar trebui ca după o săptămână să se vadă un rezultat al muncii lor. Nu ştiu de când datează exact aceste cifre e care eu le-am văzut pe site pe data 5 martie 2014. Dar, chiar dacă site-ul ar fi fost actualizat chiar pe acea dată şi tot ar trebui să vedem un progres după o săptămână.
 Ce e de făcut?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 26.04,2014

Tolle, lege

Pe 23 aprilie s-au "sărbătorit" Ziua Mondială a Cărţilor şi Ziua Bibliotecarului

În holul clădirii Samsung, botezată cu emfază "Biblioteca Naţională a României", s-a bifat această "acţiune", prin  fragmente de lecturi şi o prestaţie muzicală asigurată de elevii de la Liceul Enescu.
"Acţiunea" s-a numit "Tolle, lege" , adică "Ia şi citeşte".
Nu ştim cui îi era adresat îndemnul de a lua cărţi şi apoi de a le citi. 
Nu ştim, în primul rând, sub ce formă pot fi luate cărţile de la Biblioteca Naţională. 
În primul rând, de acolo nu se pot împrumuta cărţi . Doar bibliotecile pot împrumuta cărţi de la BNR, pe termen scurt şi maximum 5 exemplare, dar nu oricare. Dar unei biblioteci nu i te adresezi sub această formă. 
Mai rămâne varianta de a lua cărţile de-a binelea, fără nici un fel de forme
Mai ales dacă nu există o evidenţă exactă şi dacă fondul de cărţi şi documente nu este în circuitul public. 
Vedem pe site-ul Bibliotecii că, cel puţin de pe  5 martie, când am publicat (mai sus) numărul de cote puse la dispoziţia publicului şi care reprezintă doar 6,5% din totalul Fondului Bibliotecii, nici o carte  nu a mai fost adăugată pe lista celor ce pot fi  citite în sălile  Bibliotecii aceastea.  

Ce au făcut salariaţii Bibliotecii în acest timp?
Ce se întâmplă cu celelalte 93,5% dintre cărţile şi documentele Bibliotecii Naţionale?
Sperăm ca temerile să fie neîntemeiate, dar suntem şocaţi să aflăm cum au dispărut cărţile de patrimoniu de la Biblioteca Pedagogică
Aşa cum am aflat acum două zile din presă, de la Biblioteca Pedagogică Naţională au dispărut deja, în condiţii "misterioase", 28 000 de poziţii, dintre care 189 volume foarte vechi, ce datau din perioada 1642-1850. 

Ministrul Educaţiei a declarat că va cere inventarierea tuturor bibliotecilor. Aşteptăm cu interes inventarierea de la Biblioteca Naţională a României.
Dar nu este prima dispariţie. 
Au dispărut mai înainte 2 000 000 (două milioane) de volume de la Institutul Naţional de Informare şi Documentare (INID), acele cărţi fiind evacuate într-o magazie în care ploua şi lăsate acolo până au putrezit. Cine mai are nevoie de cărţi tehnice la noi?
Au dispărut în primul rând bibliotecile. 
Dacă la sfârşitul anului 1989 existau (conform Anuarului Statistic al României) 20 773 de biblioteci, la sfârşitul anului 2012 mai rămăseseră doar 11 309 dintre ele.
Asta în condiţiile în care preţul cărţilor a crescut mult faţă de 1989 (comparativ cu veniturile celor mai mulţi români). 
Nu este de mirare că dintre adolescenţii noştri de 15 ani, peste 40% au dificultăţi de lectură şi de înţelegere a unui text!  E limpede că aceşti tineri nu vor putea efectua decât munci necalificate,  sau poate nici pe acelea. 
Zecile de biblioteci şcolare nu au mai primit de mulţi ani bani pentru achiziţia de noi publicaţii. 

În aceste condiţii, acţiunile hei rup -iste de a se da gratuit trecătorilor  diferite cărţi rămase nevândute, sau de a se organiza  lecturi fragmentare o dată pe an nu par decât nişte glume bune, din categoria umor negru.



16 comentarii:

Florin spunea...

Intr-adevar, m-am uitat si au azi dupa terminarea programului si tot nu adaugasera nici o carte in plus la fondul disponibil.
Si mai stramba si din nas cand vin studentii sa invete acolo, ca e liniste si aer conditionat!

cititor spunea...

14 martie 2014- tot nici un progres la Bibliotecă!
Oare cu ce se ocupă acolo, ppersonalul???

Vali Constantinescu spunea...

Ma bucur ca pe romani ii preocupa Biblioteca noastra Nationala.
Situatia este mult mai grava.
Dar, analiza cu cartile din tabelul prezentat de BNaR pe site nu este facuta foarte corect de c atre dvs. Daca veti dori, va voi explica. Se lucreaza in BNaR, cel putin, in acest serviciu de prelucrare a cartilor intrate in Biblioteca, stiu, SIGUR, se lucreaza zilnic, mult si corect, cu norma ... Nu se vede din acel Catalog de pe site, vina o au cei care ar trebui sa prezinte un site/catalog demne de o Bibliioteca Nationala.
Cititi si dvs mai ales ca si eu v-am dat ca exemplu pozitiv http://prolibro.eu/blog/2014/03/13/o-stire-de-ultima-ora/#comment-5094
SI :
http://www.cotidianul.ro/biblioteca-nationala-este-ca-rosia-montana-si-autostrada-bechtel-218082/
Vali Constantinescu
Bibliotecar in BNaR
1968 - 1 Martie 2010 ani

Florin spunea...

Domnule Vali Constantinescu,
Va credem pe cuvant ca se lucreaza la catalogarea cartilor, dar nu se vede pentru ca site-ul nu e actualizat la timp. DAR VA FI ACTUALIZAT LA UN MOMENT DAT SI ATUNCI VOM VEDEA CARE A FOST "NORMA" PE ZI. Dupa estimarea dumneavoastra, in cat timp vor fi aranjate toate acrtile?

Vali Constantinescu spunea...

De la inceput trebuie spus ca sunt bibliotecar (asta este formularea corecta), dar sunt mama a 4 copii !
Vali, Gabi si altele sunt nume atat pentru barbati cat si pentru femei.

Biblioteca Nationala a Romaniei are multe probleme neglijate zeci de ani de conducatorii tarii care aveau obligatia sa vegheze si sa nu permita sa se ajunga la situatia de astazi a acestei biblioteci, fiind vorba de o institutie de importanta nationala.
Totul a fost dat uitarii, din neglijenta, din las’ ca merge, este, practic, o sabotare, numai cine nu vrea nu vede pentru ca este vorba de patrimoniul scris al unei tari, patrimoniu lasat in paragina.
Sunt :I.Probleme generale pe care le vede toata lumea, precum :
-lipsa numelui pe frontispiciu de la inaugurare, numele SAMSUNG pe frontispiciu, o rusine nationala. Statia RATB fixata la propunerea mea, iar acum a aparut, in decembrie 2013, o firma pe jos, pe trotuarul din fata intrarii in Biblioteca. Ne e frica ? Ne e rusine sa scriem pe frontispiciu BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI ? Cine nu ne da voie ?
-lipsa steagului inca de la inaugurare (aparut in urma interventiei mele in decembrie 2012, la un an de la inaugurare)
-carti, reviste, ziare, adica Unitati Bibliografice care nu exista in numarul expus pe site de 13.000.000 UB
-catalog on line si mai sunt si altele … am mentionat doar cateva

Vali Constantinescu spunea...

CONTINUARE 1
II.Probleme specifice (activitatii de biblioteca) neintelese de catre cineva din afara. Nu-i o critica, este ceva normal. A fi bibliotecar este o meserie. A fi bibliotecar inseamna in primul rand sa iubesti CARTEA, adica s-o mangai, s-o ingrijesti, s-o recomanzi, sa ai grija sa ramana si pentru generatiile urmatoare … mai ales bibliotecarii dintr-o biblioteca mare, din Prima Biblioteca a unei tari, precum Biblioteca Nationala. Ca nu se intampla asa la noi, asta se vede bine. Pe langa aceasta, sunt multe probleme specifice, neintelese pentru altii, ei, ALTII ar trebui sa fie doar, beneficiarii acestor realizari specifice Bibliotecii:
- Catalogul topografic – evidenta clara a existentului bibliotecii, catalog, disparut, efectiv, de care nu mai pomeneste nimeni. Dacă integritatea catalogului topografic al BNaR este afectată, în condiţiile în care fondul nu este integral introdus în bazele de date, situaţia este deosebit de gravă. Asadar, în momentul de faţă gestiunea la BNaR este scăpată de sub control. Nici un control financiar nu este apt să intre în detaliile şi specificul gestiunii de bibliotecă, se creează condiţii propice producerii de pagube ireparabile şi depistabile peste cine ştie câţi ani, când fondul va fi integral introdus, iar cei responsabili, poate, nici nu vor mai fi printre noi.
- Lives-ro, proiect national, un instrument de lucru pentru bibliotecari, dar si pentru utilizatori, o actiune care bălteşte intr-un secret dubios, de aproape ZECE Ani, de prin 2003-2004 (?!).
- Fondul Documentae Romaniae (cu denumirea … „Românica”, Doamne, cât am încercat să-i conving ca trebuie să impunem o denumire adecvată, fiind şi luaţi în râs pe net de necunoscători cu aceasta ROMÎNICA pentru ceva foarte măreţ : http://www.bibnat.ro/Misiune-si-viziune-s3-ro.htm)
Fondul Românica reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate.
Realizati importanta acestui fond ? El nu exista pentru Romani si Romania !
Mai sunt si multe altele, cu toate neglijate, uitate, sabotate pentru ca … in Romania ultimilor 25 de ani, SE POATE !
Am dat numai cateva exemple pentru cele doua aspecte (I si II).

Vali Constantinescu spunea...

CONTINUARE 2
Am scris multe despre toate acestea si altele, iata cateva linkuri :
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-08-16/situatia-incredibila-a-bibliotecii-nationale.html,

http://prolibro.eu/blog/2012/06/25/cateva-amintiri-cu-biblioteca-din-epoca-nastase/

http://www.cotidianul.ro/biblioteca-nationala-este-ca-rosia-montana-si-autostrada-bechtel-218082/

Acum, legat de catalogul on-line, cartea de vizita a BNaR, este o dovada a cum se face treaba in Biblioteca Nationala.
O activitate prost facuta si mai este expusa si pe site. Practic, singuri isi „dau cu stangul in dreptul”. Nici nu ar trebui sa apara acest catalog pe site. De fapt este un tabel, nici vorba de catalog. Poate sa nu fie. Si pentru ca el reprezinta doar cartile incepand cu anul 1993 pentru cartile romanesti si dupa 1994 au fost inregistrate on-line cartile in limbi straine.
Siteul BNaR este prost facut, catalogul on-line este prost facut.
Ar trebui ca fiecare carte lucrata, inregistrata si care intra in depozit sa apara automat in tabelului expus. NU ! Nu intra automat, cum ar trebui, de aici si confuzia creata pt utilizatori.
Este o caricatura de tabel, ar trebui sa fie numai pentru interior, nu sa fie expus.
Este un catalog static, care este schimbat cand ii vine chef persoanei care se ocupa de catalog, probabil, dupa 2-3 luni sau chiar mai mult …
Este si greu ca zilnic sa treci 100 de carti, sa schimbi cateva cifre, e greu, nu ?

Problema grava care trebuie urgent rezolvata o constituie cartile de dinainte de 1993 care nu apar pe nicaieri, doar in catalogul traditional pe fise de hartie
SI, in afara de UB inregistrate mai sunt inca circa 8.000.000 publicatii care
NU AU ACTE FINANCIAR CONTABILE,
nu exista nici un act contabil, nici o minima evidenta, un tabel, ceva, orice, pentru cele peste opt milioane publicatii care stau in STIVE, multe fiind deteriorate total !

Dupa aceasta introducere cam lunga, dar sper sa nu deranjeze, ba, dimpotriva sa fie citita si de altii si sa ne fie utila, sa mai invatam cate ceva noi, Romanii, despre tara in care traim,
va fac dovada ca evidenta facuta de dvs. relativ la tabelul catalogului on-line este gresita.
Vina nu e a dvs., cum am explicat mai sus , este prost expusa pe site-BNaR !
Oricine ar intelege la fel ca dvs.
Faceti o verificare, astfel : cautati in catalogul BNaR , asa prost cum este el, diverse cote, mai mari decat cele aparute in catalogul expus.
De exemeplu :
Cota I 108354 apare, este o carte lucrata si este o cota mult mai mare decat ceea ce se gaseste in tabelul expus.
Cota II 568130 arata ca este o carte lucrata si este o cota mult mai mare decat cceea ce se gaseste in tabelul expus.
Cota III 311050 arata ca este o carte lucrata si este o cota mult mai mare decat ceea ce se gaseste in tabelul expus.
V-am spus ca se lucreaza in BNaR si este sectorul in care se munceste. Cartile intrate in Biblioteca se inregistreaza imediat.
Verificati si dvs. cu diverse cote sau, altfel :
scrieti in tabel o carte recent aparuta pe piata romaneasca, de acum 2-3 luni si o veti gasi lucrata in BNaR.
Asadar, oamenii muncesc, numai anumite sectoare sunt conduse prost, managementul este prost …


Roman furat spunea...

Exact de asta ne temeam, de lipsa de evidenta clara a existentului bibliotecii, care iata aflam ca nu exista!
Prin urmare e vorba despre un gigantic furt mascat de dezordinea voita de acolo si de tergiversarea punerii cartilor la dispozitia publicului!

cititor spunea...

Nici un semn de activitate pe site-ul Bibliotecii! Nici o carte in plus nu a fost disponibilizata pana acum, fata de situatia data in articol!

Theodor Constantinescu spunea...

Foarte frumos ce scrieti despre Biblioteca Nationala a Romaniei …
Dar, va provoc sa scrieti SI despre noi, sotii Constantinescu.
Meritam !
Noi, Vali fost bibliotecara din 1968 si pana in 2010 si eu, Theodor Simplu Cititor din 1963 dar de placere Cititor Liber,
am initiat SALVAREA de la des_FIINTAREA Finala, din 2002, dupa o SABOTARE inca din … 1836 a Bibliotecii Nationale a Romanilor, Catedrala CARTILOR Romanilor.
Vali, in iunie 2002 a dus bibliotecarii in strada, pe linie de Asociatie de Bibliotecari.
Eu, am sesizat printr-o relatie personala la Adevarul, pe Directeorul de atunci, Dumitru Tinu, care s-a dovedit a fi un Roman autentic …
S-A aflat …
CE ?
Ca Guvernul Nastase a vrut sa mute Guvernul acolo.
Adica sa desfiinteze Biblioteca Nationala, dupa decenii de sabotare ante 1944, si o sabotare dupa 1955 …
Detalii despre toate aceste, sabotarile aveti la link:
http://www.cotidianul.ro/biblioteca-nationala-este-ca-rosia-montana-si-autostrada-bechtel-218082/
Acum am vrea sa se scrie si despre noi si, mai ales CE am patit de 12 ani din partea Celor OPARITI de actiunea noastra pro_Romaneasca …
Prigoana bestial-cocalara in Romania si Strainezia (Germania, Spania), incercare de ucidere pe trecerea de pietoni in Noiembrie 2010, „monitorizare” ilegala si continua, sfidator-cinic-cocalara la extrem, blocare economica total (avem probe si detalii …), hartuiala juridica, sicane adminsitrativ-cocalare si asupra copiilor nostri …
Pe mine, Theodor Constantinescu m-a ajuns Mana Lunga si Murdara a UNORA in 2006 -2007 in Germania unde i s-au furat 54 000 de Euro, facuti legal in numai trei luni …
Apoi am fost „Dat_la_Porci”, in limbaj tehnic de specialitate …
Incepand din Germania si apoi in Romania, pana in 2008.
Apoi in Spania in 2009 si 2010 am fost iar manevrat de Mana Lunga si Murdara a UNORA, aia de mai sus …
Oare faptul ca o Familie Romaneasca este prigonita in Lipsa de Simtire TOTALA a tuturor Autoritatilor Statului carora le-am tot scris si
- de Situatiunea UNICA in lumea Civilizata a Bibliotyeca Nationala a Romaniei si
- de Prigoana Cocalara indracita la care suntem supusi
nu merita a fi cunoscuta, macar prin intermediul blogului dvs. ?
Daca veti putea, veti SI vrea …
Dincolo de situatia specifica, a noastra, aceasta situatie are si semnificatie aparte.
Este Matricea Tipica a Sabotarii Romaniei.
Drame ca ale noastre, unele mult mai grave, in acesta tara chinuita de 19 secole de catre Liphtacks (termen inventat si lansat de mine pe forumuri online ) si care desemneaza STRAINI Rai fata de Romani,
s-au intamplat din SUTE de MII de cazuri din 1859 si pana in prezent.
Este explicatia clara a Situatiei Romaniei, sabotata permanent, in toate Regimurile „Politice” scurse de catre Straini peste Romani si Romania.

Theodor Constantinescu spunea...

CONTINUARE 1
Acum de 25 de ani Romania a luat-o mai rau decat niciodata pe Toboganul Stergerii din Istorie si Geografie.
Disparitia Statului Roman, a Natiunii, a Etniei, a Identitatii Nationale, a Poporului Roman.
NU intamplator atacul in contra Bibliotecii Nationale, care atac este parte a atacului la Scoala, Educatie, Cultura se desfasoara nestingherit, in Linistea Adormita adanc a Pazitorilor Natiei si, aici, ai Culturii Nationale.
Prostie ?
Tradare?
Am fost intrebat indirect in anul 2005 cand ma luptam pe Forumuri pentru Biblioteca Nationala
CE te …”agita” Grija, Bei, de BNaR ?
Simplu !
Suntem prea mici ca Numar, Teritoriu, resurse pentru a ne mai permite sa ne lasam im_prostiti de Liphtacks si de Slugile LOR de AICI, Romani Renegati, Narozi, sau Tradatori, vanduti la kil in viu …
Sa lasam ALTORA, mai mari in cei trei parametri nationali, Luxul Prostirii.
AU de unde pierde din toate, fara de consecinte tragice pentru EI …
Oricate Narozenii ar face sefii lor, nu vor pieri.
Noi, Romanii am pierdut de toate in 19 secile , de la 106 AD si pana in prezent.
NU mai avem de UNDE pierde.
Am inteles aceasta in 51 de ani de Lecturi Libere in Bibl;ioteca Nationala, din anul 1963, cand aveam 18 ani, citind despre si din TOATE Domeniile Cunoasterii …
Nu sunt memorator enciclopedic …
Nu am urmarit eruditie seaca si care curge epidermic, ca apa peste penele gastei.
Nici nu este nevoie ca sa intelegi bine Lumea, ba chiar invers, VEZI padurea in ciuda copacilor.
Eu, intrigat de saracia mea si apoi de a MAJORITATII Romanilor, am studiat metodic si rabdator Istoria Romanilor un ANU INTREG, 1976.
Nu imi arog o competenta academica in Istoria Romanilor.
Dar, sunt Specialist intru a recunoaste pe „Dujmanii” Romanilor
Cum este posibil ca un Popor inca bun biologic si care are o tara cu majoritatea resurselor necesare unui TRAI Decent,
(daca ar fi LASAT in pace de catre Liphtacks )
traieste in Saracie CRANCENA cel putin de la 1859 incoace, PaT Germinativ al tuturor Napastilor Biblice CRONICE abatute peste Noi, Romanii ?
Prin Lucrarea Liphtacks SI a Their Sluga_cks Romani …
Din 1859 si pana ACUM.

Daca mai multi Romani capabili de a-si folosi Mintea, ca mintosi avem inca destui, dar,
- fie se ignora avand Mintea ocupata cu Prostii anume induse,
- fie nu au Carte Buna TOTI care am merita, dar nu stiu sa o folosesca organizat, concentrat, ca o ARMA Teribila, mai tare decat oricare alta,
daca TOTI Romanii capabili s-ar inmanunchea liber si fara agregare formala, care ar fi rapid neutralizata prin „Cartite”,
atunci Poporul Roman si Romania ar mai avea o sansa …

Theodor Constantinescu spunea...

CONTINUARE 2
Se mai cuvine, la final sa lamuresc o chestiune importanta.
CUM de eu, Simplu Cetatean, fara puteri oficiale sau oculte, fara informatii sa STIU acestea ?
Ca le stiu, este clar din cele scrise mai sus si le si explica : 51 de ani de Lecturi Libere din De – TOATE si in special de Istoria Romanilor.
ATINS toata viata de Prostia Decidentilor Comunisti si acum si mai rau de Prostia Decidentilor Comunisti reciclati oportun in Capitalisti
(este si necesitate, liber inteleasa … in aceasta reciclare dar, este si oportunism comun, larg raspandit in randul indivizilor umani, sarire pe ocaziuni si folosirea lor, piara restul Lumii si Tara …)
Sau de lipsa de inelegere a unor chestiuni simple …
Departe de mine de a fi un moralist …
Inteleg perfect contradictia tragica intre dorinta fiecaruia de a trai bine ACUM, si cat de greu iti este sa fii si cinstit si corect fiind SUS, intr-o Tara Saraca …
CUM sa poti astepta un Viitor Luminos, pe care fiecare regim il anunta la debut si apoi, constatam toti Romanii, repede si clar, ca sunt minciuni si fiecare generatie de romani este sacrificata ?
Dar blocajul mintal intru a intelege chestiuni simple la Decidentii vazuti sau nevazuti din Romania
(mi-e egala vederea sau non-vederea acestora, numai sa faca treaba, ori, NU fac !)
este straniu …
Cat de multa Minte iti trebuie sa intelegi chestiuni simple dar extrem de importante, precum Sabotarea Reusita de 168 de ani a Bibliotecii Nationale a Romaniei, materilizata prin Situatia actula a BNaR, UNICA in Lumea Civilizata ?

Asteptam un semn ca sa nu compunem iar, degeaba un text catre dvs.
Asteptm din partea dvs. promisiunea de a publica cele patite de noi intr-un material complet pe dvs.
Theodor Constantinescu
theoconstantine@yahoo.fr

Vali Constantinescu spunea...

Mesaj transmis mai multor deputati si senatori ai Romaniei, in speranta implicarii in problema Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Credeti ca va exista o implicare a acestora ?

Biblioteca Nationala a Romaniei, o institutie nationala in picaj evident.

Inca o dovada :http://www.cotidianul.ro/avatarurile-unei-institutii-nationale-biblioteca-nationala-241088/

Patrimoniul scris al Romaniei putrezeste de decenii in Biblioteca Nationala si nu se face nimic, de catre nimeni.

Va inchipuiti o situatie similara in Ungaria, Rusia, Cehia, Polonia, Bulgaria, vecinele Romaniei sau in oricare dintre tarile civilzate ale Lumii ?

Chiar sa nu ne intereseze prima Biblioteca a Romanilor ?

Chiar nu are Romania un manager care sa raspunda cerintelor viitorului - CONCURS - MANAGER BNaR, anuntat de Ministerul Culturii dupa 17 mai 2014 ?

Sa speram ca situatia din BNaR va fi rezolvata de catre noul manager la BNaR ?
Sau va fi "la meme Jeannette autrement coiffee" ?

Nu este nimeni in Romania care sa se angajeze in rezolvarea definitiva si imediata a situatiei tragice a publicatiilor din Biblioteca Nationala ?

Care este STAREA publicatiilor Bibliotecii NATIONALE a Romaniei ?
Cate sunt ?
Unde sunt ?


Am prezentat in materialul din "Cotidianul" - 9 iunie 2014 si un ISTORIC - BNaR, tocmai pentru a se vedea adevarata tragedie prin care a trecut aceasta institutie de importanta nationala ...
De la 1831 … 1836, anul infiintarii ... 1901 anul desfiintarii definitive …
Dorinta reinfiintarii in 1945 … Revenirea la o Biblioteca a tarii abia in 1955, dupa 54 de ani de lipsa …
Si tot ce a urmat dupa anul 1989 … anul 2002, din nou dorinta de desfiintare a BNaR …
si nici astazi in 2014, Romania NU are o Biblioteca Nationala functionala …

Va rog sa observati si episodul - IUNIE 2002 - viata distrusa a familiei Constantinescu pentru un act de patriotism - initierea salvarii de la desfiintare a Bibliotecii Nationale a Romaniei, in iunie 2002.

Vali Constantinescu
valiconstant2007@yahoo.fr

Anonim spunea...

Furt al istoriei noastre si al idetitatii noastre

Merin spunea...

Incredibil! De pe 5 martie nu s-a mai adaugat nici o carte la fondul disponibil! In aceste conditii, termenul de 30 de ani pana la restituirea cartilor confiscate e prea optimist! Daca in 4 luni nu s-a miscat nimic acolo, probabil ca toata lumea munceste de fapt la cautarea celor mai valoroase carti pe care sa le duca acasa, sau sa le vanda cat mai repede, pana nu prinde cineva de veste.

Florin spunea...

Ultimele stiri>
Directorul Bibliotecii Metropolitane anchetat pentru ca a cumparat "carti rare" la preturi exagerat d emari, pentru Biblioteca.
Dar DE UNDE cumpara el cartile? De la ASOCIATIA BIBLIOTECARILOR SI DOCUMENTARISTILOR DIN ROMANIA! Iar bibliotecarii astia de unde aveau aceste carti? Pai....desigur din bibliotecile noastre, de unde cartile "fac picioare" vazand cu ochii! Probabil ca nu mai aveau unde sa vanda atatea carti fara sa bata la ochi, asa ca s-au gandit sa le vanda altor biblioteci, doar ca s-au lacomit prea mult si treaba a inceput sa iasa la iveala. Dar s-a zarit doar o mica parte din uriasul jaf. Unde sunt cele peste TREISPREZECE MILIOANE de carti din Miblioteca Nationala care nu sunt accesibile publicului?